Cicaharc lett a Macskafogó felújításából

2017.12.09. 15:58

Bár alig pár nap alatt több mint négymillió forintot adományoztak a rajongók a Macskafogó felújítására (ötmillió forint a cél), a Filmalap szombaton bejelentette, hogy a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó című film felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt felmondja.

A Filmalap álláspontja szerint a Macskafogo.hu oldalon található, közösségi gyűjtésre szóló felhívás téves, nélkülözi a tényeket, illetve megtéveszti a közvéleményt. "A kezdeményezés azt a hamis látszatot kelti, hogy a Filmalap nem vett részt a filmalkotás felújításában, illetve a Post Office Films Kft. és Jancsó Dávid bármilyen joggal rendelkezne a Macskafogó című film bemutatásával, felhasználásával kapcsolatosan" – idézi a közleményt az MTI.

A Fimalap azt kifogásolja, hogy a gyűjtés szervezői, Jancsó Dávidék, nem egyeztettek velük előre a Macskafogo.hu oldal tartalmával kapcsolatban. A közlemény szövege szerint a Macskafogó felújításához a MaNDA és jogutódja, a Filmalap minden szükséges filmkelléket a felújítást végző cég rendelkezésére bocsátott, továbbá a felújítással kapcsolatos együttműködéséről folyamatosan biztosította. A vállalkozási szerződés alapján a szerződésszerű teljesítés azonban szombatig nem történt meg, emiatt a Filmalap a Post Office Films Kft.-vel 2016. március 31-én kötött szerződést felmondja, írják.

A Post Office Films Kft. – amelynek ügyvezetője Jancsó Dávid, a gyűjtés szervezője – a szerződés szerint a felújítási munkálatokat térítésmentesen, referenciaszerzés érdekében vállalta. A MaNDA 2016 utolsó napjával szűnt meg, feladatait most a Filmalap látja el a Magyar Nemzeti Filmarchívum működtetésével.

A Filmalap azt ígéri, hogy teljesítés esetén és minőségellenőrzést követően az elvégzett munkálatok igazolható költségeit megtéríti a Post Office Films Kft. részére, illetve hogy a Macskafogóhoz kapcsolódó minden további feladatot saját hatáskörben végez majd el. Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője egyébként épp a napokban szólította fel a Filmalapot, hogy támogassa a felújítást, szerinte felháborító ugyanis, hogy bár több tízmilliárdokat szórnak el a magyar emberek pénzéből, a Macskafogó megmentéséért gyűjtést kellett indítani.

Ne maradjon le semmiről!