Most a Svéd Filmintézet díjazta a Saul fiát

2017.01.24. 11:48

Magyar film eddig még soha nem kapta meg az 1964-ben alapított Guldbaggent, a svéd nemzeti filmdíjat, ami egyébként messze a legmenőbb díj, amit ki lehet találni, hiszen egy aranyos rózsabogarat ábrázol (cetonia aurata) és így néz ki (a 2005-ben elhunyt Karl Max Pehrson munkája):

Ugye.

A stockholmi Cirkus arénában megrendezett gálaünnepségen viszont megtört a jég, a legjobb külföldi film - az idei Oscar-esélyes Toni Erdmant megelőzve - a Saul fia lett, ami több mint másfél évvel a cannes-i világpremier után még mindig zsákban hordja haza a szobrokat. Örülhet is neki Nemes Jeles László és a filmet támogató Filmalap.

A Guldbuggent 19 kategóriában osztják ki, a nevezés feltétele, hogy az elmúlt évben a svéd mozik is bemutassák az adott alkotást. A legjobb külföldi film díját korábban olyan alkotók kapták meg, mint Michael Haneke, Asghar Farhadi, Ang Lee, Pedro Almodóvar, Lars von Trier és Woody Allen.

Pár napon belül ez volt a Saul fia második díja, a hétvégén a brit Kritikusok Köre Nemes Jeles Lászlót választotta az év rendezőjének. Február 12-én jöhet a következő díj, a BAFTA, azaz a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díja.