Az Érkezés Oscar-díjra jelölt rendezője támasztja fel a Dűnét

2017.02.01. 12:47

Korábban már írtunk arról, hogy a Legendary Pictures megegyezett Frank Herbert örököseivel, és megszerezte a Dűne című sci-fi regény jogait. A szerződés értelmében a Legendary nem is csak a filmes, de a tévés jogokat is megkapta, és a filmverzió mellett tévés projektek készítésére is lehetőságük van. Ez még csak a távlati terv, de a filmes már nem: Frank Herbert fia, Brian Herbert jelentette be a Twitteren, hogy a filmet az Érkezést és a Blade Runner 2049-et is jegyző Denis Villneuve rendezi majd.

Villeneuve neve nagyon jól cseng mostanában, az Érkezésért rendezői Oscarra is jelölték (a filmet hét továbbira) és nemrég fejezte be a Blade Runner folytatását Blade Runner 2049 címmel (ezt Budapesten forgatta).

A Dűnéből először a hetvenes években szeretett volna Alejandro Jodorowsky chilei rendező egy tízórás filmet forgatni olyan szereplőkkel, mint  Salvador Dalí, Orson Welles, David Carradine, Geraldine Chaplin, Alain Delon vagy Mick Jagger, de ebből nem lett semmi. 1976-ban úgy tűnt, Ridley Scott lesz a rendezője a filmváltozatnak, de ő a lassú előkészületek miatt hét hónap után otthagyta a produkciót, amit David Lynch vett át évekkel később, és végül 1984-ben mozikba került a Dűne. Elég nagy bukás volt, hiszen a 40 milliós büdzsére csak 30 milliós bevételt termelt, és a kritikusok is rühellték. Később persze kultfilm lett belőle.

2000-ben Frank Herbert's Dune címmel a Sci-Fi Channel (ma már SyFy néven fut) háromrészes minisorozatot forgatott a történetből, amiben William Hurt volt a legismertebb név. 2003-ban Frank Herbert's Children of Dune (A Dűne gyermekei) címmel egy újabb tévés projektben folytatódott a történet. A közönség szerette a két minisorozatot, a csatorna történetének legnézettebb programjai közé tartoznak a mai napig.