Hét BAFTA-díjat nyert a Gettómilliomos

2009.02.09. 09:01 Módosítva: 2009.02.09. 12:45
"Szeretlek, apa" - kiabálta be Danny Boyle fia a londoni díjátadón, miközben a rendező átvette a Gettómilliomos egyik díját. A Benjamin Button különös élete a fontosabb kategóriákban hoppon maradt, a legjobb férfi mellékszereplő Heath Ledger. Pados Gyulát csak szóban dicsérték.

A Trainspotting rendezőjének legújabb filmje, a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) kapta a brit film- és tévéművészeti akadémia (BAFTA) legfőbb elismeréseit vasárnap este a londoni díjkiosztón. Nyolc kategóriában Fincher Benjamin Buttonját is jelölték, de végül csak három kisebb díjat nyertek vele. A BAFTA-díj az angolok Oscarja, és a nyertesek névsora általában nagy átfedést mutat az amerikai filmakadémia díjazottjaival.

A Gettómilliomos a tizenegy jelölésből hét díjat nyert: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-feldolgozás, a legjobb filmzene, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás és a legjobb hang kategóriában. Miközben Danny Boyle a családjának mondott köszönetet, a fia felpattant a székéből, és bekiálta neki a színpadra, hogy: "Szeretlek, apa!". A filmben az indiai Mumbai nyomornegyedéből törne ki egy fiatal fiú, miután megnyerte a helyi Legyen Ön is milliomost. A főhőst alakító 18 éves Dev Patel elől azonban Mickey Rourke A pankrátorral vitte el a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjat.

Mickey Rourke pezsgővel ünnepelt

"Tizenöt éven keresztül szartam a karrierembe, de A pankrátor rendezője, Darren Aronofsky új esélyt adott - jelentette ki Rourke a színpadon, majd a sajtótájékoztatón már egy üveg pezsgővel jelent meg. - Idegenek előtt zavarba jövök, félénk vagyok, de ez segít."

A legjobb női főszereplő díját Kate Winslet kapta a The Reader (A felolvasó) című filmben nyújtott alakításáért. A brit színésznő önmagával is versenyzett, mivel egy másik film, A szabadság útjai főszerepéért is jelölték. Ezért a két filmért januárban különben már két Golden Globe-ot kapott, és a The Readerért Oscarra is jelölték. A londoni átadón a The Reader két tavaly elhunyt producerének, Anthony Migellának és Syndey Pollacknak mondott köszöntetet.

Penelope Cruz Woody Allennek köszönte

A legjobb férfi mellékszereplő díját a tavaly elhunyt Heath Ledgernek ítélték A sötét lovag című filmben nyújtott teljesítményéért. A legjobb női mellékszereplő Penelope Cruz lett a Vicky Cristina Barcelonával. "Köszönöm Woody Allennek, hogy ilyen csodálatos őrült-szerepet írt, és ezt rám bízta" - mondta spanyolos kiejtéssel. A hercegnő operatőre, Pados Gyula nem került be kategóriájában az öt jelölt közé, de Michael O'Connor, a film jelmeztervezője, aki a legjobb jelmezért járó díjat kapta, az elismerés átvétele után mondott rövid köszönő beszédében külön kiemelte Pados "gyönyörű munkáját".

A Benjamin Button különös élete a legjobb dizájnért, a legjobb sminkért és a legjobb vizuális effektekért kapott díjat. A film készítői ennek azért annyira nem örülhettek, hiszen a 11 jelölésből éppen a legkevésbé fontosakat váltották díjra, a legjobb filmnekés a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-ért folyó versenyben alulmaradtak.

Sir David Frost díj nélkül maradt

A díjátadón megjelent még Meryl Streep, Daniel Craig, Mick Jagger, Brad Pitt, Angelina Jolie, Sharon Stone és Sir David Frost is, aki a saját magáról szóló film sikeréért szurkolhatott. A Frost/Nixon a BBC egykori riportere által a volt amerikai elnökkel készített legendás interjú történetét dolgozza fel, és a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb főszereplőnek járó díjért is versenyben volt, de egyiket sem kapta meg