Kaszkadőr Oscar-díjért tüntettek a kaszkadőrök

2016.02.25. 08:53 Módosítva: 2016.02.25. 08:59

Nagyjából száz kaszkadőr és velük szimpatizáló filmrajongó tüntetett szerda este az Amerikai Filmakadémia Beverly Hills-i épülete előtt azért, hogy a kaszkadőröknek végre saját Oscar-kategóriája lehessen  - írja a Hollywood Reporter. A tüntetők egyik szószólója a veterán kaszkadőr és second unit director Andy Armstrong (a nála is híresebb, Andy Vajnával barátkozó sztárkaszkadőr, Vic Armstrong testvére) maga is a Filmakadémia tagja, de már nagyon elege van abból, hogy a filmszakma elintézi annyival a kaszkadőröket, hogy

tudod, a srácok, akik leugranak a tetőkről.

Itt épp Dolph Lundgren rúg bele a lángoló Andy Armstrongba a Sivatagi lavinában
Itt épp Dolph Lundgren rúg bele a lángoló Andy Armstrongba a Sivatagi lavinában
Fotó: Vision International

A reménytelen küzdelmet a saját Oscar-kategóriáért egyébként pont 25 éve vívja a két fél. 2011-ben elutasította a Filmakadémia a kérelmüket, most viszont már közel 52 ezer aláírást is gyűjtöttek a kaszkadőrök, ami mellett már nem mehet el szó nélkül az Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs sem.

Az elkeseredett kaszkadőrök az utóbbi évtizedekben persze létrehoztak szakmai díjakat, a 2001 óta létező Taurust például sokan a kaszkadőrszakma Oscar-díjának tartják. 2008- óta a színészek szakszervezete, a Screen Actors Guild is oszt SAG-díjat a legjobb filmes és tévésorozatos kaszkadőröknek, utóbbi kategóriában többször is nyertek már a Trónok harca magyar kaszkadőrei.