Orbán ügyvédje meglátogatta a Hunyadi-film előkészületeit

2019.03.28. 16:16

"Ma meglátogattam az egyik legjelentősebb magyar film- és videó alkotói közösséget a FocusFox Stúdiójában és megtekinthettem a Hunyadi film előkészületeit egy rendkívül tehetséges, nagy tapasztalattal és ötletekkel teli, nemzetközi hírű filmes műhely munkáján keresztül. Nagy öröm és megtiszteltetés volt a számomra, hogy betekintést kaphattam a filmkészítés rejtelmeibe és megvitathattuk a mai magyar film, ill. a filmes szakma helyzetét. Köszönet érte Ferenczy Gábor igazgató úrnak!" - posztolta Facebook-oldalán Bajkai István, az Orbán család egykori ügyvédje, Erzsébetváros alpolgármestere, országgyűlési képviselő. Bajkai pár képet is posztolt, az egyiken egy terepasztalt tekint meg, amin egy vár részlete látszik meg egy csomó fa. 

Bajkai ott volt a Fidesz alapításánál, sokáig csak mint az Orbán család ügyvédje volt ismert, aztán 2014-ben Erzsébetvárosban lett alpolgármester, tavaly tavasszal pedig listáról bejutott a parlamentbe. Bajkai egy olyan ügyvédi iroda elnökségi tagja, amelyiknek 2014 után szaladt meg: sokmilliárdos állami megrendelésekkel meghatározó pozíciókat szereztek az uniós pályázatok minőségbiztosításában. Ő a kormánymédiát tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány egyik kurátora is. (Porténkat itt lehet elolvasni róla.)

Az utolsó bástya című Hunyadi-filmmel kapcsolatos legutolsó hír az volt, hogy határozatlan időre felfüggesztették az előkészületeit. A film még tavaly ősszel került kultúrharcos támadások célkeresztjébe. Később a kormánypárti sajtó azt írta, hogy "az elhibázott forgatókönyv és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála miatt teljes a káosz a hétmilliárd forintos költségvetésű film körül". Ferenczy Gábor, Az utolsó bástya producere viszont úgy nyilatkozott, hogy szó sincs a nagyszabású projekt földbeállásáról, csak a forgatás időpontját tették későbbre. A Hunyadi János korában játszódó, nagyszabású történelmi film forgatása mostani tudásunk szerint 2020-ban kezdődik.

A sajtóban több helyen is megjelent, hogy a Szász János rendezésében készülő Hunyadi-film hétmilliárd forintba fog kerülni, amivel kapcsolatban Andy Vajna az Indexnek adott utolsó interjújában azt mondta, hogy a filmnek még nincs költségvetése, de kicsit több, mint kétmilliárdra becsüli. 

Ne maradjon le semmiről!