Az év legfurább filmje még hátravan

2016.08.03. 07:10

A francia Bruno Dumont nevét csak kevesen ismerik itt Magyarországon, néhány filmje ugyan hozzánk is eljutott (Jézus élete, Flandria), de akkora elismerésnek biztosan nem örvend, mint a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol már 1999-ben elnyerte a zsűri nagydíját (Emberiség),  majd 2006-ban ugyanígy díjazták a Flandriáért, úgyhogy nem volt meglepetés, hogy a legújabb rendezését is, a nemzetközi keresztségben a Ma Loute / Slack bay címen futó filmet a cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatták be. 

Én magam történetesen nem tudtam megnézni Cannes-ban a filmet, (a vetítése ütközött a gyönyörűszép belga válós filmmel), de később nem is bántam annyira:

ezt a filmet ugyanis legalább annyian utálták, mint akik azóta is rajongói és folyamatosan idéznek belőle.

Karlovy Varyban viszont szerencsére be tudtam pótolni a mulasztásomat, de a vetítés alatt itt is folyamatosan járkáltak kifelé az emberek.

Megértem, és erről a magyar közönség is hamarosan meggyőződhet: a film a magyar keresztségben a kissé nyakatekert A sors kegyeltjei meg a többiek címet kapta, és először az októberi Mozinet napokon lehet majd megnézni, ebből az alkalomból készült is hozzá egy magyar feliratos előzetes. 

Íme a magyar nyelvű előzetes:

A sors kegyeltjei... meg a többiek (2016) magyar feliratos előzetes

A sors kegyeltjei egy francia tengerparton játszódó kosztümös film, műfajának a fekete abszurd vígjátékot jelölik meg. A történetben egy igencsak degenerált arisztokrata család érkezik meg a tengerparti nyaralójába, de nem egy napfényes tengerpartot kell elképzelni, hanem egy mocsaras öblöt, amin átkelni is csak úgy lehet, hogy a szolgáik kézben átviszik őket a szárazabb részek között. A koszos-mocskos szolgák és a csiricsáré nemesek között szükségszerű a konfliktus, mígnem a crossdresser kamaszlány (kamaszfiú?) közelebbi kapcsolatba nem kerül a kissé bamba csónakossal. Közben egy felfújt lufira hasonlító, és arra jellemző hangokat adó szerencsétlen rendőr is nyomoz, ugyanis egyre többen tűnnek el nyom nélkül a tengerparton.

A szereplők mindegyike nagyon-nagyon furcsán beszél és mozog, ez vagy annyira lenyűgöz minket, hogy rögtön rabjai leszünk a filmnek, vagy annyira idegesek leszünk, hogy félidőnél felháborodva távozunk majd. Én végignéztem A sors kegyeltjeit, és nem bántam meg, egyrészt mert minden gusztustalansága ellenére félelmetesen gyönyörű ez a film, másrészt egy idő után tényleg szórakoztatott a kretén humor:

ha engedjük, nagyon sokat lehet ám nevetni ezen a filmen.

A főszereplők Fabrice Luchini (az ő leghíresebb szerepe az Asterix és Obelixből Julius Caesar), az Oscar-díjas, a Cinefest keretében hamarosan Miskolcra látogató Juliette Binoche, valamint Valeria Bruni Tedeschi, aki amellett, hogy nagyszerű színésznő, egyben Carla Bruni testvére, és így Nicolas Sárközy sógora. 

A filmet ősszel hozza be Magyarországra a Mozinet, de előtte a Mozinet Filmnapok keretében is meg lehet majd nézni október 28-31 között. Ezen az országos minifesztiválon öt olyan filmet vetítenek majd, amit először lehet látni itthon, köztük A sors kegyeltjeit. A másik négy film: 

  • Az ügyfél (The Salesman), Asghar Farhadi legújabb filmje, ami a legjobb forgatókönyv és a legjobb főszereplő díját is elnyerte Cannes-ban,
  • A szobalány (Handmaiden), Park Chan-wook új filmje egy csavaros erotikus thriller, itt írtunk róla,
  • a Staying Verticalnak még nincs magyar címe, de elég, ha annyit mondok, hogy ez az igencsak megosztó, Idegen a tónál című melegfilm rendezőjének új rendezése
  • és az Olli Mäki legboldogabb napja című finn fekete-fehér film, ami az Un Certain Regard kategória fődíját kapta. 

Ne maradjon le semmiről!