Spielberg egy indiai sztárrendezőtől lopta E.T.-t?

2016.02.15. 14:19 Módosítva: 2016.02.15. 14:26

Steven Spielberg egy híres bollywoodi rendező, Satyajit Ray soha meg nem valósult, grandiózus sci-fi meséjéből, a Bankubabur Bandhuból lopta az 1982-es E.T. történetét. Legalábbis állítja egy indiai forgatókönyvíró-jelmeztervező nő, Shama Zaidi, aki 1977-ben együtt dolgozott a díjhalmozó indiai sztárrendezővel.

steven-spielberg-ET
Fotó: moviepilot.com / Universal Pictures

Zaidi úgy tudja, Satyajit Ray már az 1960-as évek második felében megírt egy olyan sci-fi forgatókönyvet, amiből szerinte kiváló hollywoodi film is lehetett volna. Az indiai rendező ugyanis már az '50-es években kinőtte Bollywoodot: a filmjeit rendszeresen bemutatták Cannes-ban, Berlinben, Velencében és San Franciscóban, nemzetközileg abszolút ismert és elismert volt, többször is nyert Arany Pálmát, Aranyoroszlánt és Arany Medvét.

Az Alien munkacímen futó sci-fi tervezete (nem keverendő össze Ridley Scott Alienjével!) azonban egyetlen nagy angol vagy amerikai filmstúdiónak sem kellett. Akkoriban senki sem látott fantáziát egy olyan történetben, amiben egy békés kisváros mellett földet érő csészealj utasai és a helyi lakosok közötti első kapcsolatfelvételen van a hangsúly. Pedig Ray még vicces vázlatrajzokat, sőt, Zaidi szerint komplett storyboardot is készített hozzá - ezeken valóban egy vézna, vízfejű, gülüszemű, de nagyon barátságosnak tűnő űrlény társalog az emberekkel.

a
Fotó: ionartnas.wordpress.com

Satyajit Ray forgatókönyvének és storyboardjának az alapja a saját 1962-es sci-fi története, a Bankubabur Bandhu (szabad fordításban: Bankubabur kis barátja) volt. Ebben a történetben egy UFO landol India elmaradottabb keleti részén, a földműves bengálik között. Az egyik űrhajótörött összebarátkozik egy magányos indiai kisfiúval, akit a környezete bolond álmodozónak tart (és akinek még a gúnyneve is az volt, hogy Haba, azaz buta, tökfej), de együtt mindenféle izgalmas és vicces kalandokat élnek át, aztán a kis űrlény végül hazarepül.

Ugye milyen ismerős ez a történet?

Shama Zaidi szerint Ray forgatókönyvét a vázlatrajzokkal együtt ide-oda passzolgatták a nagy amerikai stúdiók, de megfilmesíteni senki sem akarta. Egészen 1982-ig, amikoris Spielberg a Harmadik típusú találkozások folytatása helyett leforgatta a kasszarobbantó sci-fi klasszikusát, az E.T.-t. Főszerepben egy mulatságos űrhajótöröttel, és egy különc, folyton kicsúfolt kisfiúval, akik mindenféle kalandokba keverednek, mígnem a végén az űrlény hazamegy a csillagok közé. Az indiai sztárrendező nem perelt, de Zaidi állítása szerint örökre elment a kedve attól, hogy tudományos-fantasztikus történetekkel foglalkozzon. A Bankubabur Bandhuból végül Ray fia, Sandip forgatott Indiában egy tipikus bollywoodi tévéfilmet.

Satyajit Ray-t sajnos már nem lehet megkérdezni a történtekről, mivel 1992-ben elhunyt. A plágiumgyanú viszont évek óta kering a neten, egyesek már arra is utalgatnak, hogy amikor az indiaiak szóvá tették az E.T. premierje után Spielbergnél a hasonlóságokat, az Indiana Jones filmek-atyja látványosan dühöngeni kezdett. Sőt, állítólag azzal állt bosszút, hogy direkt majomagyvelőt és más undorító dolgokat zabáló, emberáldozó vadembereknek ábrázolta az indiaiakat az 1984-ben mozikba kerülő Végzet templomában. Amit ráadásul engedélyeztetési és anyagi viták miatt végül nem is Indiában, hanem Sri Lankán forgatott le.

Igaz, Spielberg évtizedeken át azt nyilatkozta, hogy az E.T.-ben a saját gyermekkorát mutatta be, a kis Elliot pedig nem más, mint ú maga, helyesebben a kisfiú Spielberg. Aki mindig is arról álmodozott az álmos, vidéki kisvárosban, hogy egy űrlény száll le a hátsó kertben, és végre történik vele valami izgalmas. Ezt pedig olyan lelkesen mesélte el Harrison Ford feleségének a Frigyláda forgatásán, hogy Melissa Mathison nem sokkal később forgatókönyvet faragott belőle. A többi pedig már filmtörténelem. (via Dnaindia.com)