Mégis mi van már Jim Carrey-vel?

GettyImages-607415420
2016.09.23. 11:16

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb komikusa, aki komolyabb szerepekben sem vallott szégyent, az utóbbi években alig látható filmekben, és amikben igen, azok sem túl emlékezetesek. Még nagyobb baj, hogy amikor Carrey néha a hírekbe kerül, annak sincs általában jó vége, sőt.

Most legutóbb a volt barátnője öngyilkosságáért okolta őt a nő egykori férje, aki be is perelte a színészt, amiért szerinte Carrey szerzett „a hírnevét és a gazdagságát latba vetve” illegális gyógyszereket Cathriona White-nak, melyek túladagolása vezetett később a halálához.

És bár Carrey a közleményében csak a volt férj gátlástalan pénzszerzési akciójának nevezte az ügyet, amiben lehet, hogy igaza is van, de a lényeg az, hogy a színész megint csak valami kellemetlen ügyben került a sajtóba.

Egyáltalán, hogy lett Jim Carrey egy évtized alatt Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színész-komikusából egy problémás alak, akinek már alig emlékszünk, mikor volt utoljára tényleg jól fogadott és sikeres filmje?

Igenember minden felkérésre igent mond

Visszatekintve valamikor bő egy évtizede kezdtek elapadni a Carrey-sikerfilmek, pedig addig éveken át nagyszerűen ment minden. Onnantól kezdve, hogy az Ace Ventura-filmekkel, A Maszkkal és a rettenetesen lefordított Hanta boyjal a keresettebb sztárok közé emelkedett, majd a komolyabb oldalát is megmutathatta a Truman show-ban és az Ember a Holdonban, nem látszott ok arra, hogy Carrey sikerszériája ne folytatódhasson az új évezredben is.

Megvolt továbbra is az átlagosan évi egy sikerfilm, sőt, a Michel Gondry-féle Egy makulátlan elme örök ragyogása egy újabb drámai szerepet is hozott, egy kultikus népszerűségű filmben. De talán ez volt a csúcs: ilyen jellegű sikere már nem volt több, és egyre többször nyúlt mellé.

A vígjátékai egyre kevésbé találtak bele, a komoly szerepében (mint A 23-as szám) a kritikusok húzták le nagyon, és nagyjából Az igenember volt az utolsó, valóban sikeres főszerepe, noha ezt sem emlegetik a legsikerültebb filmjei között, sőt. A 2009-es I Love You Philip Morrist pedig dicsérték ugyan, de az meg a meleg vonatkozása miatt nem is lehetett igazi közönségfilm.

És egyszer csak Carrey azon kapta magát, hogy főszerepet már legfeljebb csak gyerekfilmekben és közepes családi vígjátékokban kap, egyébként pedig csak mellékszerepek jutnak neki, és azok sem blockbusterekben.

Nem csoda, hogy igent mondott a Dumb és Dumber folytatására, mely két éve legalább visszahozta a nevét a mozikba, de érthető, hogy innentől kezdve még kevésbé lehetett komolyan venni. És erről ráadásul ő maga is tehetett.

Az összeférhetetlen

A katolikus kanadai családból származó Jim Carrey sosem tagadta, hogy egész életére rányomta a bélyegét a nehéz fiatalkora, mely sok nélkülözést hozott, anyja pedig tartósan depressziós volt. A színésznek a nagy sikerei idején is az volt a híre, hogy kicsit furcsa srác, de ez még önmagában nem lenne probléma, elvégre ki nem fura Hollywoodban?

Carrey viszont egyre komolyabb csatába kezdett a saját depressziójával, és utóbbi akkor súlyosbodott el rajta, amikor hat éve szakított a volt playmate Jenny McCarthyval, akivel majdnem öt évig éltek együtt. Innentől kezdett egyre furcsábban viselkedni, amivel azt a véleményt is táplálta, hogy Jim Carrey egy nehéz ember, akivel nehéz együtt dolgozni.

Bizarr Twitter-posztokkal döbbentette meg a rajongóit, és egy nagyon kínos, bár feltehetően viccesnek szánt videóban pedig nyilvánosan vallott szerelmet a nála 26 évvel fiatalabb Emma Stone-nak.

Ez azonban közel sem okozott akkora kárt Carrey hírnevének, mint az oltásellenes keresztes háborúja (mely szintén Jenny McCarthy hatása). Beállt ugyanis azok közé a hírességek közé, akik azt hirdetik, a kötelező oltások csak a gyógyszeripari lobbinak állnak érdekében, ráadásul autizmust okoznak (utóbbit semmit sem igazolja).

Amikor pedig az Amerikában főleg a gazdagabb családokra jellemző és már régi betegségeket is visszahozó oltásellenesség miatt Kalifornia kormányzója kötelezővé tette a gyerekek beoltását, Carrey „vállalati fasisztának” bélyegezte a kormányzót, egy másik tweetjében pedig engedély nélkül használta fel autista gyerekek fotóit ahhoz, hogy a jogszabály ellen tiltakozzon.

Az oltásellenes butaságainál is nagyobb kárt okozott magának azzal, amikor a Kick-Ass 2 bemutatója előtt nyilvánosan elhatárolódott a filmtől, mely szerinte túlzottan is erőszakos. Mindez csak azért volt furcsa, mert Carrey a Kick-Ass első részének még nagy rajongója volt, pedig az is pont ugyanolyan erőszakos volt, mint a második. Sőt, Carrey a fizetését azért felvette a filmért, ugyanakkor nem volt hajlandó népszerűsíteni azt, és ez újabb bizonyíték volt a színész összeférhetetlenségére.

Az utolsó egy év

Végezetül egy magánéleti tragédia is beárnyékolta az utolsó évét: tavaly szeptember 28-án, gyógyszer-túladagolásban meghalt a már említett Cathriona White, akivel Carrey az előző héten szakított. White már korábban is fenyegetőzött öngyilkossággal erre az esetre, és most be is váltotta a fenyegetését.

A holttest mellett sok gyógyszert találtak, ezek állítólag mind Carrey gyógyszerei voltak, amiket White is szedett, noha a színész azt állítja, hogy a tudta nélkül. White-nak állítólag voltak pszichés gondjai, az utóbbi időben pedig a szcientológiai egyház keretein belül vett részt egy terápián.

A tavaly év eleje óta hosszú hajjal és bozontos szakállal mutatkozó Carrey is vitte a koporsót White temetésén, és mielőtt White férjének köszönhetően újra a hírekbe került volna, két filmet is befejezett: a fesztiválokon már bemutatott, kannibálok között játszódó The Bad Batchben egy hobót alakít mellékszereplőként (a szakállat is állítólag ehhez növesztette), míg a lengyel–amerikai krimiben, a True Crimesban újra drámai szerepet alakít.

Egyik sem lesz dollármilliókat kaszáló sikerfilm ugyan, viszont mindkettő alkalmas lehet arra, hogy visszacsempésszék Jim Carrey-t az elfogadott filmsztárok közé – persze csak akkor, ha nem jut eszébe bejelenteni, hogy neki előzetesen fogalma sem volt, hogy kannibálokról és gyilkosságról szóló filmben kell szerepelnie.

Ne maradjon le semmiről!