Oscar-esélyes lett egy magyar film

2016.11.23. 23:26

Deák Kristóf Mindenki (angolul: Sing) című munkája bekerült aközé a tíz élőszereplős rövidfilm közé, ahonnan a kategória öt végső jelöltjét választják majd ki a jövő évi, 89. alkalommal megrendezett Oscarra.

Az Amerikai Filmakadémia szerdán két kategóriában is előzetes listát hirdetett, ám amíg a tíz legjobb animációs rövidfilm közé nem került magyar alkotás, addig Deák Kristóf munkája bejutott a tíz Oscar-esélyes, élőszereplős rövidfilm közé. A Mindenkit és a másik kilenc alkotást összesen 137 film közül választották ki.

A Mindenki korábban Tokióban és Chicagóban nyert fesztiváldíjakat, sőt, a napokban Berlinben is díjazták, ami lehetővé tette, hogy egy Oscar-szobrocskáért is indulhasson. Az Origo Filmklubja szerint eddig mindössze egyszer jelöltek hazai filmet ebben a kategóriában, 1963-ban Szabó István Koncert című vizsgafilmjét.

Az Amerikai Filmakadémia rövidfilmekre szakosodott részlegének decemberben mutatják majd be a listán szereplő tíz filmet, ezek közül választják majd ki az öt jelöltet. A jelöléseket január 24-én, kedden, jelentik majd be, a gálát pedig február 26-án, vasárnap, tartják Hollywoodban.

Mindenki - előzetes from Kristof Deak on Vimeo.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült Mindenki márciusban a Friss Hús rövidfilmfesztiválon mutatkozott be a magyar közönségnek, és itt láttuk, illetve szerettük meg mi is. Akkor azt írtuk róla: "Deák Kristóf filmjétől jó kedvünk lesz, mert a Mindenki visszaadja a hitet a jóságban, a szolidaritásban, a segítőkészségben és az együttérzésben. (...) Kivételesen jók a gyerekszereplők, egyaránt szól gyerekekhez és felnőttekhez, és minden pillanatát áthatja zene." Tavaly egyébként Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása került rá a tíz legjobb animációs rövidfilm listájára, jelölést azonban végül nem kapott.

Ne maradjon le semmiről!