Bruce Lee lánya szerint Tarantino végre befoghatná

2019.08.15. 09:24

Végre befoghatná a száját ezzel kapcsolatban. Az igazán jó lenne. Vagy bocsánatot kérhetne, vagy azt mondhatná, valójában nem tudom, milyen volt Bruce Lee, csak a filmemhez írtam ilyennek, de ettől még nem kéne elhinni, hogy tényleg ilyen volt"

- felelte Shannon Lee, Bruce Lee lánya és hagyatékának kezelője a Varietynek, amikor a lap arról kérdezte, mit szól Quentin Tarantino nyilatkozataihoz apjáról, a Volt egyszer egy... Hollywood című film kapcsán.

Tarantino legújabb filmjének egyik hosszú jelenete ugyanis Bruce Leeről szól: a filmben iszonyú nagyképűnek ábrázolt harcművész-színész azzal kérkedik, hogy „nyomorékká tenné” Muhammad Alit is, ha arra kerülne a sor, de Brad Pitt karaktere kiröhögi.

Ráadásul Tarantino valóban nem elégedett meg ennyivel, a nyilatkozataiban is hangsúlyozza, hogy Bruce Lee szerinte tényleg egy arrogáns hetvenkedő volt. Nemrég egy moszkvai sajtóeseményen azt mondta:

Bruce Lee arrogáns fickó volt, és úgy is beszélt, ezt nem csak úgy kitaláltam. Hallottam, hogy ilyeneket mond. Az emberek most azt mondják, sosem mondott olyat, hogy meg tudná verni Muhammad Alit, pedig de, mondott ilyet. Nemcsak hogy mondta, de még a felesége, Linda Lee is ezt írta a róla szóló monográfiájában, az elsőben, amit olvastam róla."

Amivel csak az a gond, teszi hozzá a Variety, hogy Tarantino kicsit félreértette az olvasmányát, vagy csak rosszul emlékszik rá: Linda Lee a könyvben csak egy kritikust idéz, aki azt írta egy kritikájában, hogy „azok, akik látták Leet, arra fogadnának, hogy a színész kiütné Cassius Clayt” (ez volt Muhammad Ali születési neve). Korábban egyébként Bruce Lee egyik tanítványa is tagadta, hogy Lee ilyesmivel kérkedett volna.

Brad Pitt és a Bruce Leet játszó Mike Moh a Volt egyszer egy... Hollywoodban
Brad Pitt és a Bruce Leet játszó Mike Moh a Volt egyszer egy... Hollywoodban

Shannon Lee szerint nem kéne összekeverni apja önbizalmát az arroganciával. Azt is megjegyezte, nem Tarantino az első, aki így beszél Leeről, „más fehér férfiakra” is jellemző ez a hozzáállás, főleg azok közül, akik szintén benne vannak a hollywoodi harcművészetekben.

Tarantino olyannak ábrázolja Bruce Leet, amilyennek akarja, és így is tett. De az kicsit kétszínű dolog, hogy azt mondja, hát igen, pont ilyen volt, miközben ez csak egy fiktív történet, szóval nem kell annyit aggódni rajta.

A filmre kollégánk egyébként 9 pontot adott kritikájában, ami ide kattintva olvasható:

Ne maradjon le semmiről!