Ki mondta, hogy rajzfilmben nem létezik zombihorror?

2016.11.23. 16:36

Ma kezdődik az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál levágott kezű lányokkal, világháborúval és egy nyalakodó macskával.

Szöul, végállomás
Szöul, végállomás

Szerdán kezdődik és november 27-ig tart a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Az Uránia, a Puskin és az Art+ mozikban tizenhárom egész estés és harminc rövid animációs filmet vetítenek, a díjakról nemzetközi zsűri dönt, és idén először a legjobb rövidfilmet 2000 eurós díjjal jutalmazzák. 

Az idei Anilogue egész estés filmjei közül hat vesz részt a versenyben: a belga Jan Bultheel Cafard – Hazaút a pokolból című első világháborús alkotása, Jean-Francois Laguionie filmje, a Louise a parton, amelyben egy idős asszony Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton, a francia Sébastien Laudenbach A levágott kezű leány című Grimm-adaptációja, a spanyol Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, antiutópisztikus fantáziája, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek, a kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje és Yeon Sang-ho animációs zombifilmje, a Szöul, végállomás.

Az egész estés filmek versenyében a fődíj odaítéléséről is háromtagú zsűri dönt, amelynek tagjai a holland Vessela Dantcheva, a híres észt alkotó, Hardi Volmer, valamint Vácz Péter, aki a Nyuszi és Őz című mesterszakos diplomafilmjével több mint 120 fesztiváldíjat nyert.

A rövidfilmek versenyében 1300 nevezett kisfilm közül választottak ki azt a 30-at, amelyet a közönség is láthat majd.  Ebben a szekcióban jó pár magyar alkotás is szerepel: Gauder Árontól a Kojot és a sápadtarcú, Bucsi Rékától a LOVE, Tóth Lucától a Superbia, Dávid Dell'Ederától a Balkon és Andrasev Nadjától A nyalintás nesze.

A rövidfilmes zsűri tagjai Jean-Christophe Soulageon francia rendező, Mihai Mitrică, a romániai Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója, valamint az 1990 óta Budapesten élő Milorad Krstic, aki 1995-ben a My Baby Left Me című rövidfilmjével Ezüst medve-díjat nyert a 45. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A legjobb rövidfilmet idén először 2000 eurós díjjal jutalmazzák.

Mindezeken kívül bemutatkozik egy csomó animációs filmfesztivál is, kifejezetten a budapesti közönség számára készült összeállításaikkal, és lesznek szakmai kerekasztalok és közönségtalálkozók is. A teljes program a www.anilogue.com-on olvasható.

Ne maradjon le semmiről!