Az nem úgy megy, hogy egyik napról a másikra magyarok leszünk

2016.12.13. 07:14

Az Indexen látható először Vranik Roland, a Fekete kefe és az Adás rendezője új filmje, Az állampolgár hivatalos előzetese. A film egy Afrikából Magyarországra menekült férfiről szól, és arról, hogyan próbálja megszerezni a magyar állampolgárságot egy nem mindig segítőkész környezetben.

Az állampolgár című, hamarosan a mozikba kerülő magyar film egy Bissau-Guineából a polgárháború elől menekült férfi, egy fiatal perzsa lány és egy tanárnő történetét meséli el, a szerepekben pedig igazi bevándorlók láthatóak: a férfit alakító Dr. Cake–Baly Marcel civilben a BKV-nál mérnök, a lányt játszó Arghavan Shekari pedig egy óvodában angolt és jógát tanít.

A sztori szerint a férfi állampolgári ismereteket tanul egy magyar tanártól, de megpróbál kisegíteni egy perzsa lányt, amikor a kitoloncolás veszélye fenyegeti. Az előzetesből sejthető, hogy ez az ötlet nem sül el igazán jól, és még az állampolgársági vizsgán sem sikerül megfelelni, hiába szavalja a férfi a szózatot. "Az nem úgy megy, hogy egyik napról a másikra magyarok leszünk" - hűti le a vizsgabiztos.

Az állampolgár (12) - Január 26-tól a mozikban!

A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap 290 millió forinttal támogatta, a forgatása 2015 áprilisában kezdődött. A forgatókönyvet a rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion) közösen jegyzik. 2017. január 26-án mutatja be a Mozinet.

A főszerepet játszó Dr. Cake-Baly Marcelóról korábban fotósorozatot közöltünk: fotósunk követte egy napját, és közben megismerte a Bissau-Guineából először Szenegálba menekült, majd onnan ösztöndíjjal Budapestre került, ma már magyar állampolgárságú férfi élettörténetét. „Talán két évvel ezelőtt sétáltam az Oktogonnál, és ott volt Roland valami kis sufnipresszóban. Elmentem mellette, ő meg felállt, és szaladt utánam” - mesélte akkor arról, hogyan lett belőle egy film erejéig színész. És most?  „Hiányzik. De ez volt, kipipálhattam, megyek tovább. Ilyen az élet.”

Ne maradjon le semmiről!