Lenyűgöző az HBO Max új sorozata, mindenkinek látnia kellene

2022.04.16. 09:52

Az HBO Max márciusi indulásával együtt olyan európai produkciók is elérhetővé váltak hazánkban, amelyeket korábban esélytelen volt, hogy hivatalos formában megkapjunk. Ezek közé tartozik például a Romániában gyártott Ruxx, a Szexi svédek vagy éppen a Kamikaze, amely az HBO Max első dán sorozata – és jelen cikkünk tárgya.

A Kamikaze egy Julie nevű 18 éves lányról szól, aki egyik nap még éli a fiatal influenszerek életét: drága koktélokat iszik a haverjaival, úgy érzi, hogy övé a világ... majd váratlanul összeomlik körülötte minden. Hősünk ugyanis sms-t kap, amelyben az apja azt írja, hogy a repülőjük, amin az anyja és a tesója is rajta ülnek, éppen zuhan.

Kőkemény pofonként hat a felismerés, amit az HBO Max új sorozata az arcunkba vág. Bármikor pokollá válhat az életünk. A Kamikaze főszerepét játszó Marie Reuther újoncnak számít a tévés szakmában, de a fiatal tehetségre ránézve ezt meg nem mondanánk. A 8 részes széria első pillanatától úgy viszi a hátán a show-t a színésznő, mintha mi se lenne természetesebb.

A sokat látott sorozatrajongók a hangulatból és a tálalásból kiindulva azt gondolhatják az elején, hogy ebből lesz a következő Gossip Girl. Nem is tévedhetnének nagyobbat. Onnantól, hogy a tragédia bekövetkezik, Julie hirtelen abbahagyja a szocializálódást, és elvágja magát a környezetétől. Azok is csalódni fognak, akik egy új Lostot, misztikumot várnak, itt nincs semmi természetfeletti, de

Az HBO Max dán sorozata a maga realizmusával így is hátborzongató.

Merthogy az írók azt mutatják meg benne, hogy a külvilág által felszínesnek ítélt, a divatérzékéből és a szülei pénzéből élő szőkeséget hogyan gyűri maga alá a gyász. A Kamikazét érettebb gondolkozásúaknak ajánljuk, azt követően ugyanis, hogy Julie nagyjából magához tér a sokkból, változatos módokon próbálja megölni magát és a családja után menni. Ezek között vannak morbid, humoros jelenetek, mint amikor egy iskolai előadás közben, a színpadon vet véget kis híján a saját életének. Na, és persze olyanok is, amik végtelenül tragikusak, és az ember rögtön a zsebkendő után kap.

Marie Reutherből csak úgy sugárzik a tompaság, az értetlenség és az elkeseredettség, amit az ember akkor érez, ha felfoghatatlan dolog történik vele. Még így is meglepő, hogy az alkotóknak ennyire sikerül a maximumot kihozniuk ebből az izgalmas karakterből, és nem egy sokadik Serena van der Woodsent kapunk, hanem olyasvalakit,

aki valahogy eljut odáig, hogy a kisrepülőgépével direkt lezuhan a sivatagban.

Nagyon sok múlik a nézőn is, hogy a Kamikazét mennyire sikerül feldolgoznia. Elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik csak egy elkényeztetett lány őrjöngését látják a képernyőn, akit fejbe vág a való világ. Ha odafigyelve kísérjük figyelemmel az eseményeket, akkor nem lehet nem észrevenni, hogy ez a sorozat úgy beszél a gyászról, amihez hasonlót ritkán látni. Nem véletlen, hogy az HBO Maxon is a Rejtett kincsek kategóriába tették a szerkesztők a dán produkciót.

Reméljük, nem marad ott, hanem sokan esélyt adnak neki, mert megérdemli. A fiataloknak szóló hangvétel ellenére nincsenek a popzenék túltolva benne, a fényképezés gyönyörű, kicsit sem netflixes, a félórás játékidő pedig kedvez azoknak, akik nem időmilliomosok. Marie Reuther alakítása, ahogy fentebb írtuk, bőven amerikai szintűvé teszi a szériát, a lány narrálásának is köszönhető, hogy annyira intim, drámai és helyenként groteszk lesz a végeredmény. Csak hab a tortán, hogy némi valós misztikum is van benne, mert az elején fogalmunk sincs, hogy jut odáig Julie, hogy a Szahara homokjában fetreng, a semmi közepén, és bánja, hogy nem halt bele a zuhanásba. (8,5/10)

A Kamikaze magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport