Weinstein Meryl Streep szavait kiforgatva védené magát

2018.02.22. 12:17

Harvey Weinstein meg akarja akadályozni, hogy csoportos per induljon ellene a szövetségi bíróságon szexuális zaklatási ügyei miatt. A filmmogul ügyvédjei a botrányban megszólaló színésznők, közük Meryl Streep szavait forgatták ki, hogy elérjék, a bíróság ejtse a keresetet.

A Weinsteint képviselő ügyvédek a New York-i szövetségi bíróságra nyújtották be a semmisség iránti kérelmet. Mint érveltek: a hat nő által indított csoportos per dokumentumai túl régi eseményeket idéznek, és nem tudják tényekkel alátámasztani, hogy a szexuálisan zaklatott, bántalmazott nőket zsarolták volna – írja az MTI. 

Az ügyvédek mások mellett Meryl Streep szavaira hivatkoztak, aki még októberben, a Weinstein-botrány kirobbanása után közleményében arról szól, hogy a producer munkakapcsolatuk alatt vele szemben mindig tisztelettudóan viselkedett.

Az Oscar-díjas színésznő felháborodottan tiltakozott az ellen, hogy kiforgatták a szavait, és arra használták, hogy alátámasszák, Weinstein sok más nővel szemben sem volt erőszakos. Streep szerint a próbálkozás „szánalmas” és mások kihasználására irányul, Weinstein pedig felelős a bűncselekményekért, amelyeket az őt vádló nőkkel szemben elkövetett, és „ha a rendszerben még maradt egy szemernyi igazság, akkor fizetnie kell ezekért”.

A Weinstein ellen benyújtott csoportos kereset potenciálisan több száz nőt is érinthet. A dokumentum szerint Weinstein a hollywoodi filmiparba betörni igyekvő fiatal nőket zaklatott szexuálisan, amikor kettesben maradtak vele, korábbi filmvállalata pedig úgy működött, mint egy bűnszervezet, amely falazott a Weinstein által elkövetett szexuális bűnök eltussolásához.

A filmmogult képviselő Phyllis Kupferstein és Mary Flynn a semmisség iránti kérelemben azt is megkérdőjelezték, hogy a producert perelő nők valóban kényszer hatása alatt voltak-e. Gwyneth Paltrow színésznőt idézték példaként, aki 1998-ban nyert Oscart a Szerelmes Shakespeare című filmmel, amelynek Weinstein volt a producere. Paltrow azonban azt állította, hogy 1994-ben az Emma forgatása alatt zaklatta őt szexuálisan Weinstein. „Paltrow nem volt annyira megrettenve, hogy visszadobta volna az újabb munkát Weinsteinnel, és karrierje sem sínylette meg, hogy visszautasította a producer állítólagos közeledését” – írták az ügyvédek.

„Ha Weinstein azt gondolja, nyerhet azzal, hogy kiforgatja a nők szavait, az arra utal, hogy nem értette meg a szexuális bántalmazásról szóló törvényt, és saját romlottságát mutatja” – közölte a Weinstein áldozatait képviselő ügyvéd, Elizabeth Fegan.

Mindeddig legalább 75 nő állította a médianyilvánosság előtt, hogy Weinstein zaklatta őt, megengedhetetlenül viselkedett vele vagy szexuálisan bántalmazta, megerőszakolta. A producer ellen rendőrségi nyomozás folyik Los Angelesben, Beverly Hillsben, New Yorkban és Londonban.

Szinte minden nőt zaklattak Hollywoodban

A Weinstein-botrány ráirányította a figyelmet a Hollywoodban és a világ más tájain előforduló zaklatási ügyekre. A The Guardian szerdán egy új tanulmány adatait idézve számolt be arról, hogy a Hollywoodban dolgozó nők 94 százalékát már érte valamilyen szexuális zaklatás vagy bántalmazás.

Az USA Today, a Creative Coalition, a Women in Film and Television és az Amerika-szerte előforduló szexuális erőszakot regisztráló központ közös kutatásához a filmszakmában dolgozó 850 nőt, köztük rendezőket, színésznőket és vágókat kérdeztek meg. 

A válaszokból kiderült: túlnyomó többségük átélt valamilyen szexuális zaklatást pályafutása alatt. A résztvevők 87 százaléka panaszkodott megalázónak érzett szexuális tartalmú beszólásokról, tréfákról, gesztusokról, 69 százalék szexuális tartalmú érintésről, 39 százalék pedig arról, hogy kérés nélkül szexuális tartalmú filmet mutattak neki. 21 százalék állította, hogy szexuális aktusra kényszerítették, 10 százalékot pedig előzetes figyelmeztetés nélkül utasítottak arra, hogy meztelenül vegyen részt szereplőválogatáson. 

A kutatásból az is kiderült, hogy minden negyedik esetből csak egyben tettek panaszt, és a panaszosoknak csak 28 százaléka mondta, hogy egy ügy jelentése után pozitív változást tapasztalt.

Ne maradjon le semmiről!