Kollégák emlékeztek Natasha Richardsonra

2009.03.19. 15:03 Módosítva: 2009.03.19. 16:06
Sam Mendes, Lindsay Lohan és neves kritikusok tisztelegtek újságcikkekben a hirtelen elhunyt 45 éves, Tony-djíjas színésznő előtt, aki egy kanadai síbaleset után nem sokkal egy New York-i kórházban halt meg.

Rendezők, színészek és kritikusok rótták le csütörtökön tiszteletüket a tragikus hirtelenséggel elhunyt Tony-díjas színésznő, Natasha Richardson előtt.

A 45 éves színésznő, a brit Redgrave színész-dinasztia sarja, Tony Richardson filmrendező lánya szerdán éjszaka halt meg egy New York-i kórházban. A színésznő hétfőn szenvedett síbalesetet egy quebeci síparadicsomban. Súlyos fejsérüléssel szállították Montreálba, ahonnan kedden vitték át New Yorkba.

A legjelentősebb brit és amerikai lapok címlapon emlékeztek meg a színésznőről.

Derűs

natasha1

"Mindig kiegyensúlyozott, felkészült, összeszedett és nagyon-nagyon derűs volt" - emlékezett róla Ken Russell, aki 1986-ban rendezte őt a Gótika, avagy a szellem éjszakája című horrorfilmben.

"Nagyszerű volt a szépsége. Folyton ez jut az eszembe. Azon kevés modern színésznők közé tartozott, aki egyszerre volt okos és csinos, szelíd és szenvedélyes" - írta a rendező a The Timesnak.

"Csodálatos nő és színésznő volt, aki úgy bánt velem, mintha a saját lánya lettem volna" - fogalmazott Lindsay Lohan, aki 1998-ban alakította a színésznő ikerlányait az Apád-anyád idejöjjön! című vígjátékban. "Teljes szívemből együttérzek a családjával. Tragikus veszteség" - szerepelt a fiatal hollywoodi sztár Access Hollywoodnak eljuttatott közleményében.

Fantasztikus

Egész pályafutását végigkísérte, hogy óhatatlanul édesanyjához, Vanessa Redgrave Oscar-díjas színésznőhöz mérték. "Annyira hasonlított az édesanyjára, hogy az már valószínűtlen volt, és Natasha Richardson sohasem vesztette szem elől ezt a hasonlóságot" - írta Michael Coveney a The Independent kritikusa, aki rámutatott az anya és lánya játéka közötti különbségekre is ugyanazokban a szerepekben.

Tim Walker, a BBC szakírója szerint Richardsonnak soha sem volt rá szüksége, kihasználja a híres színészdinasztia nyújtotta előnyöket. "A színjátszás világa egy nagy színésznőt veszített el, valóban élete virágjában" - hangsúlyozta.

natasha2

A londoni drámaiskolában végzett Richardson előbb Angliában, majd az Egyesült Államokban lépett a világot jelentő deszkákra. Tony-díját a Sam Mendes által 1989-ben Broadway-színpadra állított Kabaré című musicalben nyújtott játékáért kapta.

"Egyedülálló, fantasztikus színésznő" - idézte Mendest a BBC hírszolgálata. A rendező elképzelhetetlennek nevezte a "tehetséges, bátor, állhatatos, csodálatos" Richardson távozását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport