Jancsó Dávid nyílt levélben írt a Macskafogó-ügyről

2017.12.11. 10:05

Mint arról néhány napja beszámoltunk: gyűjtés indult azért, hogy felújítsák és újraszínezzék a klasszikus magyar animációs film, a Macskafogó egyetlen elérhető kópiáját. Ennek képe ugyanis karcossá és fakóvá vált, így az alkotók a közönség segítségét kérték, hogy be tudják fejezni a 195 ezer darab kocka újraszínezését. 

Erre nem sokkal később reagált a Filmalap, kifogásolva, hogy a gyűjtés előtt nem konzultáltak velük, illetve szerintük a kezdeményezők az a hamis látszatot keltették, hogy a Filmalap nem vesz részt a felújításban. Közölték azt is, hogy megtérítik a kezdeményezést szervezők költségeit, és a filmmel kapcsolatos minden egyéb munkát már saját hatáskörben végeznek el.

Erre reagált most Jancsó Dávid a macskafogo.hu oldalon egy nyílt levélben, amiben azt írja: nagyon örül, hogy sikerül a filmet megmenteni, de a gyűjtés folytatódik, és azon fognak dolgozni, hogy az eljövendő generációk is megismerhessék az alkotást.

A film hagyatékának megőrzése érdekében interjút és audiokommentárt készítettek a film rendezőjével és írójával, a beérkezett összeget tehát ezek utómunkálataira szánják, így, hogy már nem ebből kell finanszíroznia felújítást – olvasható a levélben. 

Ne maradjon le semmiről!