Változik a művészfilmek besorolása

2017.01.03. 11:29

Módosul a filmek art besorolásának folyamata, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn. Az NMHH-hoz kerül ugyanis a filmalkotások art besorolásának feladata, a filmtörvény szerint január 1-jétől egyszerűbbé és gyorsabbá válik az ügymenet. Az eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma által lefolytatott szakhatósági eljárás megszűnik, a filmalkotások art minősítésére az NMHH által működtetett új art bizottság közvetlenül tesz javaslatot az NMHH Nemzeti Filmirodájának eljárásában.

love edit-xlarge

A filmiroda kérelemre minden olyan forgalomba kerülő filmnek art minősítést ad, amely "művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez", vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél.A hatóság kérelemre továbbra is külön vizsgálat nélkül megadja az art minősítést annak a filmnek, amely megkapta legalább egy nemzetközileg elismert, az NMHH által évente közzétett jegyzékben meghatározott fesztivál díját - fűzték hozzá. A rangos díjat kapott filmeknek eddig is automatikusa járt az "art" besorolás.

Mint azt Böszörményi Gábor, a Mozinet filmforgalmazó cég vezetője elmondta, még ők sem tudják, milyen változást hoz a művész mozik életében a besorolás megújítása. Látszólag könnyítést hoz az új szabályozás, hiszen eddig is az NMHH küldte tovább a minisztériumnak a besorolási kérelmeket, akik jóváhagyás után visszaküldték. Mivel ez a lépés most kimarad, ezért egyszerűsödhet az art filmek besorolása. Böszörményi elmondta, nem tudják az új szabályozás fényében hogyan változik a besorolási koncepció, hiszen az attól függ inkább, kik ülnek a bizottságban.

Ne maradjon le semmiről!