Nyolc Oscart nyert a Gettómilliomos

2009.02.23. 06:48 Módosítva: 2009.02.23. 11:24
Hatalmas esztrádműsorrá alakult át a 81. Oscar-díjkiosztó a zenés-táncos bohócot alakító Hugh Jackman vezetésével. A Gettómilliomos nyolc díjat vitt el, köztük a legjobb rendezőnek és filmnek járó Oscarokat. A nagy meglepetés mégis Sean Penn díja volt, aki váratlanul megelőzte Mickey Rourke-ot. De nem tudjuk, hova lett Jack Nicholson.

Tökéletesen indult az új Oscar-gála, miután a Rómeó+Júlia, a Moulin Rouge és az Ausztrália rendezője, Baz Luhrmann kitalálta, hogy nemcsak humorral, hanem sok táncossal és musicallel is lehet sikereket elérni. Ehhez pedig az ausztrál Hugh Jackman jó találat volt, mert saját meghívását is a gazdasági válsággal indokolta. A legjobb filmeket, a Gettómilliomost, A sötét lovagot és a Benjamin Buttont idén nem poénokkal, hanem énekelve és táncolva adta elő. A Frost/Nixont forró szerelmi párbajként, mivel Az ördög Pradát visel fiatal színésznőjét, az Oscarra jelölt Anne Hathawayt is bevonta az éneklésbe, amikor kiemelte a székéből, és felvitte a színpadra. A felolvasóban táncolt Hugh Jackman, majd felvette Mickey Rourke könyökvédőit, hogy eljátssza a pankrátort. Később Beyoncé segítségével végigénekelték a musicaltörténelmet, és kicsit még táncoltak is. (Részletek az élőblogban.)

"Ne aggódj Mickey, 20 perces késleltetéssel adjuk a beszéded, ha nyersz" - mondta Jackman Mickey Rourke-nak, aki az Aranyglóbuszon kicsit túlzásba esett a beszédével. A nagy visszatérő színész fehér öltönyben jelent meg a rendezvényen, ahol minden riporter megkérdezte tőle, hogy viseli, hogy nemrég elvesztette a kutyáját, akinek az Aranyglóbuszt is megköszönte.

Tigrisnek lenni

Az est nagy nyertese végül nem a 13 díjra jelölt Benjamin Button különös élete lett, hanem a Trainspotting rendezőjének indiai filmje, a Gettómilliomos (kritikánk a filmről itt). A tíz jelölésből nyolcat vittek el, köztük a rendezésért és a legjobb filmért járót. A rendező, Danny Boyle úgy ugrált ki örömében a színpadra, mint Tigris a Micimackóban: "Köszönöm, hogy még mindig lehetek Tigris!" A stábnak végül sikerült az összes szereplőt elhozni a díjátadóra.

A meglepetés: Sean Penn

"Ti melegbarát komcsi gazemberek" - kezdte beszédét Sean Penn az Oscar átvételekor, mivel a Milk című filmben egy nyíltan homoszexuális politikust alakít, aki megküzd az előítéletekkel, majd elárulta, egyáltalán nem számított erre a díjra. Megértjük, mert az utóbbi hetek kizárólag Mickey Rourke-ról szóltak, aki a BAFTA és az Aranyglóbusz díjait is elnyerte. A titokzatos folyó után másodszor kapta meg Sean Penn a legjobb színésznek járó Oscart.

A forgatókönyvért Oscarral jutalmazott Dustin Lane Back elárulta, hogy amióta megismerte Milk életét, azóta újra bízik abban, hogy egyszer nyíltan vállalhatja életét. Köszönőbeszédükben mindketten kitértek arra, hogy az azonos neműek közti házasságot engedélyezni kell.

Szteroidozik Meryl Streep?

Shirley MacLaine, Halle Berry, Nicole Kidman, Sophia Loren és Marion Cotillard méltatták a legjobb színésznői díjra jelölt színésznőket. "Szerencsés vagyok, hogy idáig jutottam a fürdőszobából, amikor samponnal mondtam a köszönő beszédemet" - mondta Kate Winslet, majd megkérte édesapját, hogy fütyüljön, mert nem tudja, hol ül. "Azt hiszem, nem tudjuk felfogni, hogy Meryl Streeppel egy kategóriában lehetünk" - mondta Kate Winslet Meryl Streepnek, aki a Kételyért kapta a 15. Oscar-jelölését, így Hugh Jackman jogosan jegyezte meg: "15. alkalommal jelöltek Oscarra, és erről a számról a szteroidok jutnak az eszembe". Kate Winslet az este elején még arról beszélt, hogy nem akar fejre esni, ahhoz képest elég sikeres volt ma.

"Ájult el már valaki itt? Mert én leszek az első" - állította a legjobb női mellékszereplőnek választott Penelope Cruz, aki Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című filmjében nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat. A Volver után másodszor jelölték a színésznőt, ezért megköszönte Woody Allennek és Pedro Almodóvarnak is.

Huszonegy díj Jokerért

Heath Ledger természetesen elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ledger édesanyja, Sally Bell elmondta, hogy a család ezen az estén ünnepelni szeretne, és örülni fiuk elismerésének. A tavaly elhunyt Heath Ledger 2006-ban nem kapott Oscart a Túl a barátságon meleg cowboyáért, és előtte a díjak is elkerülték. A sötét lovag Jokeréért viszont már 20 díjat kapott eddig, köztük a Golden Globe-ot és a BAFTA-t. Terry Gilliammel közösen készített utolsó filmje, a The Imaginarium of Doctor Parnassus szeptemberben kerül a mozikba, itt Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law helyettesítik őt a filmben.

A díjazottak:

A legjobb film: Gettómilliomos (Christian Colson)

A legjobb rendező: Danny Boyle (Gettómilliomos)

A legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Milk)

A legjobb női főszereplő: Kate Winslet (A felolvasó)

A legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger (A sötét lovag)

A legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

A legjobb eredeti forgatókönyv: Milk (Dustin Lance Black)

A legjobb adaptált forgatókönyv: Gettómilliomos (Simon Beaufoy)

A legjobb operatőr: Gettómilliomos (Anthony Dod Mantle)

A legjobb filmzene: Gettómilliomos (A.R. Rahman)

A legjobb filmbetétdal: Gettómilliomos (A.R. Rahman, Sampooran Singh Gulzar)

A legjobb animációs játékfilm: WALL-E (Andrew Stanton)

A legjobb nem angol nyelvű film: Departures (Yojiro Takita, Japán)

A legjobb dokumentumfilm: Man on Wire (James Marsh, Simon Chinn)

A legjobb kisjátékfilm: Spielzeugland/Toyland (Jochen Alexander Freydank)

A legjobb animációs rövidfilm: La Maison de Petits Cubes (Kunio Kato)

A legjobb rövid dokumentumfilm: Smile Pinki (Megan Mylan)