Johnny Depp, a csődtömeg

GettyImages-461797812
2016.06.02. 14:37

Érdekes belegondolni, hogy hogyan emlékeznek bizonyos emberek Johnny Deppre. Már nem mintha meghalt volna, a kérdés csak az, hogy melyik volt a legemlékezetesebb szerepe. Nekem a Halott ember szerencsétlen vadnyugati könyvelője, de valakinek ő lesz mindig Jack Sparrow kapitány, Ollókezű Edward, Raoul Duke, vagy Gilbert Grape. De ha valaki az utóbbi napokban követte az amerikai bulvársajtót, akkor megtudhatta, hogy 2016-ban Johnny Depp az a férj lett, aki nonstop kokózik, bántalmazza a feleségét , és még a válást is félvállról kezeli , miközben a legújabb filmje, az Alice Tükörországban hatalmasat zakózik az amerikai mozipénztáraknál. Johnny Depp egy csődtömeg lett

Nyilván a bulvár dolga, hogy ha egy híres emberről egy másik híres ember azt állítja, hogy nem veti meg a kokaint, és rendszeresen szokta verni őt, akkor arra rá kell repülni, és szét kell kürtölni a világban. Viszont Amber Heard és Johnny Depp házasságának szétbomlása nem ilyen egyszerű.

Főleg azért nem, mert egyszerűen nincsen megoldás. Akárcsak a legtöbb családon belüli erőszaknál, kívülállóként, csak vádak, utalgatások, és bizonyítéknak tűnő kép alapján tudunk ítélkezni. Nincsenek egyértelmű vallomások, az erőszak két ember között történt, négyszemközt. Amikor ez a négy szem Johnny Depphez és Amber Heardhöz tartozik, akkor lesz érdekes a jelenség, mert sokkal nagyobb nyilvánosságra számíthat, mint egy hétköznapi házaspár ügye.

A közvélemény a hatalmas sikertörténeteknél csak a még durvább bukásokat tudja értékelni, és Depp most éppen egy ilyenben van. Az utolsó pénzügyileg sikeres filmje 2011-ben volt, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizekennel, amiben már negyedszerre játszotta el azt a karaktert, aminek segítségével egy új generáció is megismerte. Onnantól kezdve kritikai és pénzügyi katasztrófák (Mortdecai), öncélú hülyéskedések (Agyar), vagy kritikailag elismert, de kevésbé érdekes szerepek (Fekete mise) jöttek sorban. A Jack Sparrow után második legismertebb karakterét, a Bolond Kalapost ugyan feltámasztotta az idei Alice Tükörországban-nal, de vagy a sztárrendszer halt meg végleg Hollywoodban, vagy az embereket nem érdekelte egy 2010-es film folytatása. Az Alice Tükörországban 35 millió dolláros hétvégével nyitott az Egyesült Államokban, ez pedig bukásnak számít, még ha a nemzetközi közönség ki is hozza majd nullszaldó közelébe.

Szóval ebben a hangulatban derült ki szépen lassan Johnny Depp magánéletének leépülése: a hír, hogy Amber Heard beadta a válást, hogy távoltartási végzést kért és kapott, illetve hogy Depp megütötte őt (pontosabban hozzávágott egy Iphone-t), majd ebből indult ki egy fájdalmas, elhúzódó üzengetés a két fél között. Pontosabban nem is a két fél, hanem azok szóvivői és ügyvédei között. Miközben május végén meghalt a színész 82 éve édesanyja.

Egyáltalán kicsoda Amber Heard? A texasi színésznő főleg mellékszerepekben tűnt fel presztízsfilmektől (A dán lány) kezdve kultfilmekig (Ananász expressz, Zombieland), nemrég megcsípte a DC szuperhős-univerzumának egyik szerepét, ő lesz a tenger királynője, Mera az Igazság ligájában és az Aquamanben. A 2011-es Rumnapló forgatásán találkozott Johnny Depp-pel, akivel 2015-ben összeházasodtak. Legnagyobb közös teljesítményük az ausztrál kutyabotrányuk volt, azaz hogy illegálisan szállították be a közös kutyáikat az országba, ami miatt egy egészen bizarr videóban kellett bocsánatot kérniük.

De hogyan is esett szét ez a házasság? Nézzük meg, hogy pontosan mi és mikor történt az utóbbi egy hétben: először is Amber Heard „összeegyeztethetetlen különbségek” miatt bejelentette a válást. Deppen nem látszott, hogy különösebben összezuhant volna, aznap este a Jimmy Kimmel Show-ban boldogan promózta az új Alice-t.

Nem sokkal később megszólalt Depp egyik sajtósa: hogy a sztár házasság rövidsége, és édesanyja halála miatt nem fog kamu hírekre, dezinformációkra, és hazugságokra válaszolni a magánéletével kapcsolatban. „Remélhetőleg ennek a rövid házasságnak a felbontása gyorsan megoldódik” - állt a közleményben.

Egy konteórajongónak a következő nap szólalhatott meg a csengő a fejében, ugyanis a TMZ-n (a világ legmegbízhatóbb bulvároldalán) jelent meg, hogy Amber Heard erőszakkal vádolja Johnny Deppet, és képekkel bizonyítja, hogy a színész egy Iphone-t vágott az arcához. Heard kiharcolt magának a bíróságon egy távoltartási végzést, illetve kérvényezett magának havi 50 ezer dollár eltartást, de a bíró az utóbbit elutasította. Heard állítása szerint május 21-én Depp üvegeket tört a házukban, majd megdobta őt a telefonnal.

Egy barátnője hívta a rendőröket, Depp pedig elmenekült a helyszínről. A rendőrök azt mondták a színésznőnek, hogy ha feljelentést tesz, akkor letartóztatják a férjét, de erre nem volt hajlandó. Heard Instagramjára állítólag több olyan kép is került, ami május 21-én készült, de ezeken semmi jele nem volt bántalmazásnak. A Los Angeles-i rendőrség később bejelentette, hogy nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, amikor kiszálltak Depp házához.

Heard látható sérüléssel távozott a bírósági meghallgatásról, utána pedig elkezdtek kikerülni az egyre vadabb állítások a színészről: hogy évek óta iszik és folyamatosan kokózik. Hogy erőszakos, többször is megütötte, bántalmazta őt. A feleség hangját viszont kezdték elnyomni azok, akik tagadták a vádakat: először Depp első felesége, Lori Anne Allison szólalt meg. Allisonnal 1983 és 1985 között voltak házasok, a nő pedig úgy írta le Deppet, mint egy „puha személyiség”, aki még az állatokkal is kedves. A színész legismertebb barátnője, két gyerekének anyja, Vanessa Paradis egy kézzel írt nyílt levélben szögezte le, hogy a férfi sosem volt erőszakos, és a vádak nem úgy festik le, mint azt az embert, akivel „14 csodálatos évig” élt együtt. Paradis és Depp lánya, tizenhét éves Lily-Rose Instagramon védte meg apját.

A legnagyobb felhördülést azonban az amerikai komikus, Doug Stanhope témában írt cikke eredményezte. Stanhope – akit a vulgáris, szókimondó, de lélekbelátó humoráról lehet ismerni, szerepelt a Louie című sorozatban is – azt állította, hogy Deppet zsarolja a felesége, aki többször is utalt arra, hogy meg fog tenni egy hasonló lépést. A komikus bevallotta, hogy évek óta jól ismeri a színészt, és habár ezzel nem szokott felvágni, azért szégyelli magát, amiért nem tett semmit Amber Heard viselkedése, és a „szörnyű, erőszakos” párkapcsolatuk miatt. Depp állítólag bevallotta Stanhope-nak, hogy tudta, Amber ott fogja hagyni, és a nagy nyilvánosság előtt fog majd hazudni erről. A nyílt levél címe az volt, hogy Johnny Deppet zsarolja Amber Heard, és ezt ezért tudom. Még Terry Gilliam rendező is azt írta Facebookon, hogy nem hisz a vádaknak.

Az üzengetés itt kezdődött el: Heard stábja regált a levélre, és kimondták, hogy Stanhope vádai teljes mértékben hamisak, az állítások pedig rágalmazásnak számítanak. Miközben megérkezett az a hír is, hogy az LAPD teljes mértékben utána fog járni a házastársi erőszak vádjának, hogy végre tisztába tegyék ezt az egészet. De a vádaskodás ezzel nem ért véget: először az a pletyka terjedt el, hogy A Karib-tenger kalózai ötödik részének forgatása azért csúszott, mert Depp egy vita után belebokszolt a falba és eltörte a kezét. Alig egy nappal a pletyka után pedig a People magazin újabb képeket közölt a színésznőről, amin zúzódások láthatók az arcán, az ajka pedig fel van repedve. Állítása szerint a képek - amikből egy a People címlapján landolt - 2015 decemberében készültek. Amber Heardöt legutóbb akkor lehetett nyilvánosan látni, amikor egy barátnőjével mosolyogva ment a bíróságra.

És nagyjából itt tart a történet, ami persze már rögtön kétfelé szakította a nyilvánosságot: egyrészt ott van egy szeretett, kedvelt, még ha a csúcskorszakán túl is levő színész, akiről valaki olyan szemétséget állított, amit korábban nehezen tudtunk volna elképzelni. Így történt ez Bill Cosby-val is.

A házastársakkal szembeni erőszak komoly vád, olyan, amit ki kell vizsgálni, és tisztességesen utánajárni, amit manapság már nem olyan könnyű lesöpörni, mint az ötvenes-hatvanas évek Hollywoodjában. Másrészről pedig ott van maga Heard, egy fiatal színésznő, aki pont abban az évben házasodott össze egy idősebb színésszel, amikor annak a legnagyobb kasszasikere volt, és akinek az elmondásai és vallomásai zavarosak és gyenge lábakon állnak. Az egész ügy, akárkiről is derül ki a végén, hogy ártatlan, egy nagy fekete folt lesz Depp eddigi karrierjén.

Kinek hisz?

Ne maradjon le semmiről!