Gryllus Dorka nem hal meg a héten

2009.02.26. 10:38 Módosítva: 2009.02.26. 13:59
De szexjelenet az új filmjében is van. Támad a csákányos sorozatgyilkos, láthatjuk Sean Penn Oscart érő melegalakítását, és Julia Roberts 17 éves unokahúgát is.

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

A film főszereplője egy fiatal srác (Carlo Ljubek), aki egy tandem bringán utazik Németországból Bulgáriába a backgammonfüggő nagyapjával (a Kusturica-filmekből ismerős Miki Manojlovic). A fiú elveszítette a szüleit meg az emlékezőtehetségét, de megkapja cserébe barátnőnek Dorkát. Elvileg minden adott lenne a Kusturica-féle vicces-zenélős balkáni hangulathoz, de ebben a filmben inkább a drámai vonalat szánták hangsúlyosnak. Ez ne riasszon el senkit, Muhi András szerint, a film "közönségbarát művészfilm"-nek készült. Aki már látta Szófiában, Varsóban, Karlovy Varyban és Berlinben, elégedett vele. Bár kevesen szavaztak az IMDb-n, 146-an, de 8,6 pontos átlagot ért el a 10-ből. Stephan Komandarev rendező pedig Zürichben, Bergenben és a szófiai filmfesztiválon is nyert vele.

Milk

Amerikában már dvd-n is megjelenik márciusban, hozzánk csak most futott be Gus Van Sant melegjogi aktivistáról szóló drámája, amiért a főszereplő Sean Penn Oscart kapott a hétvégén, és a film elnyerte a legjobb forgatókönyv díját is, bár ahpgy Penn mondta, ez azért történhetett, mert a zsűriben mindenki „melegbarát komcsi gazember”. A 15 millió dolláros költségvetésből készült életrajzi film 1,45 milliós nyitóbevételt produkált tavaly novemberben, azóta 37,3 milliónál tart. Az IMDb-n 8 ponton áll, a Rottentomatoeson 93 százalékon. Harvey Milk San Franciscóban futott be politikai karriert, és itt is gyilkolták meg 1978-ban. A San Francisco Chronicles csupa jót írt a filmről: „Ez a nagyszerű San Francisco-i történet végre igazi amerikai történetté válhatott". Fanyalgó kritika csak a New Republicban jelent meg: „24 éve a Milkről szóló dokumentumfilm is Oscar-díjat nyert. Meddig akarja még Hollywood visszatapsolni saját magát?.” Sean Penn az Oscaron kívül 9 másik díjat kapott érte, a rendező, a forgatókönyvíró és a többi stábtag pedig további 17-et rakhatott a vitrinbe.

Véres Valentin 3D

A Sikoly-filmek vágója, Patrick Lussier, Michael Myers, Jason és a többi horrorikon feltámasztása után egy kevésbé ismert, 1981-es filmhez nyúlt vissza, amiben Valentin-napon gyilkolják le a bányában bulizókat. A remake 21,2 milliós nyitóbevétellel kezdett január közepén, azóta már 53,3 milliónál tart. Az IMDb-n 6,4 pontot kapott, a Rottentomatoeson 60 százalékot, Lussiert pedig felkérték egy újabb térhatású horror megrendezésére. Még idén jön a Condition Dead 3D. „Nem jobb a slasher műfaj klasszikusainál (Halloeween, Péntek 13), de a korábbi Bálint-napi horrorokat mindenképpen felülmúlja” – írtuk két hete, és még a Variety is jó véleménnyel volt róla: „Lussier végre arra használta a 3d-technológiát, amire kitalálták.”

Nem kellesz eléggé

Ben Affleck és Jennifer Aniston első közös romantikus vígjátékát mindenki úgy emlegeti, mint a hollywoodi Igazából szerelmet, mivel a két sztáron kívül még egy tucat nagyobb név (Scarlett Johansson, Drew Barrymore és Justin Long) is párkapcsolati zűrökbe keveredik benne. A rendező, Ken Kwapis korábban inkább tévés produkciókat rendezett (Office-sorozat, Szezám utca), de ezzel a filmmel már 103 millió dollárt keresett Drew Barrymore cégének, a Flower Filmsnek. A Nem kellesz eléggé 6,6 ponton áll az IMDb-n, 41 százalékot kapott a Rottentomatoeson. A producer Drew Barrymore maga írta a filmbéli poénjait, bár kicsit kókadtan hozza ezúttal önmagát. „Szeretek panaszkodni a Facebookon és chaten bonyolódó szerelmeimről, így egyértelmű volt, hogy ezt a karaktert nekem kell eljátszani.” Greg Behrendt a Szex és New York sorozat egyik epizódja után írta meg a Nem kellesz eléggé regényváltozatát, és a filmváltozatban is felbukkan: ő pap az esküvői jelenetben. „Az a baj a női szereplőkkel, hogy kizárólag a szex és a házasság érdekli őket” – írja a Chicago Sun-Times, a New York Observer szerint a film „olyan, mintha egy tévésorozat paródiája lenne. De nem annak szánták.” Itt valószínűleg a közhelyesebb gondolatokra és a mesélős stílusú narrációra gondoltak. A film viccesnek indul, de 2 óra kicsit sok a bonyodalmakból.

Hét élet

Gabriele Muccino már a másodjára forgatott együtt Will Smith-szel, és A boldogság nyomában-hoz hasonlóan megint egy érzelmes dráma lett a végeredmény. A Hét életben a rapper-színész megint a jóságos kiscserkészt alakítja, de most részeges szuperhős helyett háttérbe húzódó támogató, aki segít hét ismeretlennek, köztük a vak Woody Harrelsonnak, meg a szívbeteg bombázót alakító Rosario Dawsonnak. Az érdekességek közül kiemelnénk, hogy a filmben szerepel Tom Cruise néger mostohafia, a 13 éves Connor Cruise, az egyik jelenetet meg ugyanabban a motelban vették fel, ahol a Memento játszódott. Rosario Dawson egy interjúban bevallotta, hogy Will Smithnél csak a filmbéli dán dogot, Duke-ot kedvelte jobban, holott allergiás a kutyaszőrre. A Hét élet karácsony előtt 14,9 millió dollárral nyitott Amerikában, azóta már 158 milliónál tart. 7,6 pontot kapott az IMDb-n, ami jó, a Rottentomatoeson viszont csak 27 százalékra átlagolhatjuk a kritikusok véleményét.

Kutyaszálló

Kutyás filmmel nem lehet nagyot hibázni, még akkor sem, ha a 35 milliós költségvetésből nagy sztárok helyett csak Julia Roberts 17 éves unokahúgára Emma Robertsre futja. Emma apja, a baleset miatt átoperált arcú Eric Roberts futtatta be annak idején a modellként induló Juliát. Most már Julia futtathatja az unokahúgot. A lánynak Julia Roberts helyett mégis Jodie Foster a példaképe, miatta kezdett franciát tanulni és írással foglalkozni. A Kutyaszálló bevétele már 89 millió dollár, pedig a nézők és a kritikusok sem szerették annyira: 3,6 pont az IMDb-n, 44 százalék a Rottentomatoeson. „Ki kellett rohannom az utcára, mögöttem húsz kutyával, de hasra estem a vizes járdán, és az összes állat megtaposott” – mesélte a fiatal színésznő, aki amúgy soha nem szerepel a bulvármagazinok címlapján. És talán igaza van abban, hogy unalmasnak tartja magát, hisz maximum olyanokat nyilatkozik, mint Balázsovits Edit (aki egyszer kijelentette magáról: nem fekszik le a szerepekért. Persze, hisz az apja a rendezője). Emmától ilyenekre futja: „Még nem karamboloztam részegen, nem vagyok bulémiás, és nem estem teherbe tizenévesen." Ez is valami.

Akaratlanul

Aki már hiányolta a skandináv filmeket, most örülhet, megérkezett a mozikba a díjesővel jutalmazott svéd rendező, Ruben Östlund új drámája. Az Akaratlanulban több egymástól független történetszál pereg, a közös annyi bennük, hogy az egyén mindegyikben rossz döntést hoz a közösség nyomása miatt. A skála széles és drámai: a barátnő cserbenhagyásától egy baráti társaság előtt kikényszerített homoszexuális aktusig. Östlund íróként, rendezőként és vágóként jegyzi az IMDb-n 7,6-osra osztályozott filmet, ami Brüsszeltől Stockholmon át Milánóig 8 díjat söpört be a filmfesztiválokon.