Polanski lesz a legrangosabb francia filmes díj zsűrielnöke

2017.01.18. 16:51

Február 24-én osztják ki Franciaország legrangosabb filmes díját a César-díjat, a zsűri elnöke ebben az évben Roman Polanski lesz. Polanski maga is sokszor nyert César-díjat, a legjobb rendező díját négyszer kapta meg, először 1980-ban legutóbb pedig 2014-ben. A hír bejelentésekor hosszan sorolták Polanski filmes érdemeit a francia filmes akadémia tagjai.

Polanski egyébként Franciaországban él, miután az Egyesült Államokból el kellett menekülnie, mivel 1977-ben Los Angelesben letartóztatták nemi erőszak és kiskorú megrontása vádjával. A vád szerint egy Jack Nicholson házában tartott bulin erőszakolt meg egy 13 éves lányt. 1978-ban menekült el az USA-ból, azt követően, hogy vádalkut kötött, és úgy volt, hogy a bíróság előtt ismerte volna be bűnösségét. Tulajdonképpen azóta számít szökevénynek, az USA többször is megpróbálkozott a kiadatásával, egyelőre eredménytelenül.

Eddig Lengyelországba sem mehetett, decemberben azonban úgy döntött a lengyel legfelsőbb bíróság, hogy nem adják ki a rendezőt Amerikának.

Ne maradjon le semmiről!