Újra Cannes-ban forog a Körhinta

2017.05.03. 13:22

Hatvanegy éve Cannes-ban mutatkozott be Fábri Zoltán filmje, most újra a világ legfontosabb filmfesztiválján, a filmtörténeti klasszikusokat bemutató Cannes Classics szekcióban vetítik a Körhintát.

Elkészült Fábri Zoltán Körhinta című filmjének felújított és digitalizált változata, így a Filmalap kezdeményezésére a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjának Cannes Classics szekciójában levetítik az 1955-ben, Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott filmet.

A Körhinta nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol François Truffaut még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek, és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját a fesztiválról írt beszámolója szerint – emlékeztet közleményében a Filmalap.

A Körhinta egyébként három év alatt a harmadik magyar film a Cannes Classics programjában: korábban Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjeinek felújított és digitalizált változatait is itt mutatták be.

A Filmalap azt írja az eddig csak elég csapnivaló minőségben elérhető film új verziójáról: azt a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai felügyeletével, a Magyar Filmlaborban az eredeti kameranegatívból és két másik filmanyagból állították össze nemrég, majd az így létrehozott, eddigi legjobb minőségű változatot szkennelték be 4K felbontásban. Aztán a restaurálás során javították a súlyos sérüléseket, beillesztették a hiányzó kockákat is, és visszaállították a film eredeti fényvilágát. Ennek az új verziónak lesz Cannes-ban az első vetítése. 

A Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum filmfelújítási programja idén a Fábri Zoltán-életmű köré szerveződik, mivel a rendező születésének idén van a 100. évfordulója. A Filmarchívum ősszel megjelentet egy díszdobozos DVD-életműkiadványt, de a restaurált Fábri-filmek moziba is kerülnek.

A 2017-es, 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütál Mundruczó Kornél új, Jupiter holdja című filmje is.

Ne maradjon le semmiről!