A cannes-i filmfesztivál szövetségest keres a folytatáshoz

2020.04.15. 22:50

A Rendezők kéthete és a Kritikusok hete elnevezésű programokat már biztos nem tartják meg az idei cannes-i filmfesztiválon a koronavírus-világjárvány miatt, a filmvásár azonban virtuális formában megvalósul, írja az MTI. Thierry Frémaux fesztiváligazgató szerdán jelezte: valamilyen szövetségen gondolkodik az idei évre a velencei filmfesztivállal.

A fesztivállal párhuzamosan zajló programok szervezői a döntésüket két nappal Emmanuel Macron francia elnök bejelentése után hozták nyilvánosságra. Az államfő hétfőn július közepéig tiltotta meg nagyobb rendezvények megtartását az országban a járvány miatt.

"Mint minden évben, sokat beszélek Alberto Barberával (a velencei fesztivál igazgatójával), aki természetesen ugyanúgy aggódik, mint mi. A válság kezdete óta felmerült a lehetősége annak, hogy szövetségre lépünk abban az esetben, ha Cannes elmarad" – mondta Frémaux a Variety-nek. "Erről tárgyalunk továbbra is. Más fesztiválok is meghívtak minket: Locarno, Sán Sebastián, Deauville. Meghatóak ezek a gesztusok" – mondta.

Nem magáért a fesztiválért küzdünk, hanem az ágazat gazdasági újrakezdéséért világszinten: a filmekért, a művészekért, a szakmabeliekért, a mozikért és a közönségért. A fesztivál ősszel szeretne jelen lenni, hogy hozzájárulhasson mindehhez

– fogalmazott az igazgató.

A Rendezők kéthete és a Kritikusok hete szerdán közleményben tájékoztatta a közönséget arról, hogy idén nem lesznek ott Cannes-ban. Mint írták "az egészségügyi válság, amellyel jelenleg mind szembenézünk, lehetetlenné teszi, hogy előre megjósoljuk, mi fog történni". Ugyanakkor "minden szekció a cannes-i filmfesztivállal konzultálva a legjobb módját keresi annak, hogy a 2020-as programjába benevezett filmeket támogathassa" – idézte a szervezőket a Variety.

A cannes-i filmfesztivál kedden közölte, hogy június végén nem tartják meg a fesztivált, és egyelőre mérlegelik a további lehetőségeket. Thierry Frémaux fesztiváligazgató korábban kizárta, hogy digitális formában vagy a párhuzamos válogatások nélkül rendezzék meg a fesztivált.

A cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan zajló Rendezők kéthete és Kritikusok hete szekciók lefújása sok független filmes számára nagy csapás. A Kritikusok hetének programja sok rendező munkájára irányította rá a figyelmet, és közülük számos világhírűvé vált, mint Vong Kar-vaj, Guillermo del Toro, Jacques Audiard, François Ozon, Gaspar Noé, Alejandro González Inárritu, Andrea Arnold, Jeff Nichols vagy David Robert Mitchell.

Az 1969 óta a hivatalos versenyprogram alternatívájaként megrendezett Rendezők kéthete pedig olyan kiváló rendezők alkotásait tűzte műsorára, mint Martin Scorsese, Ken Loach, George Lucas, valamint Jean-Pierre és Luc Dardenne.

A Le film francais francia filmes portál szerdai értesülése szerint a cannes-i filmvásár azonban nem marad el. A vásár szervezői június 22. és 26. között akarják megtartani a rendezvényt valamilyen virtuális formában, ám hogy pontosan miként, azon még dolgoznak. A portál úgy tudja, a hét végéig hivatalosan is nyilvánosságra hozzák a virtuális vásár részleteit.