Készül a Roncsfilm 2, de csak ha mi is akarjuk

2016.09.21. 19:59

Szomjas György filmrendező stílszerűen a nyolcadik kerület szívében, még mindig álló Gólyában jelentette be, hogy

elindult a Roncsfilm folytatásához vezető út, ráadásul egy másik filmmel.

A Gólya és a velnessz disznó címmel készülő dumafilm, azaz sztorizgatásokból összeálló dokumentumfilmre egy Indiegogón futó, közösségfinanszírozási kampánnyal állna össze. A film lényege az lenne, hogy rengeteg, az 1992-es Roncsfilmből is ismert figura – Szőke András, Badár Sándor, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Hobo –, sztorizgatna a filmben is feltűnő Gólya presszóban.

Ez persze elég öncélú lenne önmagában, de a film lényege, hogy az elhangzó sztorik aztán beépülnének a Roncsfilm második részébe, ahol már színészekkel, megrendezve kerülnének a történetbe. Nem kizárólag színészek sztoriját várják, a kampányban megadott emailcímre bárki beküldheti a saját sztoriját. Bármilyen sztoriját, csak legyen jó sztori. 

Vicces, hogy a sajtóeseményt a Gólyában tartották a bejelentést. Egyrészt nyilvánvaló választás volt, hiszen az eredeti filmben is szerepel, de az eltelt 24 év alatt az egyetemisták kultúrkocsmája és közösségi tere lett belőle, a sajtótájékoztató közben néha Szomjast is alig lehetett hallani, mert az ablak előtt szedték fel a macskakövet, az ablakon kinézve pedig már sehol nem voltak azok az épületek, amik a Roncsfilmben feltűntek. A Corvin-negyed egyre jobban terjeszkedik dél felé, a mitikus helyek, sarkok és épületek már nincsenek többé.

Abba meg érdekes belegondolni, hogy a Roncsfilmből 1992-ben népszerű kultfilm lett Magyarországon. Tele van posztmodern elemekkel, története alig van, a képet Szomjas hozzároncsolta a sztorihoz, ráadásul egyfolytában szánalmas figurákat mutogat. Persze ez csak papíron hangzik annyira furcsának, mert pont ez adta a lényegét:

a Roncsfilm kordokumentum a rendszerváltás utáni furcsa időszakról.

Ahogy Szomjas mondta a sajtótájékoztatón: ő nem értette, hogy ha az emberek győztek a kilencvenes években, akkor hogy lehetett az, hogy az utcán késelik egymást? Szerinte most más korszak van, más a hangulat, a Gólya és a Roncsfilm 2 is arról fog szólni, hogyan élünk most, „egy kicsit keserűbben, de éppoly szórakoztatóan”. 

Szomjas szerint mostanában érezhetően válságban van a klasszikus, 90-100 perces játékfilm, többek között a tévésorozatok, és az internet miatt, ezért a Gólyát is 70 percesre tervezik. A filmet minimális stábbal, saját erőből fogják készíteni, ezért is van szükség az emberek támogatására.

A Gólya és a velnessz disznó Indiegogo-oldalát itt lehet megtalálni, a film Facebook-oldalát emitt, ezen a linken pedig el lehet olvasni a Szomjas György-interjúnkat, amit a Talpuk alatt fütyül a szél 40. évfordulójának alkalmából készítettünk vele.

Ne maradjon le semmiről!