Nem mindenki lehet gettómilliomos

2009.02.24. 00:26 Módosítva: 2009.02.25. 10:28
Tíz Oscar-jelöléséből nyolcat díjra váltott a Gettómilliomos című film, ami a producereknek eddig 70 millió dollárt termelt, és fog még legalább ennyit, ha most, a nyolc díj ismeretében megint megfuttatják a mozikban és megjelenik dvd-n is. A film nagy részében látható gyerekszínészeknek vajon mennyi jutott a bevételből?

Az év egyik sikertörténete az elsőkönyves indiai író, az egykori diplomata Vikas Swarup művéből készült film, amiben egy tök átlagos indiai fiatalember a Legyen ön is millimos! című vetélkedő helyi kiadásában feltűnően jól szerepel, ezzel felkeltve a rendőrség figyelmét. A kihallgatás során aztán kiderül, hogy Jamal Malik azért tudja mindenre a választ, mert kalandos élete során pont olyan dolgok történtek vele, melyek valahogyan a kérdésekhez kapcsolódnak.

Azharuddin Ismail
Azharuddin Ismail

A történet kellőképpen megható és lebilincselő, nagyrészben annak köszönhetően, hogy Jamal gyermekkorát (ami a film jó kétharmadát kiteszi) igazán kiváló gyerekszínészek jelenítik meg, olyan természetességgel, ami vagy csak a már ebben a korban is zseniális színészekre jellemző, vagy azokra a gyerekekre, akiknek egyáltalán nem kell megjátszaniuk magukat, ha gettólakók szerepében tetszelegnek. A Gettómilliomos estében ez utóbbiról van szó, hiszen a főszereplő testvérét alakító és a női főszereplő gyermekkori énjét megszemélyesítő Rubina Ali Mumbai nyomornegyedében lakik - a mai napig.

Rubina Ali
Rubina Ali

A filmet gyártó Fox Searchlight szerint a két gyerek olyan fizetést kapott, ami "megfelel egy helyi felnőtt éves átlagos fizetésének háromszorosának", emellett havi 20 fontos "zsebpénzt" is kapnak a forgatás befejezése óta, amit az egyik helyi iskolába fizet be a stúdió, hogy az étkezésük és tankönyveik biztosítva legyenek. Mindez nagyon jól hangzik, de a helyi sajtó értesülései szerint korántsem igaz. A kisebb szerepet játszó Rubina Ali mindössze 500 angol fontot (kábé 170 000 forintot) kapott a munkájáért, Ismail pedig 1700 fontot (580 000 forint). Mindketten egy éven át forgattak, és a fizetésük kifejezetten jónak számít Mumbai nyomornegyedeiben, de azért még az indiai filmipar átlagbéreihez képest is meglepően alacsony.

Mindez annak fényében még érdekesebb, ha a fizetésüket összevetjük a Kite Runner című filmben szereplő afgán gyerekek bérével, ami meghaladta a 9000 fontot is (kábé 3 millió forint), és a forgatás sem tartott 12 hónapig. Ismail tragikus sorsát ráadásul az is nehezíti, hogy mióta kvázi helyi híresség lett belőle, a nyomornegyedben addig álló kunyhójukat a hatóságok lerombolták azzal az indoklással, hogy most már van pénzük rendes házat bérelni valahol, ne "élősködjenek" az államon.

A Fox a botrány kirobbanása óta bejelentette, hogy a gyerekszínészeknek nyitottak egy bankszámlát, amin egy meg nem nevezett, de "jelentős" összeget helyeztek el, ezt 18. életévük betöltése után vehetik csak fel, iskolai tanulmányaikat pedig addig is a Fox finanszírozza majd. Így persze már elfogadhatób a helyzet, de ha belegondolunk, hogy az USA-ban forgatott filmekben szereplő gyermekszereplők milyen körülmények között dolgoznak, és milyen fizetésért (Haley Joel Osment, a Hatodik érzék főszereplője 150 000 dollárt kapott a szerepért, ez kábé 35 millió forint), akkor a Gettómilliomos cím egyre inkább tűnik egy kegyetlen tréfának.