A Da Vinci-kód csak a képzelet szüleménye

2006.04.19. 11:31
A Da Vinci-kód május 17-i premierjének közeledtével, az Opus Dei nevű konzervatív katolikus szervezet levélben kéri a Sonyt, hogy jelentse ki, a film eseményei nem felelnek meg a valóságnak. Dan Brown bestsellere, amit Ron Howard adaptál filmre, hataloméhes gyilkosoknak állítja be a csoport tagjait.
"Ha a Sony engedne a kérésünknek, azzal kinyilváníthatná Jézus Krisztus, a katolikus egyház története és a nézők hite iránti tiszteletét" -olvasható Seizo Inahata, az Opus Dei japán szóvivőjének levelében, ami a szervezet itáliai honlapján jelent meg, Az Opus Dei egy kis taglétszámú katolikus szekta, amit erős szálak kötnek a Vatikánhoz.

Az Opus Dei attól tart, hogy a nézők kinyilatkoztatásként fogadják majd a negatív képet, amit a Dan Brown könyvén alapuló film a szektáról és az egyházi tanításokról sugallt.


Klikk a képre!
"Néhány lap szerint a Sony már fontolóra vette, hogy a film elején levetítsen egy rövid szöveges figyelmeztetést: A film története a képzelet szüleménye, és a valósággal való minden hasonlóság a véletlen műve" - folytatódik a levél.

"A regény valós és fikciós elemeket sző egybe, így végül az ember nem tudhatja, hol ér véget a kitaláció, és melyek a valós állítások. Emiatt a történelemben kevésbé járatos nézők valótlan következtetésekre juthatnak."

A szervezet a levél további részében arra figyelmeztet, hogy a Sony részvényei is veszíthetnek értékükből, ha a cég a film elején nem vetíti le a szöveges figyelmeztetést.

A Sony Pictures Entertainment nem válaszolt rögtön az Opus Dei levelére, de kiadták a következő nyilatkozatot: "A bemutató előtt nem hozzuk nyilvánosságra, hogy a könyvből mi került bele a filmbe. A Da Vinci-kód egy fikciós mű, a film nem egy vallási témájú röpirat lesz, hanem egy thriller." A Sony szponzorálja azt a honlapot is, ahol 40 keresztény teológus, tudós és újságíró fejti ki nézeteit a bibliai, a teológiai és a történelmi igazságról.

A szervezet egy hónapja már kérte a Sony-t, hogy foglaljon állást a könyvvel szemben, és a filmben ne szerzetesek titkos, ármánykodó szövetségeként ábrázolja az Opus Deit, akik embereket kábítanak el, de a lopástól és a hazugságtól sem riadnak vissza, hogy isten nevében pénzhez és hatalomhoz jussanak.

Dan Brown könyve a művészettörténetet, a teológiát, a numerológiát és a mitológiát vegyíti, és egy nemzetközi összeesküvést leplez le, aminek révén titokban maradhatott, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, és gyerekeik is születtek. A film főszerepeit Tom Hanks és Audrey Tautou játsszák, a bemutató a Cannes-i Filmfesztiválon lesz május 17-én, a magyarországi premierre egy nappal később kerül sor.