Képregényfilmek és az elviselhetetlen boldogság

2009.03.05. 16:11 Módosítva: 2009.03.05. 18:23
Mozikban az idei év legjobban várt képregényfilmje, a nyugdíjas szuperhősöket felvonultató Watchmen, meg egy agyondíjazott vígjáték, ami csak az Oscarról maradt le.

Watchmen

Zack Snyder, a 300 rendezője 2007-ben 100 millió dollárt kapott a Warnertől a Watchmenre, pedig Alan Moore kultképregényére az elmúlt 20 évben Terry Gilliam, Darren Aronofsky és Paul Greengrass is azt mondta, megfilmesíthetetlen. Amerikában csak március 6-ától vetítik, így külföldön még csak a kritikusok látták, de ők 70 százalékot adtak rá a Rottentomatoeson: „Vizuális orgazmus” – írja a Moviehole kritikusa, „Minden idők legalaposabb képregényadaptációja, de pont emiatt nem működik jól filmként” – fanyalog a New York Magazine, de csak bosszúból, amiért lerombolja New Yorkot a főgonosz. A sztoriról pár szót: a nyitójelenetben legyilkolt Komédiás temetése újra összehozza a nyugdíjba vonult szuperhősöket, akik már évek óta csak illegálisan bűnüldözhetnek. A Percrekészek csapata csupa fura figura: a kék Dr. Manhattan (Billy Crudup) meztelenül mászkál, és a legfiatalalabb női szuperhősre, Selyem Kísértetre (Malin Akerman) nyomul, a Walter Kovács nevű álarcos fickó (Jackie Earle Haley) meg baltával darabolja a sorozatgyilkosokat. Több helyen már Watchmen 2-ről írnak, mivel a színészek három filmre kötöttek szerződést, de ez azért baromság, mert Alan Moore lezárt sztorit írt, amit istenkáromlás lenne folytatni, és ezt Zack Snyder is tudja.

Largo Winch - Az örökös

A héten lesz egy francia képregényfilm is, ami az igazi rajongók szerint jobb, mint a szintén Largo Winch címmel futó 2001-es tévésorozat (bár a film csak 6,6 pontot kapott, a sorozat meg 7,7-et). A fiatal Largo Winch (Tomer Sisley) minden nő álma: macsóbb, mint Indiana Jones, elegánsabb, mint James Bond, és gazdagabb Jockey Ewingnál is. Nevelőapja halála után megörököl egy vállalatbirodalmat, és egyedül kell bizonyítania az igazgatói székben, meg a nagymellű nők hálószobájában. Jean Van Hamme és Philippe Francq képregénye 1990 óta fut sikerrel Franciaországban, és már nálunk is kapható három kötet. A rendező, Jérôme Salle csak 30,7 millió dollárt kapott a filmre, ezért kicsit átírta az eredeti sztorit, hogy olcsóbb legyen a forgatás, a W konszern székhelye New Yorkból Hongkongba került át. További érdekesség, hogy a franciák filmjében megint angol a gonosz női karakter: Kristin Scott Thomas játssza, aki az Arsène Lupinban is femme fatale volt. A franciáknak bejött, Jérôme Salle 2010-re készíti el a folytatást.

Hajrá boldogság!

A Vera Drake című abortuszdráma rendezője, Mike Leigh bármilyen műfajhoz nyúl, mindig díjeső lesz a vége. Tavaly 73 ezer dollárból forgatott vígjátékot, és már 4,1 milliót keresett vele, pedig a sztori csak annyi, hogy egy naiv és szeszélyes lány (Sally Hawkins) vidámságot csempész az őt körülvevő szürke és fásult világba. Ez 7,2 pontot ért az IMDb-n, és 93 százalékot a Rottentomatoeson. Minden kritikus dicsérte: „Elbűvölő film, elbűvölő női főszereplővel” (Newark Star-Ledger), „Egyszerűen csak zseniális” (Philadelphia Inquirer), „Soha nem gondoltam volna, hogy ekkora közhelyeket írok egy kritikába, de ez tényleg az év legjobb filmje lett” (Houston Chronicle). A Hajrá boldogság! eddig 17 díjat söpört be, Oscarra is jelölték legjobb forgatókönyv kategóriában, de Mike Leigh végül csak New Yorkban, Los Angelesben és Pulában kapott díjat. Sally Hawkins alakítását Golden Globe-bal, Ezüstmedvével, és további hét díjjal jutalmazták.

Dobd be magad!

Darren Grant leforgatta a családbarát Showgirlst. A Dobd be Magadban kedvenc Tarantino-hősnőnk, a Halálbiztos pomponlánya (Mary Elizabeth Winstead) olyan sztriptízbárban dolgozik, ahol nem is kell melleket villantani. Természetesen a Ruby's bár színpadán olyan magabiztos lesz, hogy felveszik a híres a Chicagói Zene- és Tánciskolába. Erre a kiszámítható sztorira 4,9 pontot adtak az IMDb-n. Csak fanatikus Mary Elizabeth Winstead-rajongóknak ajáljuk, meg azoknak, akik nem bírják ki a 2010-es Step Up 3D-ig.