Hatvanhat milliót kapott Elek Judit erdélyi történetéhez

2009.03.26. 16:25 Módosítva: 2009.03.26. 23:30
Elek Judit Visszatérés című filmjének is ítélt támogatást az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja a szervezet legutóbbi, párizsi ülésén, jelentette a Magyar Filmunió.

Az Eurimages igazgató tanácsa tizenöt filmtervet támogatott összesen 4,68 millió euróval. Elek Judit - egyelőre magyar-román koprodukcióban - készülő filmjéhez 220 ezer eurós (mintegy 66 millió forintos) támogatást kapott.

Elek Judit az MTI-nek elmondta: a forgatást nyáron kezdik, a felvételek jelentős része Erdélyben, Székelyföldön készül majd. Egy hetet szeretnének tengerparton forgatni, ezért szükség van a román mellett újabb koprodukciós partner bevonására is. Korábban szó volt ír részvételről, ez azonban meghiúsult, így most svéd vagy kanadai partnert szeretnének megnyerni a filmhez. A mostani válságban azonban mindez nagyon nehéz - jegyezte meg Elek Judit.

Beszámolt arról, hogy a Visszatérés költségvetése valamivel több mint 1,7 millió euró (több mint félmilliárd forint).

A Magyar Mozgókép Mestere címmel az idei filmszemlén kitüntetett Elek Judit a készülő filmnek nemcsak rendezője, hanem producere és forgatókönyvírója is. A történet alapja két novella: Mészöly Miklós Szárnyas lovak című munkája és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregénye.

Elek Judit korábban beszámolt arról, hogy a történet egy olyan asszonyról szól (szerepét a tervek szerint a román származású Maia Morgenstern alakítja), aki gyerekként Erdélyben élte át a holokausztot, amelyet munkaszolgálatos apjával együtt csak ketten éltek túl a családból. A második világháború után kivándoroltak Írországba, és apja megtiltotta neki, hogy valaha is betegye a lábát szülőhazájába. Amikor azonban apja meghal, az asszony elhatározza, hogy családjával ellátogatnak Romániába, Erdélybe. Ez 1980-ban történik, a Ceausescu-diktatúra idején; emellett van egy párhuzamos szál is, amely a főszereplő Erdélyben maradt gyerekkori pajtásáról szól.

A film a tervek szerint jövőre lesz kész.