Fontos változást vezettek be a karantén miatt az Oscar-díj szabályaiban

2020.04.29. 12:14

A moziban nem forgalmazott, kizárólag streamingszolgáltatással bemutatott filmek is nevezhetők Oscar-díjra idén – közölte az Amerikai Filmakadémia, hangsúlyozva, hogy ezt a szabályt a koronavírus-járvány miatt módosították, és csak az idei díjszezonban érvényes, azokra a filmekre, amelyek a mozik zárva tartása alatt debütáltak.

Az Oscar-nevezés szabályainak megváltoztatása a koronavírus-járvány miatt vált halaszthatatlanná, mivel a járvány elleni védekezéshez bevezetett karantén miatt le kellett fújni a nagy filmfesztiválokat, és be kellett zárni a mozikat. A korábbi szabályzat szerint egy film akkor teljesítette az Oscar-nevezés feltételeit, ha legalább hét napig vetítették egy Los Angeles megyei moziban. A kedden bejelentett változtatás szerint azonban azok a filmek, amelyeknek a mozis bemutatása elmaradt, de egy streamingszolgáltatónál debütáltak, teljesítik ezt a feltételt, és nevezhetők a legjobb film díjára – írja az MTI.

David Rubin, a filmakadémia elnöke kiemelte, hogy a példátlan globális válsághelyzetre reagálnak a változtatásokkal, és egyúttal támogatást akarnak nyújtani a filmeseknek, hiszen ők nem tehetnek a kialakult körülményekről.

A filmakadémia a 93. díjátadóra vonatkozó változtatások között sorolta fel azt is, hogy a filmek hangjával kapcsolatos két kategóriát összevonják, mert a hangkeverés és hangvágás kategória egyesítése már régen érett, és a szakma részéről is támogatták ezt a változtatást, mivel ez követi az ágazat munkájában lezajlott átalakulást.

A változások között szerepel egy olyan is, amely a jövőben Oscarra nevezett magyar filmeket is érinti: a filmakadémia minden tagja szavazhat az első körben a legjobb nemzetközi film jelöltjeiről, bár a Variety tudósítása hozzáteszi, ehhez azért a tagoknak egy bizonyos mennyiségű nemzetközi filmet látnia kell az évben. A testület emellett úgy döntött, hogy a legjobb eredeti filmzene kategóriába csak olyan film zenéje nevezhető, amelyben legalább 60 százaléknyi az eredeti zenei rész.

A testület arról is határozott, hogy a 2022-ben sorra kerülő 94. Oscar-díjátadóra jelölt produkcióknak megtiltja, hogy DVD-t küldjenek a megtekintéshez a díjról döntő filmakadémiai tagoknak, hogy ezzel is támogassa a környezetbarát, karbonsemleges díjátadó lebonyolítását.

Dawn Hudson, a filmakadémia vezérigazgatója elmondta, hogy a stúdióktól a filmeseken át a mozisokig a filmes közösség minden résztvevőjével folyamatos kapcsolatban állnak, hogy olyan döntéseket hozhassanak, amelyek mindenki érdekét szolgálják.

Áprilisban a filmakadémia hatmillió dollárt (kétmilliárd forintot) adományozott a járvány okozta válság miatt nehéz helyzetbe került filmes szakmában dolgozó alkalmazottak és családjuk megsegítésére.

Hudson hozzáfűzte, elsődleges szempontnak tartják, hogy mindenki biztonságban legyen, a szabályokat pedig ebben az évben rugalmasan kezelik, mivel tisztában vannak a válsághelyzet súlyos következményeivel.

A filmakadémia vezető testülete ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben a mozik ismét kinyitnak, a szabályok alóli kivételezés lehetősége megszűnik a filmek számára, viszont engedélyezik, hogy a díjra pályázó filmek a Los Angeles megyei mozik mellett New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban, Miamiban és Atlantában is debütálhassanak a filmvásznon. „A mozis bemutatás a filmakadémia DNS-e, és a filmszínházak által nyújtott közösségi élmény érzésünk szerint elválaszthatatlanul hozzátartozik a filmekhez” – magyarázta Hudson.

A 93. Oscar-gálát az eredeti terveknek megfelelően 2021. február 28-án rendezik meg Los Angelesben. Az eseményhez kapcsolódó Kormányzók báljáról azonban még nem született döntés.

Nem minden filmes szervezet ilyen megengedő viszont: épp az Akadémia döntésével egy időben jelentette ki a legnagyobb mozihálózat, az AMC, hogy mivel a Universal a karantén alatt online mutatta be az egyik filmjét, a jövőben nem hajlandóak Universal-filmeket játszani a világon egyetlen mozijukban sem.

Ne maradjon le semmiről!