Kevin Spacey karrierjének igencsak lőttek

2017.11.03. 09:03

Tegnapig még „csak" hatan álltak elő azzal, hogy Kevin Spacey szexuálisan zaklatta őket, mára aztán megszólalt nyolc, a Netflix House of Cards című sorozatán dolgozó ember is, akik közül páran elszenvedték, mások tanúi voltak Kevin Spacey korántsem elfogadható viselkedésének a forgatáson. A négy napja kirobbant botrány hullámai pedig szinte követhetetlenül gyorsan temetik maguk alá Spacey-t. Mit ismeretes, Spacey-t egy Anthony Rapp nevű színész vádolta azzal, hogy 14 éves korában zaklatta, mire a színész egy Twitter-üzenetben azt nyilatkozta: bocsánatot kér, ha így történt, de részeg volt, és egyébként is, mostantól meleg.

A CNN-nek nyilatkozó jelenlegi és egykori stábtagok szerint a színész szexuális zaklatásai miatt a House of Cards forgatása „mérgező" légkörben zajlott. Ami a konkrét vádakat illeti:

  • Egy korábbi évadok alatt produkciós asszisztensként dolgozó férfi azt állítja, Spacey erőszakoskodott vele. Éppen a színészt fuvarozta a forgatásra, amikor az a nemi szervére tette a kezét, majd a lakókocsiban a falhoz szorította, és tovább fogdosta.
  • Jelentette az esetet a feljebbvalójának, aki annyival rendezte le, hogy soha nem maradhatott kettesben Spacey-vel többé, így a zaklatás megszűnt.
  • Többen voltak szem- és fültanúi annak, ahogy a színész verbálisan és fizikálisan is zaklatja a kollégáit, főleg azokat, akik a ranglétrán alatta helyezkedtek el, és akik állásukat féltve nem mertek ezekről az eseményekről beszámolni. 
  • A megjegyzések és fogdosás célpontjai fiatal férfiak voltak.
  • Egy másik férfi szerint őt az eddigi hat évad (a hatodik most forog éppen, vagyis már nem, mert leállították) alatt Spacey többször is fogdosta, masszírozta, a hasát simogatta, vagy megjegyzéseket tett a testére, de nem mert szólni neki, mert a színész producere is volt a sorozatnak, így bármikor kirúghatta volna.
  • Egy kameraman szerint a fogdosások rutinszerű voltak a forgatáson, és mindenki előtt történtek, mert Spacey nem csinált titkot belőlük.
04-kevin-spacy-house-of-cards-1.w750.h560.2x

A Netflix tegnapi közleménye amellett, hogy a várható semleges pr-szöveggel van tele, egy dolgot elismer: a cég szerint 2012-ben valóban sor került egy zaklatási bejelentésre a forgatáson, aminek hatására Spacey-t elküldték egy terápiás kurzusra, és az ügyet a nyilvánosság kizárásával kezelték.

A nyilvánosságra került infók azonban Spacey-t nagyon gyorsan a Harvey Weinstein-skatulyába tették be, és Hollywood menten védelmi üzemmódba kapcsolt. Először A világ összes pénze című új filmjének gyártója állította le azt a kampányt, amiben Spacey filmbeli játékát magasztalja és az Oscar-szavazók figyelmébe ajánlja. Ma reggelre robbant a nagyobbik bomba: Spacey-t kirúgta ügynöksége, a CAA (Creative Arts Agency), és a pr-cége is beintett neki (amely egyébként részt vett a pedofil vádakat coming outtal elütő nyilatkozat megfogalmazásában), így Spacey karrierje igen gyorsan halad a teljes megsemmisülés felé – nagyon nem lenne meglepő, ha a Netflix kukázná a hatodik House of Cards-évadot is.

UPDATE: A Guardian információi szerint a Scotland Yard nyomozást folytat egy 58 éves színész ellen, aki 2008-ban az Old Vic színházban dolgozott Londonban, és egy 23 éves férfit molesztált az otthonában (férfi részeg volt, elaludt és arra ébredt, hogy éppen orálisan elégíti ki a színész).  A lap szerint nyilvánvalóan Spaceyről van szó.

A Weinstein-ügy kirobbanása óta több hollywoodi filmesről, többek között Dustin Hoffmanról derült ki, hogy szexuális visszaéléseket követett el, de ezzel vádolják Jeremy Pivent, a Törtetők sorozat sztárját, Brett Ratner rendezőt és James Toback író-rendezőt is, utóbbit több tucat nő.