Lady Gaga lehet (lesz) a 14. nő, aki betétdal-Oscart nyer

2018.11.07. 13:53

A Csillag születik legújabb feldolgozásának sikeréhez a valóban jó film, Bradley Cooper és Lady Gaga játéka mellett a filmzene is vaskosan hozzájárult (90 milliós megtekinés a YouTube-on), sőt, megkockáztatom, hogy ha a Shallow című nótát nem kezdik el először csak félperces részlettel, majd egy percben, végül teljes verziójában a neten tolni, az látványosan befolyásolta volna a nézőszámot, és nem pozitív irányba. A dal a jövő februári Oscar-gála nagy esélyese a betétdal kategóriában.

Gaga egyébként kaphat még egy jelölést (és akár díjat is) a legjobb női főszereplők között, bár ahogy azt a The Gold Derby, a díjátadók kimenetelével foglalkozó szaklap írja, Glenn Close (The Wife) és Olivia Colman (The Favourite) elég nagy falat lenne neki. A legjobb betétdalért járó szobrot viszont 99%, hogy ő fogja kapni, és ha így lesz, ő lesz mindössze a 14. nő, akit ebben a kategóriában 1934 óta díjaztak.

Az első Dorothy Fields volt a The Way You Look Tonight című dalért 1936-ban, de a másodikra 32 évet kellett várni, Marilyn Bergman a The Windmills of Your Mind-ért nyert, amit az 1968-as Thomas Crown ügy című sikkes krimihez írt. Ő egyébként az Ilyenek voltunk címadó szerzeményéért 1973-ban is kapott egy szobrot.

A eddigi díjak mind az előadóknak szóltak, az első dalszerzői Oscart Barbra Streisand kapta 1976-ban, az előző Csillag születik-film Evergreen című betétdaláért.  A legutóbbi két női Oscar ebben a kategóriában Adele Skyfallja (2012) és Kristen Anderson-Lopez Let It Go című szerezeménye (2013) volt. A jelöltek kilétét január 22-én tudjuk meg.

(via)