A vörös teknős és a Pappa Pia rendezője is Kecskemétre jön

Jankovics Marcell - Toldi
2019.06.07. 17:32
Michaël Dudok de Wit és Csupó Gábor is ott lesz a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, ahol Jankovics Marcell az egymilliárd forintos kormánytámogatást kapott Toldi-rajzfilmsorozat készítéséről fog beszélni.

Június 19. és 23. között tizennegyedik alkalommal rendezik meg a legrégebbi hazai animációs fesztivált, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), amivel immár tizenegyedik alkalommal zajlik párhuzamosan az Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál.

A két esemény nyolc helyszínén idén összesen több mint 300 film lesz látható. A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a KAFF versenyprogramjába. Az európai animációk idei versenyére 26 európai országból 134 alkotással neveztek, közülük végül 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál szerepel a versenyprogramban.

Az idei zsűriben olyan nevek kaptak helyet, mint Michaël Dudok de Wit, A vörös teknős Oscar-díjas rendezője, az Oscar-jelölt Ishu Patel, a Bead Game indiai rendezője, Csupó Gábor, a Klasky–Csupo animációs stúdió alapítója, a Fecsegő tipegők, a Jaj, a szörnyek! és a Thornberry család alkotója, illetve a Pappa pia rendezője, és Mohamed Ghazala, a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke.

A kecskeméti rendezvényen vetítik először nyilvánosan a negyven évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert Rófusz Ferenc legújabb alkotását, Az utolsó vacsorát. A fesztivál közönsége idén az afrikai animációs filmekből kap válogatást, de Ázsia is megmutatja magát a versenyen kívüli programban, amelyben többek között iráni és japán animációkat vetítenek.

A KAFF alatt mesterkurzust tart a zsűri két tagja, Csupó Gábor és Michael Dudok de Wit, valamint Jankovics Marcell is, aki az egymilliárd forintos kormánytámogatást kapott, 12 részes Toldi-rajzfilmsorozat készítésének kulisszatitkairól beszél majd. A fentiek mellett a fesztivál öt napja alatt koncertet ad az 50 éves Kaláka, a Muzsikás, valamint fellép a szenegáli Ballet Senegal formáció is.

A fesztivál részletes programjáról a KAFF honlapján lehet tájékozódni.

Ne maradjon le semmiről!