Rekordszámú női rendező alkotását mutatják be áprilisban a Tribeca Filmfesztiválon

2016.03.03. 12:24
0 hozzászólás

Minden eddiginél több női rendező filmjét vetítik az áprilisi New York-i Tribeca Filmfesztiválon. A fesztivál szervezői szerdán a programjában szereplő filmek felét, a versenykategóriákban látható alkotásokat ismertették, a további részleteket pedig a jövő héten hoznak nyilvánosságra.

A tribecafilm.com honlapon olvasható közlemény szerint a filmek harmadát nők rendezték. A kifejezetten a női filmesek számára alapított Nora Ephron-díjra pedig 12 női rendező és forgatókönyvíró esélyes. A Tribecán 32 ország 101 alkotását vetítik, ezek között több tucatnyi világpremier lesz, például a Madly című, szerelmes történetekből álló nemzetközi filmantológia, amelynek rendezői között van Gael García Bernal és Mia Wasikowska is.  

Ugyancsak itt debütál a celebvilágot szatirikusan bemutató Nerdland című korhatáros animációs film, a humorista Demetri Martin rendezői bemutatkozása, a Dean, valamint Bill és Turner Ross koncert-dokumentumfilmje, a Contemporary Color. A fesztiválon a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével forgatott Equals című disztópiát és Tom Hiddleston High-Rise című új filmjét szintén műsorra tűzik.

A 12 napos 15. Tribeca Filmfesztivál, amelynek társalapítója Robert De Niro, április 13-án nyílik meg Andrew Rossi dokumentumfilmjével. A First Monday in May című alkotás a New York-i Metropolitan Múzeum tavalyi, rengeteg hírességet felvonultató gáláját mutatja be. és azt járja körül, tekinthető-e a divat művészetnek? 

Holyywoodot az utóbbi időben nagyon sokszor kritizálták, amiért nagyon kevés a női rendező, a legnagyobb bevételt hozó filmeknek mindössze 9 százalékát rendezte nő 2015-ben. Ráadásul a nők jóval kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Ez az adat a Sony-botrány kapcsán került nyilvánosságra, felháborodásának utána Jennifer Lawrence is hangot adott. Szintén nagy visszhangot az Oscar-díjak kapcsán, hogy a hollywoodi filmipar nemcsak a nőket, de a feketéket is erősen mellőzi.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.