1 milliárd forint támogatásból forgat Enyedi Ildikó

2018.12.21. 14:00

1 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg az idén Oscar-jelölt Enyedi Ildikónak a Magyar Nemzeti Filmalap, áll a pénteki közleményükben. A Testről és lélekről rendezője régóta dédelgetett filmtervét, a Feleségem története című Füst Milán-adaptációt készíti majd el, a főszerepben a francia sztárral, Léa Seydoux-val (Mission Impossible - Fantom protokoll, Adéle élete). A kapitányt Anders Baasmo Christiansen (Kon-Tiki) fogja alakítani.

A Feleségem története a magyar támogatás mellett német, olasz és francia partnerekkel, a német-francia Arte és az olasz RAI televíziók, valamint az Eurimages 500 000 eurós támogatásával készül. A forgatás tavasszal indul, a magyar gyártó az Inforg-M&M Film.

Enyedi korábban az Indexnek is beszélt a Feleségem történetéről.

Nem ez volt a Filmalap egyetlen döntése, a Filmszakmai Döntőbizottság megszavazott 156 millió forintot Az utolsó bástya című film gyártásának előkészítésére. Ez a híres-hírhedt, a kormánymédiában sokat támadott történelmi film a nándorfehérvári csatáról, Szász János (A nagy füzet) rendezésében. A közlemény szerint Az utolsó bástya "látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt."

A döntőbizottság elfogadott három forgatókönyvet is, Herendi Gábor Toxikoma, Császi Ádám Holtverseny és Kocsis Tibor Kubala című filmtervét. Az utóbbi egy dokumentumfilm lesz Kubala László focistáról, aki a Barcelonát edzőként is megjárta.

Ne maradjon le semmiről!