A Mentőexpedíció a legrentábilisabb Oscar-jelölt film

2016.03.04. 12:13

A Holywood Reporter megvizsgálta, hogy a legjobb film Oscar-díjára jelölt alkotások közül melyik bizonyult a legjobb befektetésnek. Mivel csak a legjobb film mezőnyét nézték, a Star Wars VII kimaradt a szórásból, ezt azok kedvéért írjuk, akik szerették volna bekommentelni hogy „hát az új Csillagok háborúja hol van?”.

600 mkt 0950 sharp-1047cc rgb 0

A legjobb film díját elnyerő Spotlight – Egy nyomozás részletei 20 millió dolláros büdzséből készült, amivel egyébként a nyolc jelölt film közül a harmadik legolcsóbb, csak a Brooklyn (10 millió) és A szoba (12 millió) került kevesebbe. Mármint ha csak a gyártási költséget nézzük, mert ott van még a reklámköltség és sok egyéb más, többek között például az Oscar-kampányra szánt pénz is, ami dettó a költségvetésre jön még rá, és kiadásnak számít.

Így már a Spotlight sem volt olyan olcsó: a filmre még vagy 20-30 millió dollárt rá kellett költeni, hogy meglegyen az Oscar-díj, és hiába keresett eddig 63,2 millió dollárt, valódi hasznot nem nagyon fog hozni, bár a befektetők a Hollywood Reporter szakértői jósolta tízmilliónak csak örülnének. A lap a várható profit vagy veszteség oszlopban szereplő számokat a filmek eddigi teljesítménye és a DVD- és Bluray-lemezek, illetve egyéb vetítések (stream, VOD, stb.) hasznát is belekalkulálva közli.

Mint látható, a Mentőexpedícióval jártak legjobban a befektetők: a 108 milliós büdzsére egyelőre 624 milliót termelő film a végére 80-100 milliós tiszta hasznot hoz majd. A második helyezett A visszatérőn sem lehet csodálkozni: többe került ugyan, mint Matt Damon megmentése, viszont kevesebbet is keresett, de így is termel majd 45 milliót (várhatóan). A kémek hídjának nullszaldót jósol a lap,  A szobának viszont 2-4 milliós veszteséget. Ami számunkra a legmeglepőbb volt, az a Mad Max: A harag útja 20-40 milliós veszteségjóslata, hiszen a film hat Oscart is nyert, tuti visszahozzák a mozikba, és csak rá tud majd tenni az eddigi 377,6 milliós bevételére, de nem vitatkozunk.         

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.