A hülyeséghez nem kell hűségesnek lenni

Kritika A beavatott-sorozat harmadik részéről

AP1 D45 20127 R
2016.03.19. 07:24

Van a posztapokaliptikus tinidisztótiapfilmeknek egy olyan alfaja, amiben a történet egy pontján TÖK VÁRATLANUL kiderül, hogy amit látunk, az egy bazinagy Óz-parafrázis, és a háttérben egy ember vagy hatalom vagy szervezet irányít. Mi, nézők persze ezt már az első rész óta sejtjük, de türelmesek vagyunk, és kivárjuk, hogy a gyenge szellemi képességűnek megírt szereplőgárda is rájöjjön a dologra. A Beavatott-sorozat esetében a harmadik filmig kellett erre várni. Sajnos ettől sem lett jobb Az éhezők viadala legsikeresebb klónjának számító franchise harmadik darabja sem, sőt.

A filmsorozat, aminek magyar címét (Beavatott) soha senki nem fogja tudni megmagyarázni nekem, ugyanazt az utat járja be, mint a Lionsgate/Summit stúdó előző két sikerdarabja, az Alkonyat- és Az éhezők viadala-sorozat, azaz a filmek alapjául szolgáló regényciklus harmadik kötetét kettészedték, és két részben vitték filmre. Pénzért, mert más értelme az előző két esetben sem volt a húzásnak és most sincs - mondom úgy, hogy nem olvastam a könyveket, de azt látom, hogy itt is dettó egy jelenet közben fejezték be a filmet, csak úgy, mint a két nagy előd esetében, és teszik majd az Útvesztő harmadik-negyedik részével is, már ha minden a stúdiók tervei alapján alakul, mert azért a pénztárcájukkal szavazó nézők ebbe még alaposan beleszólhatnak. Mondjuk azzal, hogy már erre, a 3. filmre sem kíváncsiak, nemhogy a negyedikre. 

Div2 final B1 Online

Ennyit ér:

IMDb: 5,2
Rotten: 19%
Metacritic: 36%
Index: 2/10

Nem vesztenének sokat. A Beavatott-sorozat egy olyan jövőben játszódik, amiben a bolygót szétcsesztük valahogy, a romok között pedig csak egy fallal körbevett város, Chicago áll, ahol valamiért a lakosságot tulajdonságok szerint rendezték kasztokba, mert csak. A franchise egy Tris nevű csajról szól, ő a Beavatott, akit persze nem avattak be sehová, ő egy anomália, mert egy kasztba sem illik bele, az meg gáz, az ilyen elfajzott népekkel nem tudnak mit kezdeni a neofasiszták. Az első filmben Tris ismerkedik saját képességeivel és akaratlanul egy lázadást szít, a másodikban lemegy a lázadás és a hatalom megdöntése, valamint Tris kinyit egy dobozt, amit csak azok tudnak kinyitni, akik genetikailag tök normálisak (nesze neked különleges főhős, ugye), és a nyitott doboz elmondja, hogy Óz ott vár kint mindenkit a falon túl, tessen jönni. 

A harmadik filmben a második zárójelenetét úgy ahogy van, telibe leszarják, és az elnyomás alól szabaduló, és a szabadba tartó lakosságot az új elnyomó rendszer, az egykori lázadók (ez kísértetiesen emlékeztet egy kelet-európai ország történelmére) visszazavarják a városba, nm mentek sehová, baszki, nincs itt demokrácia. A lakosság meg úgy van vele, hogy nem fognak megint lázadozni, mer’ az hogy nézne ki, így lelkesen asszisztálnak az új rezsim bosszúálló politikájához, és nyilvános kivégzéseken őrjöngnek hosszasan. Tris, a faszija, az öccse, meg a dobos gyerek a Whiplashből viszont nem, és Lenny Kravitz lányával, meg a vászonról öt perc alatt mindenkit lejátszó Maggie Q-val együtt megmásszák a falat, és elindulnak megkeresni Ózt, aki egy elképesztőn high-tech városban lakik a radioaktív sivatag kellős közepén, és pont úgy néz ki, mint Jeff Daniels a Híradósok című sorozatból. Fellebben a fátyol: az emberiség pusztulását az okozta, hogy belenyúltunk a génekbe, és az nem jó. 

Hogy pontosan mi történt, azt nem tudjuk meg, de mindegy is, mert minek, Óz és barátai Chicagót azért hozták létre, hogy a különleges emberekből több generáció alatt megint átlagosak legyenek, azaz semmi értelme nincs az első két filmnek, Tris hegyibeszédeinek az egyéniségről meg az indivídum diadaláról, hiszen a cél megint az, hogy az ilyesmit kiirtsák belőlünk, és úgy jobb lesz minden. Az elképesztően zagyva történetben a szereplők ide-oda téblábolnak, az egykori főszereplő Tris a film kétharmadában szinte csak egy lábjegyzet lesz, és az a dolga, hogy új frizuráját lobogtatva vágjon durcás fejeket, miközben a pusztulat közepére felhúzott város olyan elképesztő technikai fölényben van az eddig látottakhoz képest, hogy az ember nem tehet róla, és csak felteszi a kérdést magának, hogy mégis, hol vannak a gyárak, a laborok, ahol legyártják/kifejlesztik ezeket a dolgokat, és ugyan kik dolgoznak bennük?

A film nem különösebben szép, egy cseppet sem érthető vagy logikus, ráadásul hiába demagóg, a film saját érvrendszerében sem állja meg a helyét, hogy NEM PISZKÁLUNK BELE A TERMÉSZETBE ÉS NEM MÓDOSÍTUNK GÉNEKET, MERT MEGSZÍVJUK. Aki az első két filmet látta, az ezt is biztosan megnézi, a többiek viszont nagyon gondolják meg, mert most becsatlakozni a franchise-ba elég reménytelennek tűnik. A Beavatott: A hűséges még az előzmények ismeretében is zavaros, nemhogy azok nélkül.  

Ne maradjon le semmiről!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.