Követeljük, hogy változzon meg a Berlinale!

2017.11.24. 16:12

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál  megújítását követeli 79 filmrendező egy közös nyilatkozatban, számolt be róla az MTI. A Spiegel Online oldalán jelent meg az írás, amiben a filmesek azt írják, hogy egy nemzetközi bizottság létrehozására van szükség ahhoz, hogy megtalálják a fesztivál új igazgatóját.

Jelenleg Dieter Kosslick vezeti a fesztivált, aki 2001 óta tölti be ezt a tisztséget, az ő megbízatása 2019-ben azonban lejár és  Monika Grütters kulturális államminiszter feladata, hogy kinevezze az új fesztiváligazgatót.

A nyilatkozat aláírói szerint egy olyan bizottság tudná legjobban ellátni a feladatot, amiben egyenlő arányban vannak nők és férfiak, és a tagok figyelembe veszik a fesztivál alapvető irányultságát. Továbbá egy kiemelkedő kurátori személyiségre van szükség, aki elkötelezett a filmművészet iránt, remek nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, hogy garantálni tudja, hogy a berlini filmfesztivál fel tudja venni a verseny Torontóval és Velencével.

Az aláírók között szerepel Maren Ade, Fatih Akin, Christian Petzold, Rosa von Praunheim, Volker Schlöndorff, Hans-Christian Schmid, Margarethe von Trotta és Simon Verhoeven is. Közülük többen nyertek díjat az elmúlt évek fesztiváljain.