A legjobb film és rendezés is a Gettómilliomos lett

2009.02.23. 06:05 Módosítva: 2009.02.23. 10:49
Mickey Rourke-ot beelőzve lett a legjobb férfi színész Sean Penn. Nyolc díjat nyert a Gettómilliomos, köztük a rendezésért és a legjobb fíilmért játó Oscarokat.

[05:57] Jó reggelt mindenkinek! A héten jön a Milk, és már játsszák a Gettómilliomost, tessék megnézni.

[05:55] De miért nem Mickey Rourke? Miért?

[05:48] Steven Spielberg átadja a Gettómilliomosnak a legjobb filmért járó díjat a producereknek. A tíz jelölésből nyolcat megnyertek.

Sean Penn második aranyszobra

A 48 éves Penn a Titokzatos folyóval már nyert 2004-ben egy Oscart, de jelölték a Ments meg, Uramért (1995), A világ második legjobb gitárosáért (1999), és a Nevem Samért (2001) is. Jól tette, hogy az ügyvédi iroda helyett inkább a Los Angeles-i színházi világot választotta, bár első filmszerepét Tom Cruis-zal együtt kapta meg az 1981-es Takarodóban, ahol katonai akadémiás fiatalokat játszottak. 91-ben íróként és rendezőként is kipróbálja magát, és bár az Indián vér nem kapott semmilyen díjat, a későbbi filmjeivel már állandó szereplője a nemzetközi filmfesztiváloknak: Aranymedve Berlinben a Ments meg uramért 96-ban, Aranypálma Cannes-ban az Életem szerelméért 97-ben, a Velencei Filmfesztivál díja a Zűrzavarért 98-ban. Sean Penn 24 évesen jött össze Madonnával, de a házasságuk csak 1989-ig tartott. A 96-os Sanghaji meglepetésben azért együtt játszottak, de Penn ugyanebben az évben elvette feleségül Robin Wright színésznőt.

[05:42] Legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Milk)! A Nevem Samért kompenzált az Akadémia?

[05:41] Robert De Niro, Adrian Brody, Michael Douglas, Anthony Hopkins, Ben Kingsley méltatják a legjobb férfi színészeket. "Hogy lehet, hogy ennyi éven át csak heteroszexuális szerepet kaptál?" - kérdezte viccesen De Niro Sean Penntől, aki Harvey Milket alakította.

Az megvan, hogy Hollywood legjobb színészei mind britek?

Liam Neeson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Gary Oldman, Helena Bonham Carter... És természetesen az isteni Kate Winslet, akibe a Titanic és az Egy makulátlan elme idején is beleszerettünk. Az előző 5 alkalommal nem jött neki össze az Oscar, pedig olyan filmekért jelölték, mint az Értelem és érzelem (1995), a Titanic (1997), az Iris (2001), az Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) és az Apró titkok (2006). Bár a színésznőt a legtöbben a Titanicból ismerik, első filmszerepét 18 évesen Peter Jacksontól kapta, a Mennyei teremtményekben. Ang Lee kosztümös drámájáért, Értelem és érzelemért egy évvel később BAFTA-díjat nyert, és megkapta az első Oscar-jelölését is. A felolvasóért az Oscarral együtt 8 díjat söpört be.

[05:33] "Szerencsés vagyok, hogy idáig jutottam a fürdőszobából, amikor samponnal mondtam a köszönő beszédemet" - mondta Kate Winslet, majd megkérte édesapját, hogy fütyüljön, mert nem tudja, hol ül.

[05:32] Shirley MacLaine, Halle Berry, Nicole Kidman, Sophia Loren, Marion Cotillard méltatták a legjobb színésznői díjra jelölteket. A győztes: Kate Winslet. 

[05:21] A legjobb rendező: Danny Boyle a Gettómilliomosért, aki örömében úgy ugrált ki a színpadra, mint Tigris a Micimackóban. "Köszönöm, hogy még mindig lehetek Tigris!"

[05:15] Az RTL Klub megemlékezik Albert Györgyiről, majd az elhunyt magyar színészekről is.

[05:07] Legjobb idegennyelvű film: Departures. De miért nem a Libanoni keringő?

[05:06] Liam Neeson érthetően fogja Freida Pintót, aki gyönyörű.

[05:03] Már ismétlést nyomnak, talán újra kiosztják a hangvágás díját is.

[05:00] Legjobb betétdal: A.R. Rahman és Gulzar (Gettómilliomos)

[04:59] Most elég rossz lehet hollywoodi celebnek lenni, mert a sorokat fel kell tölteni, de mit tehet egy Oscar-díjas, ha mellette dobolnak?

[04:53] Legjobb eredeti filmzene: A.R. Rahman (Gettómilliomos) 20 nap alatt készítette el a filmzenét.

[04:52] Szeretnék látni egy felvételt, ahogy kiosonnak a színészek a büfébe. Mert ezt máshogy nem lehet kibírni.

[04:48] Balázsy Panna szerint nem nagy dolog A pankrátorban Mickey Rourke? Mit nézett? Itt kérjük ki magunknak ezt a fajta szubjektivitást és szakmai tudatlanságot.

[04:43] Emlékdíjat is átadtak Jerry Lewisnak.

Jerry Lewis

Idén Jerry Lewis vehet át emlékdíj-Oscart. A 82 éves színész-rendező-forgatókönyvíró 1948 óta közel 80 filmet és tévésorozatot készített, köztük olyan vicces című vígjátékokat, mint az 1960-as Lökött londiner, az 1961-es Szerencsétlen flótás, vagy az 1963-as Dilidoki, amiből Eddie Murphy Bölcsek kövére címmel csinált remake-et 96-ban. Jerry Lewis játszott Scorsese A komédia királyai című filmjében és Kusturica Arizonai álmodozókjában is. Komolyabb díjat eddig még nem kapott, bár 1999-ben a velencei filmfesztiválon Aranyoroszlán életműdíjat vehetett át, és már neki is van csillaga Los Angelesben a hírességek sétányán.

[04:39] Azért ez a része elég unalmas, valljuk be, ezért elkezdjük bemutatni a legjobb filmeznéket, amelyek között nem találjuk meg Bruce Springsteen tökéletes filmzenéjét, amit az oktondiak nem jelöltek:

[04:34] Legjobb vágás: Chris Dickens (Gettómilliomos).

[04:31] Legjobb hangmérnök: Gettómilliomos.

[04:29] Legjobb hangvágás: Richard King (A sötét lovag).

[4:26] "Brad Pittből kerti törpét varázsolnak" - mondta Will Smith, miközben az akciófilmeket méltatja a legjobb vizuális effekt felvezetéseként. A BB különös élete érthetően nyert.

[04:17] Legjobb rövid dokumentumfilm: Smile Pinki.

[04:13] Legjobb dokumentumfilm: Man on Wire.

Heath Ledger Jokere 21 díjat ért eddig

A tavaly elhunyt Heath Ledger 2006-ban nem kapott Oscart a Túl a barátságon meleg cowboyáért, és előtte a díjak is elkerülték. 2000-ben kapott Blockbuster Entertainment Awards-ot a Hazafiért, ahol Mel Gibson fiát alakította. A sötét lovag Jokeréért viszont már 20 díjat kapott eddig, köztük a Golden Globe-ot és a BAFTA-t. A 2005-ös Túl a barátságon mellett láthattuk a Candyben (2006) az I'm Not There-ben (2007), a Casanovában (2005), a Dogtown uraiban (2005), a Grimmben (2005), A rend őrzőjében (2003), A törvényen kívüliben (2003), A gyávaság tollaiban (2002) a Lovagregényben (2001) és A hazafiban (2000). Terry Gilliammel közösen készített utolsó filmje, a The Imaginarium of Doctor Parnassus szeptemberben kerül a mozikba, itt Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law helyettesítik őt a filmben.

[04:12] Hol van Jack Nicholson?

[04:08] Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger. A díjat a család veszi át.

[04:07] Heath Ledger egyik legjobb alakítása:

[04:03] Mi ez az idióta sapka Philip Seymout Hoffmannon?

[04:01] A legjobb mellékszereplő díját kötelezően Heath Ledgernek kell adni, sokan így érzik. Várhatóan nem is lesz meglepetés, pedig én szeretném, ha Trópusi viharért Robert Downey kapná meg, mert ez vicces, hogy jelölték.

[03:52] Hugh Jackman újra táncol és musicaleket énekel Beyoncéval. A legszexibb férfi a kifejezetten szexivel.

[03:44] Seth Rogen és James Franco átvették a 2008-as vígjátékokat, kifigurázva A pankrátort, a Kételyt és a Trópusi vihart ("Ronald Reagan vagy Barack Obama a jobb színész?" - kérdezte Franco Robert Downey Jr-t látva.) majd átadják a legjobb rövidfilmnek járó díjat: Spielzeugland (2007) - Jochen Alexander Freydank.

Ki az a Hugh Jackman?

A 40 éves Hugh Jackman nem véletlenül énekelt és táncolt ilyen jól: bár eredetileg újságírást tanult, később az ausztrál színiakadémián kötött ki, több musicalben is szerepelt, többek között a Szépség és a szörnyetegben, ahol ő volt a gonosz szerelmes, Gaston. Énekelt a 2005-ös és a 2004-es Tony-díjátadón (utóbbiért Emmy-díjat kapott), de a Táncoló talpakban is. Ausztráliai színészkarrierje már 1995-ben elindult a Correlli című sorozattal, Hollywoodba pedig 2000-ben, az X-Men alkarpengés Farkasaként (eredetileg: Rozsomák) robbant be (a szerepet eredetileg Dougray Scottnak szánták, de ő inkább a Mission Impossible 2-t választotta). Jackmannak annyira megtetszett az öngyógyító és önfejű szuperhős, hogy szerepet vállalt az X-Men két folytatásában is, és a karaktere saját előzményfilmet is kapott, amit idén májusban láthatunk a mozikban.
Íme a szemtelenül fiatal énekes-táncos ausztrál showman, 1995-ből:

[03:34] Legjobb operatőr: Anthony Dod Manton (Gettómilliomos).

[03:32] Ben Stiller hatalmas műszakállal és Natalie Portmannel adja át a legjobb operatőrnek járó díjat. A szétcsúszott Stiller megunta, hogy mindig vicces legyen, aki operatőr akar lenni.

[03:31] Melyik a legjobb film szerintetek? (Az én jelöltem sötéttel.)
Benjamin Button különös élete
Frost/Nixon
A felolvasó
Gettómilliomos

[03:23] Ezt egy pillanatra el is felejtettük, hogy Balázsy Panna miket bevállalt a médiakarrierért. Csak erős idegzetűeknek. Mondjuk akkor a legjobb maszk díjával együtt mutatjuk meg a képet (köszi, imi). BB különös élete (2).

[03:21] Figyelem, majdnem magyar Oscar! A hercegnő operatőre Pados Gyula volt, de itt most a kosztumöt díjazták.

[03:19] Szegény Daniel Craig PONTOSAN ugyanolyan, mint a James Bondokban. Az öltönye is UGYANAZ, meg az arca. Meg nagyjából annyit beszél. Mellette Sarah Jessica Parker meg egy kiugrott menyecske.

[03: 18] Pelthram: igazad van, Wall-E nem rossz, sokan szeretik.

[03:17] Legjobb látvány: BB különös élete nyert (1).

[03:15] Kedves olvasók, ti miért maradtok fent nézni az Oscart? Ma ezt a kérdést kutatom, illetve, hogy ti kinek szurkoltok nagyon?

[03:12] A háromórás BB különös élete csak szerintem végtelenül unalmas? A kőszívű barátném is elérzékenyült rajta.

[03:09] Legjobb rövid animáció: La Maison de Petits Cubes 

[03:08] "Láttál olyan filmet, amiben nem játszottál?" - kérdezte Aniston Jack Blacket.

[03:06] Legjobb animáció: Wall-E. (Pedig olyan unalmas és lassú, még ha ekkora szeme is van a főhősnek).

[03:05] Melyik a legjobb animáció? Szerintünk a Kungfu panda.

[03:04] Bevágták! Bevágták! Bevágták!

[03:03] Ha lenne humora az Oscar rendezőjének, akkor bevágná Angelina Jolie és Brad Pitt mosolyát.

[03:02] Olvasói kérdésekre válaszolunk: Mickey Rourke foga rohad az idő és az elfogyasztott alkohol miatt. De a botox valamennyit segített. Elvileg lelövik azt, aki túlfut a 45 mp-n.

[03:00] Legjobb adaptált forgatóköny: Simon Beaufoy (Gettómilliomos)

[02:58] Legjobb eredeti forgatókönyv: Dustin Lance Black (Milk).

[02:53] Steve Martinék vezetik fel a legjobb forgatókönyv díját, ahol az Erőszakiknak kell nyernie a béna magyar cím ellenére.

[02:49] Penelopé Cruz azt hitte, nem tudja 45 másodpercben elmondani, de azért sikerül neki. Megköszönte Woody Allennek és Pedro Almodovarnak is. "Elérhetetlen álom volt, otthonról néztem az Oscar-gálát."

[02:48] Legjobb női mellékszereplő: Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona

[02:42] "15. alkalommal jelöltek Oscarra, és erről a számról a szteroidok jutnak az eszembe" - szólította meg Meryl Streepet Rozsomák.

[02:42] Nem látjuk Jack Nicholsont, az olvasók aggódnak.

[02:39] "Ne aggódj Mickey, 20 perces késleltetéssel adjuk a beszédedet" - mondta Jackman Rourke-nak, aki az Aranyglóbuszon kicsit túlzásba esett.

[02:35] Hugh Jackman nyitánya nagyon vicces: előadja barkácsverzióban a Gettómilliomost, A sötét lovagot és Benjamin Buttont vagy a Frost/Nixont forró szerelmi párbajként. A felolvasóban táncol, hogy felvegye Mickey Rourke térdvédőit. Most kellene lefeküdni aludni, mert ennél jobb nem lesz ma. Felállva tapsolnak neki, megérdemli.

[02:32] "A megszorítások miatt minden kisebb lesz, jövőre egy Új-Zéland című filmet forgatok, mondta Hugh Jackman."

[2:28] A 45 éves Marisa Tomei hihetetlenül jól néz ki. 196 ezer bizonyíték rá 0,03 másodperc alatt.

[02:20] Penelopé Cruzért rajongunk, és ennek még sokszor hangot fogunk adni. A Woody Allen-filmben is szerettük, de ezért a ruháért is, amit előhúzott valahonnan.

[02:17] "Mickey Rourke szakállát Loki szőréből hozták össze?" - tette fel egy éles szemű blogger a kérdést egy blogon.

[02:16] A Rachel esküvőjéért Oscarra jelölt Anne Hathaway szép, és nem árulja el, a mai kimenőjéből mi a sajátja.

[2:12] Tényleg nem értem, miért kell Mickey Rourke-ot mindig a kutyájáról, Lokiról kérdezni. Vajon, ha nyer, mit fog mondani? Vajon előre kitalálta a rögtönzött, érzelmileg felépített, viccelődős köszöntőjét?

[2:10] A Gettómilliomosnak szurkolunk kicsit. Elsőre örüljünk annak, hogy szegény indiai gyerekeket elhozták az Oscarra. A Trainspotting és a 28 nappal később után Danny Boyle Oscar-esélyes.

[2:02] Josh Brolin remek színész és remek férfi. Előbbiért ma nem jár neki semmi, pedig jelölték Oliver Stone W című filmjében nyújtott amerikai elnök-alakításáért, viszont utóbbiért behúzta Diane Lane-t.

[01:56] Kate Winslet elég hülye ruhában van (Yves Saint Laurent), de lesz időnk megnézni, amikor átveszi a díját. Erőset nyilatkozott: "Nem akarok fejre esni."

[01:52] Meryl Streep olyan kedvesen integet, mintha 15. alkalommal megint nyerhetne a két díja mellé, amiket a Kramer kontra Kramerért és a Sophie választásáért kapott.

[01:50] A TMZ-n megnézheti mindenki, milyen ruhákban érkeztek a sztárok. A nagy meglepetés, hogy A pankrátorban magányos sztriptíztáncost alakító Marisa Tomei hihetetlen jól nézett ki. És itt megemlítenénk Heidi Klum nevét is.

[01:36] A legjobb filmnek jelölt Milk meleg politikusát alakító Sean Penn is befutott, aki a legjobb férfi főszereplő díját bukja majd el Rourke miatt. Penn feleségével, Robin Wright-tal érkezett, aki 42 évesen is gyönyörű. De ki az a Madonna?

[01:34] Megérkezett Mickey Rourke is, fehért öltönyben, frissen mosott hajjal. A riporternő kérdésére nem nagyon figyelt, viszont rögtön a csaj ékszeréről kezdett el beszélgetni. A legjobb férfi színész nagy esélyese nem rég vesztette el kutyáját, akinek az Aranyglóbuszt is megköszönte, most a nadrágjára rögzített valamit, ami a kutyán volt.

[01:30] Személyes vallomás: miért szeretik az emberek az Oscart Magyarországon, amikor csak egészen kevesen látják a fontos versenyfilmeket a gáláig? A: a sztárok miatt B: a háromórás Oscar-gála után olyan, mintha egy csomó filmet láttak volna C:

[01:26] Közben nézzük meg, hogy mulatnak a sztárok a Vanity Fair buliján.

[01:20] A vörös szőnyegen dőlnek a sztárok, sehol egy ATTACK-os punk. Viszont megérkezett a csodálatos Natalie Portman.

[01:19] Oscar a Youtube-on, a Justintv-n.

[01:09] Vajon a vörös szőnyegen egymásnak esik Jennifer Aniston és Angelina Jolie? Ez az igazi Celebrity Deathmatch, és mi Anistonnak drukkolnánk, az tuti.

[00:55] Állítólag az idei Oscar akkor bukott a legnagyobbat, amikor a legjobb filmek versenyébe Christopher Nolan Batmanjét, A sötét lovagot nem szavazták be. Így a tavalyinél is kevesebben nézik majd a gálát. Két év alatt majdnem nyolc milliót csökkent a nézettség, és kérdés, hogy Hugh Jackman ezt mennyire tudja feldobni.

[00:50] Ők kapták a legtöbb jelölést, így mindenki tőlük vár sokat:

13: Benjamin Button különös élete
10: Gettómilliomos
8: Milk és A sötét lovag
6: WALL-E
5: Kétely, Frost/Nixon, A felolvasó

[00:48] Néhány díjban biztosak vagyunk, így Heath Ledger legjobb mellékszereplői díjában, amit valószínűleg a kislánya fog átvenni, Kate Winslet és Mickey Rourke sikerében, illetve a Gettómilliomosban. De vajon mit fog csinálni Jack Nicholson idén az első sorban?