Tíz film, amit látni kell év végéig

2016.11.04. 19:35
Ősszel ért minket pár hatalmas meglepetés a mozikban. Az új Bridget Jones elsöprően vicces lett, Ben Affleck csinált meglepően klassz akciókrimit, de Clint Eastwood és Tom Hanks közös filmjében csalódtunk. Nem jött be A lány a vonaton és az új Jack Reacher sem, de szerencsére még nincs vége az évnek. Összeszedtünk tíz filmet, amiket látni kell év végéig. Persze az új Star Wars történet, a Zsivány Egyes nem maradhat ki, de jön az új Marvel, az új Woody Allen, az év sci-fijének tűnő Érkezés és egy sötét magyar bűnfilm is. Ön melyiket várja a legjobban? Szavazzon a kedvencére!

Doctor Strange (november 3.)

A Doctor Strange-t nem lehet nem várni, legalábbis azoknak, akiknek nincs még elegük a Marvel filmekből. Ez a film ugyanis mérföldkő lehet, hiszen a pletykák szerint Strange-re (és így az őt játszó Benedict Cumberbatch-re) bízzák majd a Bosszúállók vezetését, miután lejár Robert Downey Jr. szerződése. Stephen Strange egy volt agysebész, akit súlyos baleset ér, és saját gyógyulása miatt kezd misztikus tanításokkal foglalkozni. Ő a Marvel-képregények legismertebb varázslója, aki a Bosszúállókkal és más hősökkel védi az embereket. A filmet Scott Derrickson (Távozz tőlem, Sátán, Amikor megállt a Föld) rendezi, aki horrorban és misztikus sztorikban eléggé otthon van. További jó hír, hogy Strange tanítóját a kopasz Tilda Swinton, a diákját Chiwetel Ejiofor alakítja. A filmet egyébként már láttuk, itt lehet elolvasni a kritikánkat.

belenézek a marvel legújabb dobásába

Doktor Strange (2016) előzetes
 

A martfűi rém (november 10.)

Régen vártunk magyar filmet annyira, mint Sopsits Árpád új filmjét. Ennek részben a nagyszerű alaptörténet, részben pedig az ütős trailer az oka. A martfűi rém Kovács Péter teherautó-vezető volt, aki négy fiatal nőt ölt meg a hatvanas években rendkívül kegyetlenül. Végül nem őt, hanem egy ártatlan férfit ültettek le tizenegy évre a gyilkosságokért, és csak ezután derült ki, hogy Kovács volt az elkövető. Sopsits filmje egyszerre követi a nyomozást, a sorozatgyilkos életét és az ártatlanul elítélt férfi sorsát, és emellett izgalmas korrajzot is ígér. A főbb szerepekben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A martfűi rémet nevezték már a magyar X polgártársnak és a magyar True Detective-nek is, hogy ezekben mennyi a túlzás, nemsokára kiderül.

Érkezés (november 10.)

Az Index kultrovata minden évben rendíthetetlenül keresi az év sci-fijét, de idén úgy tűnik, hogy nem lesz nehéz dolgunk. Az Érkezés rendezője az a Denis Villeneuve, akinek többek között a Fogságbant és a Sicariót köszönhetjük, és aki éppen Budapesten forgatja Harrison Forddal a Szárnyas fejvadász 2-t. A film főhőse nem egy katona vagy egy űrhajós, hanem egy nyelvész (Amy Adams), akit megbíznak azzal, hogy a Föld különböző pontjain megjelenő űrlényekkel próbáljon meg kommunikálni. Bár ebben a filmben nem az akciókon van a hangsúly, az már az előzetesekből kiderült, hogy hihetetlenül jól fog kinézni a vásznon. Egy okos és szép sci-fi Adams mellett Jeremy Rennerrel és Forest Whitakerrel: ennél többet nem is kívánhatnánk így év végére.

Így néz ki az év sci-fije

Érkezés (2016) utolsó előzetes
 

Cafe Society (november 10.)

“Nincs a Café Societyben semmi olyan, amit ne láttunk volna bármelyik korábbi Woody Allen remekműben, de attól még mindig jó újra meg újra találkozni ezzel a világgal” - írta kritikusunk a Cannes-i Filmfesztiválon, amit ezzel a filmmel nyitottak meg idén. A történet Hollywood aranykorában játszódik, amikor kialakult a sztárkultusz és mögötte az egész gépezet. Phil Stern (Steve Carell) is ezt a gépezetet működteti, amikor váratlan telefont kap: a nővére értesíti, hogy az unokaöccse New York helyett Los Angelesben próbálna szerencsét. Ezúttal Jesse Eisenberg Woody Allen alteregója, a női főszerep pedig az egyre nagyszerűbb Kirsten Stewarté. Bár a legutóbbi Woody Allen film, az Abszurd alak elég harmatos lett, úgy tűnik, hogy a Cafe Society megint a mester jobb napjait idézi majd.

Íme, az idei woody allen

Café Society (2016) nemzetközi előzetes #1
 

Éjszakai ragadozók (november 17.)

MV5BOGU1ZTRhZWItMzUxMy00ODU2LTg3Y2ItMTM0MDM4ZmJlMDY4XkEyXkFqcGde

Tom Fordnak sikerült az, ami a világon előtte talán még senkinek. Világhírű divattervezőből egyre inkább világhírű filmrendezővé válik, akinek második filmje, az Éjszakai ragadozók elnyerte A zsűri nagydíját Velencében. (Az elsőt, az Egy egyedülálló férfit meg Oscarra jelölték.) Az Éjszakai ragadozók egy rendhagyó thriller, amiben az elképesztően gazdag, de boldogtalan házasságban élő Susan (Amy Adams már megint) kap egy könyvet az exférjétől, amit neki ajánlott. Az erőszakos regény nem várt felismerésekre és tettekre vezeti a nőt. Az ötszörösen Oscar-jelölt Amy Adams mellett Jake Gyllenhaalt láthatjuk, de játszik a filmben Michael Shannon, Isla Fischer, Armie Hammer és Aaron Taylor-Johnson is. Ford előző filmje sem volt szokványos, az Éjszakai ragadozóktól is különleges moziélményt remélünk.

Belenézek tom ford thrillerébe

Éjszakai ragadozók (2016) magyar feliratos előzetes
 

Szövetségesek (december 1.)

Eleinte a Szövetségeseket csak azért vártuk, mert olyan régimódi filmnek tűnt, amilyenek alig készülnek manapság. Két szupersztár, Brad Pitt és Marion Cotillard második világháborús kémeket alakítanak, akik ugyanazt a náci tisztet akarják megölni. Egymásba szeretnek, a háború elmúltával családot alapítanak, és boldogan élhetnének, ha nem derülne ki valami a nő múltjáról. Aztán jött az év legnagyobb drámája, Brad Pitt és Angelina Jolie válása, amiről a bulvársajtó tudni vélte, hogy Marion Cotillard miatt történik. A pletyka olyan erősnek bizonyult, hogy a második gyerekét váró színésznő végül kénytelen volt közleményben tagadni, hogy viszonya lett volna Pittel. A Szövetségeseket nehéz lesz úgy nézni ezután, hogy ne a két színész közötti kémiára figyeljünk. Hogy ez árt vagy használ a nézettségnek, azt télen meglátjuk.

Hivatali karácsony (december 8.)

Nem múlhat el az év Jennifer Aniston vígjáték nélkül. A Hivatali karácsony sztorija benne van a címében: egy elszabadult céges buli történetét nézhetjük végig az elszabadult céges bulik időszakában karácsony előtt. Aniston játssza az ügyvezető igazgató nővérét, aki az alkalmazottakkal jópofizó testvére helyett a költséghatékonyságot tartja szem előtt, ezért úgy dönt, hogy elbocsátja az egész osztályt. Bátyja, Clay (T.J. Miller) a karácsonyi partin próbál új befektetőt beszervezni, de ahogy az sejthető, a buli kicsúszik a kezei közül. A munkatársak között még ott van Kate McKinnon (Szellemirtók), Jason Bateman (Arrested Development), a rendezők pedig a Sejtcserés támadást és Jégi dicsőségünket is készítő Josh Gordon és Will Speck. Amiatt nem aggódunk, hogy ez a film nem lesz sikeres a magyar mozikban, de ha szerencsénk van, még jó is lehet.

jennifer aniston céges bulija

Office Christmas Party Trailer (2016)
 

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (december 15.)

A Zsivány Egyes valószínűleg nemcsak az év végi időszak, hanem az egész év legjobban várt filmje. Bár a folytatás csak jövőre jön a mozikba, hogy addig se maradjunk Star Wars-film nélkül, itt egy előzménytörténet arról, hogy a lázadók hogyan szerezték meg a Birodalom készülő szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát. Ebben kulcsszerepe volt a Felicity Jones alakította fiatal lánynak, Jyn Ersónak. Külön öröm, hogy az apját Mads Mikkelsen játssza, aki a Halálcsillag tervezője lehet, és a sötét oldalon áll, legalábbis az egyik trailerben Darth Vader előtt térdel. A legutóbbi Star Wars egy nagyon szerethető, de gyanúsan ismerős forgatókönyv alapján készült film volt. Ha a Zsivány Egyes forgatókönyve kicsit acélosabb, a karakterei viszont legalább annyira eltaláltak lesznek, akkor ez tényleg az év filmje lehet. És még amiatt sem fogunk haragudni, hogy hány bőrt húznak le ugyanarról.

Miért pont Ő? (december 22.)

Szerkesztőségünkben egy kicsi, de annál elszántabb csoport rajong James Francóért. Ez a film mégsem miatta került a legjobban várt mozik közé, hanem a másik főszereplő, Bryan Cranston (Totál szívás) miatt. Neki viszonylag kevés filmje jut el a magyar mozikba, a Miért pont ő? viszont egy olyan vígjáték, amire vevő lehet a közönség. Az Apádra ütökre hajazó sztori szerint Cranston lánya összejön egy nagyon gazdag, de nagyon öntörvényű pasival, akit az após az első perctől utál. A kezdeti utálkozás végül nyílt háborúba csap át, és a két férfi egy közös víkenden próbálja lejátszani a meccset. A szereplők jók, ha nem az ilyen típusú filmek közhelyeit sorakoztatják fel, akkor még vicces is lehet a Miért pont ő? Nagyon szeretnénk, ha így lenne, mert Cranston többet érdemel annál, mint hogy tucatvígjátékokban égesse magát.

A miért pont ő? előzetese magyarul

Miért pont ő? (2016) magyar szinkronos előzetes
 

Assassin's Creed (december 29.)

A rajongók nem kevesebbet várnak az Assassin's Creedtől, mint hogy ez lesz az első igazán hű videójáték-adaptáció, ami filmként is száz százalékig megállja a helyét. A rendező Justin Kurzel, aki legutóbb a véres Macbethet készítette Michael Fassbenderrelt és Marion Cotillarddal. Ők játszanak az Assassin's Creedben is, szóval a színészekkel nem lesz gond. A történet szerint a Fassbender által alakított főszereplő tudatát visszarepítik a spanyol inkvizíció idejére, hogy egyik felmenője bőrébe bújjon, és szembeszálljon a gonosz Templomosokkal. Az előzetesek zenéit szétfikázták a kommentelők, de a látványra nem volt panasz.

erre a trailerre sokan rápörögtek

Assassin's Creed (2016) magyar szinkronos előzetes #2
 

És ön melyik filmet várja legjobban idén?

Ne maradjon le semmiről!