Oscar-díjas film a Titanicon

2009.03.19. 16:12 Módosítva: 2009.03.20. 12:14
A cannes-i fődíjas Gomorra című maffiafilm nyitja meg március 25-én a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált.

Az olasz főszereplő, Salvatore Cantalupo is megjelenik a nyitógálán, jelentették be a fesztivál sajtótájékoztatóján az Uránia moziban. Vízer Balázs programkordinátor szerint maga az Oscar-díj nem jellemez egy filmet, kivéve ha olyan moziról van szó, mint az Ember a magasban (Man on Wire) dokumentumfilm, ami szintén indul a mustrán.

"56 film kerül a programba Bolíviától Izlandig számos ország képviseli magát" - mondta Horváth György, a fesztivál vezetője. Ez nekünk munkában 6-700 film megnézést jelentette, tette hozzá Vízer, aki elmondta még, hogy Torontótól Karlovy Varyig tucatnyi fesztiválon választották ki a filmeket.

Zsűrielnök a tavalyi fesztivál győztes filmjének rendezője, az izlandi Baltasar Kormákur csak áprilisban csatlakozik a fesztiválhoz, hangzott még el. A zsűri további tagjai: Enyedi Ildikó filmrendező és Pohárnok Gergely operatőr.

A Titanicon negyedik alkalommal vannak versenyfilmek, külön versenyfilmszekció viszont most lesz először, mondta el Horváth György. A Titanic fődíjáért versenyző nyolc alkotást - Taylan Barman belga rendező filmjét, a 9 mm-t, Radu Jude rendezését, A legboldogabb lány a világon című holland-román koprodukciót, a japán Hagiuda Kodzsi alkotását, a Gyerekek gyermekét, a tajvani Leon Dai Nem tudok élni nélküled című filmjét. További újdonság a finn, dán és izlandi filmeket bemutató Északi fény szekció. Az ismert blokkok is megmaradnak: A bűn mélységei, Tajtékos napok, Francia zátonyok, Világkörüli út, Filmdokk, Zene mindegyiknek.

A március 26. és április 5. közötti fesztivál fő helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, további helyszíne a KINO, a Toldi mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum lesz. A jegyek egységesen 890 forintba kerülnek.