Bárki alászállhat az alvilág sötét bugyrába

Novák Erik, a Nyócker producere szereplőket keres az új sorozatába

ragadozók
2016.11.12. 12:57

Az Index olvasói közül fog szereplőket választani új, az igazi budapesti alvilágot őszintén bemutató sorozatához a Nyócker producere, a Fekete leves rendezője. A Ragadozók minden állami támogatás nélkül készül majd, és félelmetesen vicces lesz.

„Az átlagpolgárnak fogalma sincs, milyen sűrű, véres szennyfolyam hömpölyög a város felszíne alatt, az alvilág csatornahálózatának bugyraiban, ahol az egyetlen érték és értékmérő a pénz. Az érdek az egyetlen, ami mentén a kapcsolatok szövődnek, és ha gyengének látnak, azonnal széttépnek a patkányok. Itt nagyon ritka madár a nem pénzen vett barátság, a nem pénzen vett hűség. És nincs nem pénzen vett szerelem. Itt nem szeretkeznek, nem barátkoznak, hanem

megvesznek kilóra, ameddig hasznos vagy, utána mehetsz a levesbe, a sittre elvinni a balhét.

A bűn beszövi az egész várost, de a »jó polgár« nem meri felemelni a csatornafedelet, hogy bepillantson az alvilág igazi, kőkemény valóságába, mert fél, hogy belezuhan és elveszik. Mi fel merjük emelni a fedelet, és megmutatni az igazi alvilágot, szűrő nélkül, belülről. Mert ismerjük és értünk hozzá” – mondja az Indexnek Novák Erik, a Nyócker, a Zuhanórepülés és a Fekete leves című filmek rendezője.

A Ragadozók című websorozat hétperces részekből fog állni – „Mert heti 7 percet megnézni van idejük a nézőknek, munkahelyen, ebédszünetben, metrón, a vécén vagy akárhol” –, és a részekből végül egy játékfilm-hosszúságú történet fog összeállni.

Ragadozók sorozat - teaser

A színészek közül Gryllus Dorka, Fátyol Hermina, Nagy Zsolt, Derzsi János és Árpa Attila is játszani fog benne, de a szereplők nagy része civil lesz: aki szeretne szerepelni a sorozatban, a ragadozok.com-on való regisztrációval és egy maximum egy perces videó feltöltésével jelentkezhet. Az Index követi majd a castingot, és a sorozat részei is az Indexen lesznek láthatóak, amint elkészülnek. „És a polgár otthon, a kanapén, sörrel a kezében már hálás biztonságból kukkolhatja ugyanazt, amit az utca sötétebbik oldalán látna, ha el merne menni otthonról alkonyat után” – ígéri a rendező.

„A bűn világának is megvannak a belső törvényei, sokkal élesebb minden. A hibát gyors és kemény megtorlás követi, ezért a kimondott szónak súlya van, az ígéret betartása kötelező. A hazugság árulás, az árulás halál. A ragadozók dzsungele: vagy eszel, vagy téged esznek. Tiszta, egyszerű törvények. A sorozatban ezt a világot mutatom meg, a lehető leghitelesebben, belülről.

A szereplőimet javarészt ebből a közegből válogatom, olyanok közül, akik valóban belülről ismerik az éjszakát, a bűnt és az erőszakot”

– mondja Novák a castingról, hozzátéve, hogy a sorozatban helyszínek is autentikusak lesznek, díszletek nem lesznek, váltakozni fognak a megfigyelő kamerák képei és a klasszikus, többkamerás felvételek.

A Ragadozók alkotói viszont nemcsak színészek jelentkezését várják. „Mostanra már teljesen független filmes vagyok, ami annyit tesz, hogy semmiféle filmes pályázaton nem indulok se a filmalapnál, se a tévéknél. Így alternatív finanszírozást kell alkalmaznom, ha filmet szeretnék csinálni, és néha rám jön ez a kényszer.” Ezért mindenféle segítségre a közösségtől számítanak: aki szeretné, producerként pénzzel is támogathatja egy ragadozok.com-os regisztráció után a projektet, de szükség van technikai segítőktől és pakolóktól kezdve helyszíneket biztosítani tudó jelentkezőkön át fotósokra vagy írókra is.

Ezen kívül alternatív módszerekkel vonnának be szponzorokat is. „A sorozat tökéletesen alkalmas arra, hogy ízléses termékelhelyezést alkalmazzunk, hiszen a közeg alapvetően szereti a jó autókat, ruhákat, órákat, mobilokat, és feltűnésmentesen jelenhetnének meg a prémium márkák, ha a hazai médiapiacon nem lenne ekkora bátortalanság az új formátumokkal és az új közeggel kapcsolatban. A közönség, aki a sorozatot online nézni fogja, reklámozói szempontból egy máshogy nehezen elérhető célcsoport, érdemes lenne ezt kihasználni” – véli Novák.

A rendező szerint a bűn témája mindig is vonzó volt a nézők számára, mert az ilyen filmek „olyan emberek történetét mesélik el, akik meg merik tenni, amit ő nem, akik elég szabadok ahhoz, hogy ne a társadalom által rájuk kényszerített rabszolgatartó törvények szerint éljenek, hanem saját törvényeket írjanak a maguk számára, vállalva ezzel a törvényenkívüliség státuszát, az üldöztetést, a bujkálást, de a maguk uraiként, szabadon. Ők a Ragadozók.”

A Ragadozókat itt lehet követni a Facebookon.

Ne maradjon le semmiről!