A magyar mozikba is eljön az Arany Medve díjas menekültfilm

002
2016.02.22. 10:27
0 hozzászólás

Szeptemberben a magyar mozikba is eljut az idei Berlinale fődíját, az Arany Medvét bezsebelő Tűz a tengeren (Fuocoammare) című menekültfilm. „Nagyon csodálkoznánk, ha nem nyerne díjat a Berlinálén” – írtuk mi is a helyszínről. Gianfranco Rosi felkavaró, gyönyörűen kivitelezett filmje Lampedusa szigetéről szól, ahol már szinte a mindennapok részévé vált, hogy menekültek holttesteit húzzák ki a tengerből.

A rendező a vetítés utáni sajtótájékoztatón a menekültválságot nevezte az emberiség legnagyobb tragédiájának a holokauszt óta, amiért jól meg is tapsolták. A Berlinale fődíját aztán a fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick és a zsűri elnöke, Meryl Streep közösen adta át, aki arról is beszélt, hogy a Tűz a tengeren (Fuocoammare) megmutatta, mire képes egy dokumentumfilm, és pontosan erre van most szüksége a világnak.

A film ezenfelül elnyerte az ökumenikus zsűri díját, az Amnesty International elismerését és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

„Ez Európa problémája, mégis minden ország a maga módján kezeli a helyzetet. Kerítéseket húznak, falakat építenek, az állatokat sem lenne szabad úgy kezelni, mint a menekülteket: a szögesdrót sem fogja megakadályozni őket. Ha azt akarjuk, hogy ne jöjjenek hozzánk, akkor a helyzet rendezésében kell segítenünk, mert senki sem akarja elhagyni a szülőhazáját, hacsak nem kényszerítik rá” – mondta a rendező a vetítés után.

További jó hír, hogy még idén a magyar mozikba kerül a francia Mia Hansen-Løve (interjúnk ittThings to Come című filmje is, ami szintén esélyesnek tűnt az Arany Medvére, ám végül a legjobb rendezés díját kapta meg. Ősztől lesz majd nálunk is látható.

Nem kell viszont ennyit várnunk A kommunára, ami a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét nyerte el Trine Dyrholm alakításával. „Nem rossz az új Vinterberg, de nem is olyan jó, mint a Vadászat volt. A kommunához nem csinál kedvet" – írtuk a filmről. Ez április 28-án kerül majd a hazai mozikba. 

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.