Százéves az első animációs film

2008.08.18. 12:01
1908. augusztus 17-én mutatták be Párizsban nagyközönség előtt a világ első stop-motion technikával készített animációs filmjét, a Fantasmagorie-t, amiben Émile Cohl szürreális pálcikaemberei moziszékekben és elefántormányon ugráltak. Száz évvel később egy szerb rajzfilmes műhely elkészítette a 3d-s változatot, amiben a főhős már fénykardozik, és csodálkozva nézi régi önmagát.

Az animációs film atyjaként is emlegetett Émile Cohl karikaturistaként és marionett-bábosként kezdte Párizsban az 1870-es években, de a századfordulótól némafilmekhez készített rajzos forgatókönyveket. Az 1907-es The Haunted Hotel már elkészült filmkockáit nézegetve jutott eszébe, hogy a filmek vázlatrajzait akár egybe is fűzhetné. Így született meg a Fantasmagorie, aminek ünnepélyes bemutatójára 1908. augusztus 17-én került sor.

A Fantasmagorie tele van szürreális jelenetekkel: egy kövér fickó szeretne mozizni, de egy structollas nő beül elé, ami miatt a főhős begorombul. Más jelenetekben egy buggyosgagyás manó megy az idegeire, aki dobozokban bújkál, és elefánton is lovagol.

Émile Cohl: Fantasmagorie (1908)

A százéves évforduló tiszteletére az 53 éves szerb rajzfilmes, Rastko Ciric és csapata elkészítettek egy vicces remake-et Fantasmagorie 2008 címmel, amiben már a mai kor divatjának megfelelően 3d figurák szerepelnek. A 8 és fél perces kisfilmben gömb alakja lett a kövér fickónak, a kis sapkás manó meg fénykarddal hadonászik, és még a régi, 2d-s önmagával is összefut, aki teljesen beparázik a számítógépes rajztechnikától.

A remake elkészítését Belgrád városa és a szerb kulturális minisztérium is támogatta. A Fantasmagorie 2008 volt áprilisban meglepetés-nyitófilm a párizsi Émile Cohl retrospektív filmnapokon, de azóta már megjárta a liszaboni Monstra fesztivált is.

Fantasmagorie 2008