A Forumhoz került az SPI moziforgalmazása

2009.04.08. 16:36 Módosítva: 2009.04.08. 18:14
Az SPI International a Forum Hungarynek adta át április 1-től a moziforgalmazási jogokat a hosszú távra szóló szerződés értelmében, áll a cég közleményében.

Az SPI dvd-üzletága már korábban a Forum Home Entertainmenthez került, amit a cég január 1-től vett át. A szerződés értelmében olyan filmekkel bővült a Forum Hungary filmkínálata, mint a Miért éppen Minnesota? Renée Zellweger-rel, a Képlet (Knowing) Nicholas Cage-dzsel, vagy az Alkonyat második része, az Újhold. A New York-i székhelyű cég magyarországi mozis katalógusának gondozásáért szintén a Forum Hungary felel a továbbiakban.

Az SPI International Magyarországon a jövőben tévé és VOD jogokra koncentrál, illetve saját Filmbox Extra és Filmbox HD csatornáira. Tervei közt szerepel további két új HD csatorna, az Action Box és Fashion Box indítása.

A Forum Hungary 2005 áprilisában lépett a hazai piacra Közép-Európa és Izrael legnagyobb mozi-üzemeltetője, a Cinema City International NV (a varsói tőzsdén jegyzett holding) leányvállalataként. Partnerei: a Walt Disney Studios Motion Pictures International, a Spyglass Entertainment, az ABLO és egyéb független stúdiók.

A tavalyi év két legkiemelkedőbb filmje a High School Musical 3., mely több mint 240 000 nézőt vonzott a hazai mozikba, valamint a WALL-E, melyek vetítésein országszerte több mint 200 000 ember vett részt. Még 2009-ben olyan várható sikereket mutat be a hazai mozikban, mint az Egy boltkóros naplója,

Az SPI International több mint 10 éve működő vállalat Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában, New York-i központtal. Eredetileg külföldi gyártású filmek angol nyelvű szinkronjának elkészítésére specializálódott, de később forgalmazóként is bemutatkozott. Filmgyártásba is kezdett: ezen a területen elsősorban gyerekek számára készülő animációs filmek készítésével foglalkozik. Közép- és Kelet Európában elsőként indított HD formátumú filmeket sugárzó televíziós csatornát Filmbox HD néven, amelynek adása 2008 óta Magyarországon is elérhető.