A harcos, a hivatalnok és a lázadó - Ők a Zsivány Egyes zsiványai

069
2016.12.16. 15:42

Igaz, hogy Felicity Jones a Zsivány Egyes főszereplője, de a Halálcsillag tervrajzait egyedül Jyn Erso sem tudja ellopni. A Star Wars-univerzum Piszkos tizenkettőjében elég szedett-vedett bagázs segíti, például egy vak szerzetes, aki úgy verekszik, ahogy Chuck Norris csak szeretett volna, meg egy kém, akit a lelkiismerete baszkurál a "lázadás" címszó alatt elkövetett gazságok miatt. Kell a filmbe főgonosz is ezúttal egy irodista aki nagyon szeretne a Császár kegyeibe férkőzni, de tojnak rá, és ettől (is) kissé frusztrált. Bemutatjuk a Zsivány Egyes három fontos szereplőjét.

Donnie Yen - a vak harcos

Amikor az első előzetes kijött a Zsivány Egyeshez, mindenki azt hitte, hogy Donnie Yen karaktere, Chirrut Îmwe, a vak harcművész egy Jedi-lovag, csak elgórta a fénykardját valahol, és inkább bottal aprítja a rohamosztagosokat (de majd a film egy pontján elkezd nagyon kardozni). Aztán kiderült, hogy jedik nincsenek a filmben, csak az Erőt nagyon érző, a Jedi-templomot egykoron őrző paladinok, de ezt a filmet látva cseppet sem bánjuk, mert Chirrut, pontosabban Yen az egyik legjobb dolog volt a Zsivány Egyesben.

Elég hosszú út vezetett idáig. A ma 53 éves színész/harcművész/rendező Kuangcsouban született egy Tajcsicsuan-nagymester anyától és egy újságíró apától. Hong Kongban, majd Bostonban nőtt fel, és egész életére ez a kettősség volt jellemző, azaz Kína és az USA között ingázva élt. A harcművészettel anyja révén ismerkedett meg, több tradicionális kínai ágban is kiművelte magát (tajcsicsuan, karate, vingcsun), majd amikor 14 évesen otthagyta az iskolát, és szülei visszaköltöztették Hong Kongba, a tékvandó következett. Több más stílusba is belekóstolt, a netes források szerint a brazil dzsiudzsicutól a kickboxon át a sima birkózásig. Elég vad gyerek volt, Bostonban egy helyi kínai banda tagja volt, Hongkongban a kilencvenes években egymaga vert szét nyolc, a csajának beszóló palit egy klubban.  

A filmiparba 1984-ben, 21 évesen csöppent bele a Drunken Tai Chi azaz Részeg tajcsi című filmmel, amibe egy nyílt szereplőválogatás után került be. Olyan jól szerepelt, hogy a gyártó cég négy filmre szóló szerződést kötött vele. Pár kisebb szerep és film után, 1992-be jött a Once Upon a Time in China II című történelmi film, amiben Jet Li mellett szerepelt (a főcímdalt meg Jackie Chan énekelte), és ami meghozta az első nagy sikert számára. Livel később a Hős című 2002-es filmben is közösen szerepelt, ezt egyébként a legjobb külföldi film Oscar-díjára is jelölték.  

Szerepelt úgy 70 kínai és amerikai filmben, 1997 óta saját cégén keresztül már gyártott is filmeket, sőt, rendezője is volt kettőnek, de a cége kis híján csődbe ment, mert ugyan a kritikusok szerint jó filmek kerültek ki a keze alól, a közönség valamiért nem kapott rájuk. Hollywoodban eleinte nem színészként, hanem koreográfusként számítottak rá, ő tervezte meg a Highlander 4: A játszma vége és a Penge 2 akciójeleneteit, amikkel olyan hatást gyakorolt a filmek rendezőire, hogy kisebb szerepet kapott mindkettőben. Ismét lendületet kapott a karrierje, hollywoodi filmekben és kínai blockbusterekben is szerepelt, kétszer is eljátszotta Bruce Lee-t és meghívást kapott a The Expendables 2-be is, de ezt a szerepet nem vállalta el. A Zsivány Egyes utáni következő nagy amerikai filmje az XXX: Xander Cage visszatér címűben lesz, amibe azt követően válogatták be, hogy Jet Li kiszállt a projektből. 

Michelle Yeoh színésznő azt mondta róla egyszer hogy ő a leggyorsabb színész, akivek valaha együtt dolgozott, Jackie Chan és Jet Li szerint pedig jelenleg Yen számít a legjobb harcművésznek az ázsiai filmiparban. Ennek is köszönhette, hogy a Disney megkereste Chirrut szerepével, amit egyébként elsőre visszautasított, mert egyrészt nem akart hónapokig a családjától távol forgatni, másrészt pedig nem akart úgy szerepelni a filmben, hogy ő az a kínai karakter, aki csak a Kínában várható nagyobb bevétel miatt került bele. Aztán meggondolta magát, viszont voltak feltételei a szereppel kapcsolatban: ő javasolta például, hogy a karakter legyen vak, mert az eredeti fogatókönyvben nagyon egydimenziósnak, jellegtelennek tűnt.

"Az, hogy egy Jedi-templomot őrző szerzetes vak, teljesen beleillett az Erőről kialakult mitológiába, abba, hogy nem kell látni ahhoz, hogy az ember teljes értékű harcos legyen." Nem volt egyszerű megtervezni és végrehajtani a filmben látható verekedéseket, mert Yen szerint azzal, hogy a szemébe tett szürke kontaktlencsén át valamennyire látott, csak a saját dolgát nehezítette meg. "Ha nem látok semmit, könnyebb eljátszani egy vakot, mintha ezt úgy teszed, hogy valamennyire látsz is." A filmhez egyébként saját harcművész-stílust alakított ki, amiben több küzdősport elemeit vegyítette.

Ben Mendelsohn - a becsvágyó hivatalnok

Mielőtt a Zsivány Egyes főgonosza, Orson Kennrick, a Halálcsillag fegyverkutatási/biztonsági igazgatója lett volna, Ben Mendelshont viszonylag kevesen ismerték fel az utcán. A 47 éves ausztrál színész legismertebb szerepe a Bloodline című Netflix sorozatban volt, pedig szerepelt több híres filmben is előtte, csak valahogy soha nem kapott olyan szerepet, amivel összejött volna neki az áttörés. Kár, mert generációja egyik legtehetségesebb színészéről van szó, akit Ausztráliában legalább olyan nagyra tartanak, mint a nála jóval nagyobb hollywoodi karriert befutó Guy Pearce-t. 

Míg az amerikaiak leginkább negatív figurákat alakító karakterszínészként ismerik, az ausztráloknál a kilencvenes évek óta kapott főszerepeket. Az IMDb.com 76 filmszerepéről tud, melyek közül az első pár helyi tévésorozatokban volt, például a The Henderson Kids címűben, amiben együtt szerepelt Kylie Minogue-gal is. Szerepelt az 1985 óta futó,  Neighbours című napi szappanoperában is, nem fogják kitalálni, kivel közösen (persze hogy Kylie Monogue-gal). A tévés gyökerekhez időről időre visszatért, de jobban érdekelte a film, és 1990-től kezdve évente 3-4 alkotásban is vállalt szerepet. 

Sok korai filmjét nálunk is bemutatták, de nem valószínű hogy a címek alapján mindenkinek azonnal beugornának a szerepei (Jaguár randevúra, Mokaszin, Szirének, Az emberi szív térképe, Raboljunk bankot!). Sokoldalú színész pedig, el tud játszani vidéki lovászfiútól hősszerelmesig mindent, mégis ha fel kellene idézni a legfontosabb szerepeit, kapásból a 2010-es Animal Kingdom című kemény krimi jutna az ember eszébe, amiben egy bűnözőcsalád egyig tagját alakítja. A filmből az amerikaiak sorozatot forgattak később, ebben nem kapott szerepet. 2011-ben a Válogatott gyilkosokban láthattuk Robert De Niro, Jason Statham és Clive Owen mellett, majd 2012-ben ő volt az a John Daggett a Sötét lovag: Felemelkedés című blockbusterben, aki át akarta venni Bruce Wayne/Batman cégének irányítását.

Mendelsohn nagyszerűen hozza a gonoszt egyébként a Zsivány Egyesben is, aminek forgatásáról azt mondta, hogy amikor Darth Vaderrel közös jelenetet kellett forgatnia, alig tudott megszólalni az első felvételnél, mert az ikonikus jelmez láttán megállt benne az ütő. "Nemcsak én, az egész stáb tátott szájjal bámulta, soha annyian nem voltak a díszletben sem előtte sem utána, mint amikor Vader forgatott. Mindenki talált valami kifogást, hogy ott őgyeleghessen, és egy kicsit megint gyerek lehessen. Amikor megláttam, odasúgtam Garteh Edwards rendezőnek: baszki, ez Darth Vader! Nagyon röhögött." Nem ez az első Star Wars-film, amihez közel került: amikor az előzménytrilógiát Ausztráliában forgatták, minden követ megmozgatott, hogy bekerüljön a szereplőgárdába, de hiába.

Karrierjét annak köszönheti, hogy alapvetően lusta, és amikor az USA-ban és Európában eltöltött gyerekkor végén hazaköltözött, és gimnáziumba ment, a színjátszás mellett döntött kiegészítő tárgyként, mert az járt a legkevesebb erőfeszítéssel - aztán rákapott az ízére. Az Animal Kingdomért 2010-ben két díjat is kapott, a GQ magazin az év színészének választotta, majd 2012-ben a Ki kicsoda? ausztrál kiadásába is bekerült, amit hatalmas megtiszteltetésnek nevezett. Amikor a Bloodline című komor, sötét családtörténet alkotói megkeresték a Netflix-sorozat fekete bárányának szerepére, Mendelsohn habozás nélkül igent mondott, mert a forgatókönyvekből azonnal látta, hogy milyen nagyszerű szerepről van szó. Az alakítása Emmy-díjat és Golden Globe-jelölést hozott neki. 

A Zsivány egyes meghozhatja neki a bérelt helyet az A-listán, bár ehhez még egy film nem ártana: ez lehet a Ready Player One című sci-fi, amiben ismét egy gonoszt alakít majd, a rendező Steven Spielberg szerint olyan jól, hogy kirázta tőle a hideg. A filmet 2018-ban mutatják be, mert ugyan a forgatás nagy része már lezajlott, de a sztorija miatt (az események leginkább egy online játszható szerepjátékban zajlanak) nagyon sok idő kell az utómunkára.

Diego Luna - a muszáj forradalmár

Vannak olyan színészek, akiket egy szereppel sem nagyon lehet azonosítani, és a nevüket kapásból senki nem tudja, pedig látta őket vagy hatvanszor. A mexikói Diego Luna pont ilyen. Aki a romantikus (és táncos) filmeket szereti, az emlékszik rá a Dirty Dancing 2-ből, aki a kemény akciófilmekért van oda, annak Mel Gibson egyik idei filmje, Az utolsó emberig ugorhat be, a sci-fi-rajongóknak mostantól pedig örökre ő lesz Cassian Andor százados, a lázadók egyik kéme, aki a Zsivány Egyes egyik kellemes meglepetése volt.

Luna, annak ellenére, hogy leginkább szerepeiről ismert, 2006 óta producerkedik is, és eddig 26 projektben vett részt ilyen minőségében, sőt, hat filmet már rendezőként is jegyez, szóval nem lehet azt mondani rá, hogy egy lapra tette volna fel az életét. Mexikóvárosban született 1979-ben, első szerepét pedig háromévesen, 1982-ben kapta Carlos Saura Antonieta című filmjében, amiben Isabelle Adjani és Hanna Schygulla mellett szerepelt, bár kétlem, hogy ebből bármire is emlékezne. Jó, úgy könnyű bejutni a stúdiókba és szerepet kapni, hogy az apja, Alejandro Luna Mexikó leghíresebb filmes-, tévés-, és színházi berendezője/díszlettervezője, úgy meg pláne, ha a fater eleve színésznek neveli az embert.

A következő szerepére 10 évet kellett várnia, ekkor az El Abuelo y Yo című telenovellában tűnt fel legjobb barátjával, Gael García Bernallal együtt, akivel a kritikusok által igen nagyra értékelt Az anyádat is! (Y tu mamá también) című Alfonso Cuarón-filmben, amit a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára jelöltek 2003-ban, az MTV latin-amerikai filmdíjai közül pedig Luna és filmbéli partnere, Maribel Verdú a legjobb filmes csóknak járót el is vitte. Lunának nem volt egyszerű betörnie az amerikai piacra, ahol eleinte olyan tré filmekben játszott mint a Jon Bon Jovival forgatott Vampires: Los Muertos, de emlékezhetünk rá a Terminálból vagy a Milk című filmből is, amiben Harvey Milk szeretőjét, Jack Lirát alakította.

Bernallal közös cégét tulajdonképpen azért alapította, mert el szerette volna mesélni a mexikói Juarezből és környékéről eltűnt, vélhetően meggyilkolt és/vagy prostitúcióra kényszerített, 300-nál is több nő történetét, amiről több dokumentumfilmet is forgattak. 2005-ben hívták életre az Ambulante Documentary Film Festivalt, egy olyan filmfesztivált, amit egyrészt nem állandó helyszínen, hanem Los Angelesben és környékén rendeznek meg, másrészt szándékosan csak olyan filmeket mutatnak be rajta, melyek soha nem kerülhetnek moziba és leginkább a mexikói emberekről szólnak.

Óriási Star Wars-rajongónak vallja magát. Egy interjúban arra a kérdésre, hogy mi történt volna, ha a lázadók nem lopják el a Halálcsillag tervrajzait, ezt válaszolta: "Akkor nagyon sötét és keserves gyerekkorom lett volna a Csillagok-háborúja filmek nélkül." Amikor felkérték Cassian Andor szerepére, nagyon meghatódott és egyben meg is lepődött, mert ugye a Star Wars-franchise sok mindenről volt híres Az ébredő erő előtt, csak arról nem, hogy a hős szerepére nem fehér színészeket válogatott volna be. A közönség és annak elvárásai változnak, tartja Luna. "Érthető, hogy a mexikói gyerekek saját magukat szeretnék viszontlátni egy ilyen filmben is. Persze messze vagyunk még az ideális állapottól, elég csak elmenni egy moziba és körülnézni, aztán összehasonlítani a közönség összetételét a szereplőgárdáéval."  

A Zsivány egyesről írt kritikánkat itt, a film főhősét alakító Felicity Jonesról készült portrénkat pedig itt olvashatják.

Ne maradjon le semmiről!