Csúnya történet is van Öcsi bácsiról?

2009.03.05. 11:03 Módosítva: 2009.03.05. 19:23
Húsz moziban indul jövő csütörtökön a Puskas Hungary. A világhírű focistáról az átlagosnál nagyobb költségvetésből készült dokumentumfilm Urániában tartott udvarias hangnemű sajtótájékoztatója és jó fogadtatású vetítése után a rendezőt, Almási Tamást faggattuk.

- A filmben olyan sztárok beszélnek Puskás Ferencről, mint Pelé, Michel Platini, Franz Beckenbauer, Alfredó di Stefano, Kopa. A tájékoztató díszvendége Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa volt. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje nem jött el. Miért?

- Úgy volt, hogy jön, Dorogon él. Nem tudom, mi jöhetett közbe.

- A sajtótájékoztatón csak szép és nemes dolgokat említettek a csapatról, meg az emelvényen ülő Szöllősi György „csodálatos életrajzi könyvéről Öcsi bácsiról”. Csúnya történet nincs?

- A filmben nemcsak szépelgés van, hisz így nem is lehetne hiteles, kiegyensúlyozott alkotás. A filmnek nem Szöllősi a forgatókönyvírója.

- Míg a diszidálása után Puskás nem jöhetett haza 81-ig, Grosics is kicsit hosszabban kint maradt Dél-Amerikában, de mégsem volt túlságosan megbüntetve a hazaérkezése után. Ilyenekről ebben a filmben sem esik szó.

Grosics Gyula, Almási Tamás és Puskás
Grosics Gyula, Almási Tamás és Puskás

- Valóban, de ez a film Puskásról szól. Grosics is kint maradt, és fél évvel később hazajött. A róla készült filmekben pontosan el is meséli, hogy itta meg ennek a levét.

- A Puskás-filmről a vetítés után a nézők lelkesen nyilatkoztak, csak mintha nem ugyanazt a filmet látták volna.

- Mire gondolsz?

- Én apámmal jöttem, aki dicsérte azt a vonalat, ahogy a rettegett Farkas Mihály honvédelmi miniszter és Puskás kapcsolatát bemutatták, meg a "további fejlődésre szoruló" személyiségjegyeket is tartalmazó kádernyilvántartását is érdekesnek találta, de kevesellte az új Real Madrid-os focijeleneteket. Míg Valuska kollegám a focijeleneteket már mind látta, szerinte épp a politika és Puskás viszonyának bemutatásán nem volt elég hangsúly.

Puskas Hungary

A négy évig, 110 millió forintból készült filmben megszólal a 2006-ban elhunyt Puskás Ferenc testvére és felesége, gyerekkori barátai, magyarországi csapattársai - Grosics Gyula és Buzánszky Jenő -, madridi csapattársai - Alfredo di Stefano, Raymond Kopa, José Emilio Santamaria -, a királyi klub korábbi elnöke, Ramón Calderón, egykori ellenfelei és volt játékosai. A Panathinaikos vezetői, játékosai is egy nagyobb részben szerepeltek, a film ugyanis a szintén agyonhallgatott athéni négy évvel is sokat foglalkozik. Interjúkat adtak még olyan legendás labdarúgók és edzők, mint Franz Beckenbauer, Sir Alex Ferguson, Pelé és Michel Platini.  Felhasználtak levéltári dokumentumokat és Puskás Ferenc által írt leveleket is. A tervek szerint Cannes-ban is bemutatják majd a marketen.

- Korosztály kérdése. Igyekeztünk, hogy mindenki megtalálja benne azt, amiért tetszik a film, ebben benne van az is, hogy hiányolhatnak bizonyos dolgokat. Hisz Puskás alakja mindenkinek mást mond: 56 előtt láthatták focizni, még ismerték újságokból, rádióból, 56-os emigrálása után már nem beszélt róla a sajtó. 81-et követően megint más lett itthon a kép róla. A gazdag és izgalmas Puskás-életutat, a hatszáz órányira bővült nyersanyagot két órába belesűríteni nehéz, de próbáltunk szerethető, követhető történetet összehozni, még olyan nézőkre is számítva, akik nem focirajongók. A sorozatban pedig a hiányolt részeket is megmutatnánk.

- Miket fejtenétek ki a sorozatban részletesebben?

- Foglalkoznánk a magyar sajtó szerepével Puskás távozása után, hogy 56 és 81 között hogyan hallgatta el Puskás sikereit. A politika a médián keresztül hogyan manipulálta a közvéleményt. A brazil túra most 5-8 perces, az is kapna egy külön epizódot. És Puskás gyerekkora sem volt eddig nagyon ismert, mi erről is sok anyagot forgattunk. Aranyrögök vannak a kezünkben. Rengeteg felvételünk van és plusz munkával és némi pénzzel fantasztikus dolgokat lehet belőle készíteni. Azt remélem, a film sikere megteremti a hiányzó tőkét a sorozat elkészítéséhez.

- Játékfilmes eszközöket már most is alkalmaztál: az ívelt dramaturgiával, Dés László zenéjével, ismert színészek szerepeltetésével, narrációjával. A tervezett Puskás-játékfilmet megrendeznéd?

- Neményi Ádám annak a producere. Ő dönti el, ki rendezi. Akárki rendezi, drukkolok neki.

- Milyennek képzeled a Puskás-mozit?

- Nehéz feladatnak. A nemzetközi közönségsiker miatt egyszerűsíteni kéne a Puskás képet, de ha nem magyarázzák el az első 29 évet rendesen, mit jelent svábnak lenni és reszketni a kitelepítéstől, vagy diktatúrában élni, akkor érthetetlen marad Puskás életének számos részlete.

- De megrendeznéd?

- Túl közel van még a Puskás-dokumentumfilm, meg a négy éves munka. Mindettől el kéne távolodnom, hogy erre választ adjak, ha felkérnek.

Ki rendezi a játékfilmet?

Neményi Ádám, a Puskás játékfilmtervének társproducere elárulta, hogy külföldi koprodukcióban készülne a film, a magyar fél része csak 15 százalék körül várható, így nemcsak ők döntik el, ki rendezi. Információink szerint Antal Nimróddal is folytak tárgyalások. "A hollywoodinak tervezett nagyjátékfilmben akár a Golden Globe-díjas ír színész, Colin Farrell is alakíthatná a legendás magyar labdarúgót, Puskás Ferenc feleségét, Bözsi nénit pedig Salma Hayek" - írta a Bors, de a producer szerint ez álomszerű elképzelés. Jelenleg a forgatókönyv készül, és utána kérik fel a rendezőt és a főszereplőket. Ami biztos, hogy a költségvetés 30 millió dollár lenne, és 2010 tavaszán forgatnak.