Bucsi Réka és Szabó úr nyerték a Friss Hús fődíjait

2016.04.03. 18:45

Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 4.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott  magyar és  nemzetközi újdonságokat. Az Index is végignézte a magyar felhozatalt, itt írtunk a kedvenceinkről

Vasárnap délutánra a zsűri is kiválasztotta a kedvenceit és átadták a fesztivál díjait. A zsűri tagjai Tomasz Sliwinski Oscar-díjra jelölt lengyel filmrendező, Marija Milovanovic, az Oscar-jelölő Vienna Independent Shorts filmfesztivál menedzsere és  Szirmai Gergely videoblogger, filmkritikus volt.  Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.  

Bucsi Réka, Ferenczik Áron és Deák Kristóf, a három díjazott
Bucsi Réka, Ferenczik Áron és Deák Kristóf, a három díjazott

Az Index egyik nagy kedvence, Bucsi Réka Berlinalét megjárt animációja kapta a legjobb animáció díját. Ennek a filmnek már a befejezésénél is ott voltunk tavaly decemberben: 

A második filmje van a Berlinalén, magyar és még csak 27

A díjnyertes alkotások:  

  • Ferenczik Áron: Szabó úr (legjobb magyar rövidfilm) A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan főszereplőjének filmje egy érzékek nélkül élő férfi különös életét mutatja be 19 percben. „A film több szinten működik: egyaránt közvetít erős személyes és társadalmi üzenetet, valamit erős politikai tartalmat is hordoz” – fogalmazott a zsűri, továbbá kiemelte az operatőri munka minőségét és a remek színészi alakításokat. 
  • Bucsi Réka: LOVE (legjobb magyar animáció) A szerelmet haikuszerű jelenetekben felvillantó, 14 perces lírai animációs filmről a zsűri csak annyit mondott: „Egyszerűen csodálatos”, mi pedig bőszen bólogatunk hozzá
  • 1000 eurós díjat kapott a nemzetközi zsűritől Fyzal Boulifa: Rate me című filmje, szerintük ez lett a legjobb nemzetközi rövidfilm.
  • Deák Kristóf: A legjobb játék (Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve)

 A zsűri külön kiemelte a következő alkotásokat:

  • Oláh Kata: En passant (a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért - a sakkversenyről és a családon belüli erőszakról szóló film nekünk is nagy kedvencünk volt)
  • Szilágyi Fanni: Fehér farkas (a befogadóra tett erős hatásáért)
  • Kopasz Milán: Beyond (aprólékos, minden részletre kiterjedő képi világáért)
  • A Daazo.com továbbá kiemelte a Mindenki című filmet, Deák Kristóf alkotását (az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért - ez a film minket is jobb kedvre derített.)
Jelenet a fődíjas Szabó úrból
Jelenet a fődíjas Szabó úrból

A második magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel Daazo-alapító, Kovács Gábor producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Taschler Andrea producer voltak. Az eseményt Aprily Zoltán, a Daazo.com társalapítója moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Deák Kristóf A legjobb játék című filmterve kapta. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét. A filmterv témája a mesterséges intelligencia, egy biztonsági őr ugyanis rájön, hogy hamarosan elveszíti az állását, mert egy szoftver veszi át a helyét, ezért a lehető legkreatívabb módszerekkel próbálja ellehetetleníteni a szoftver működését. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el. 

A március 30. és április 3. között megrendezett negyedik Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek. 

A vadonatúj rövidfilmek még csak most kezdik a nemzetközi fesztiválkarrierjüket, ezért nem lehet őket online bemutatni, a tavaly Friss Hús rövidfilmjei közül viszont jónéhány nézhető az Indexen is, ebben a cikkben.

Ne maradjon le semmiről!