17 milliárdot kaszált Dwayne Johnson tavaly

2016.08.26. 06:59

Dwayne Johnson a világ legjobban kereső színésze jelenleg a Forbes listája alapján. Az egykori birkózó az évi 64 millió dolláros bevételével (több, mint 17 milliárd forint) közel 20 millió dollárral keres többet, mint a legjobban kereső színésznő, aki Jennifer Lawrence. Johnson bevételeit főleg a Központi hírszerzés dobta meg, de kaszált azért a Halálos iramban nyolcadik részén is. A színész egyébként nagyon jó évet zárt, a tavalyi évhez képest megduplázta bevételeit.

A Forbes listája egyébként azért is érdekes, mert ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen hatalmas különbségek vannak a férfi és a női színész gázsija között. Éppen a legjobban kereső színésznő Jennifer Lawrence volt az egyébként, aki tavaly kiállt azért, hogy egyenlően fizessék a nőket és a férfiakat, - mégha nehéz is ezt értelmezni olyan esetben, amikor dollár milliókról beszélünk. Az adatok egyébként tökéletesen tükrözik az két nem közötti kereseti különbséget. Amerikában egy fehér nő átlagosan hetven százalékát keresi egy ugyanolyan munkakört betöltő fehér férfi keresetének. Ez a színészek bevételén is látszik, Lawrence nagyjából a legjobban kereső férfi színész bérének a hetven százalékát kereste meg tavaly.

2015 júniusa és 2016 júniusa között 18 színész keresett több mint húszmillió dollárt, míg a színésznők közül csak négy vihetett haza ekkora összeget.Bár Jackie Channek a mögöttünk álló évben nem volt nagy kasszasikere Amerikában, színészként és producerként mégis 61 millió dollárt (16,7 milliárd forintot) kapott, ami a Forbes listáján a második helyet biztosította számára.

Harmadikként Matt Damon futott be 55 millió dolláros (15 milliárd forintos) bevétellel, amely főként a 2015-ben bemutatott Mentőexpedíció című űrfilmje sikeréből származott.Tom Cruise 53 millió dollárral (14,5 milliárd forinttal) a negyedik, Johnny Depp pedig 48 millióval (13,1 milliárd forinttal) az ötödik helyen landolt. Érdekes hogy sem Cruise sem Depp nem tudott felmutatni nagy mozis sikereket, és Depp hírnevét a válása körüli botrány is eléggé megtépázta. Mindenesetre lesz miből kifizetni a 7 milliód dollárt Amber Heard-nak, ennyiért vonta vissza ugyanis a családon belüli erőszak vádját Heard. Cruise és Depp is többet kerestek egyébként mint a színésznőként igen aktív Lawrence.

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence
Fotó: Nbc / Getty Images Hungary

Aki egyébként a 46 millió dollárral a világ hatodik legjobban fizetett színésze. A top 10-es összesített listába egyébként rajta kívül másik nő nem is férne be, a második legjobban kereső színésznő tavaly Melissa McCarthy volt 33 millióval, de ezzel nincs az élvonalban. A hatodik és hetedik helyezett 43 millió dollárral (11,7 milliárd forinttal) Ben Affleck és 35 millió dollárral (9,5 milliárd forinttal) Vin Diesel. A Forbes egyébként az adózás és a menedzsereknek járó részesedés levonása előtti jövedelemmel számolt, a színészek filmjei, tévés szerepei és reklámszerződései bevételeit figyelembe véve.

Robert Downey Jr., a tavalyi első helyről a nyolcadikra csúszott vissza: 33 millió dollárt (9 milliárd forintot) keresett, akárcsak a bollywoodi sztár, Sáhruh Khán.

Harrison Ford, aki a Star Wars: Az ébredő Erőben Han Solóként tért vissza a filmvászonra, 2009 óta először került a lista élmezőnyébe 15 millió dolláros (4,1 milliárd forintos) fizetési csekkjével, ami a 20. helyre volt elég. A lista szerint egyébként nem csak nemek szerinti megkülönböztetés éri a nőket, hanem kor szerinti is. Míg a férfi top 20-as listára simán felfér a 74 éves Harrison Ford, és a legjobban kereső férfiak 95 százaléka 40 fölött van, addig a női listások közül csak a fele töltött ebe a 40. életévét, a többiek mind fiatalabbak. Lawrence mindössze 26 éves, Jennifer Aniston pedig, aki a listán a negyedik pedig 47.

Íme a lista:

A legjobban kereső félrfi színészek 2016-ben

  1. Dwayne Johnson – 64.5 millió
  2. Jackie Chan – 61 millió
  3. Matt Damon – 55 millió
  4. Tom Cruise – 53 millió
  5. Johnny Depp – 48 millió
  6. Ben Affleck – 43 millió
  7. Vin Diesel – 35 millió
  8. Sáhrun Khan – 33 millió
  9. Robert Downey Jr – 33 millió
  10.  Akshay Kumar – 31.5 millió

És a nők

  1. Jennifer Lawrence – 46 millió
  2. Melissa McCarthy – 33 millió
  3. Scarlett Johnsson – 25 millió
  4. Jennifer Aniston – 21 millió
  5. Fan Bingbing – 17 millió
  6. Charlize Theron – 16.5 millió
  7. Amy Adams – 13.5 millió
  8. Julia Roberts – 12 millió
  9. Mila Kunis – 11 millió
  10. Deepika Padukone – 10 millió

Ne maradjon le semmiről!