Csak Elvis pattintotta le Tony Curtist

2009.04.25. 13:05 Módosítva: 2009.04.25. 14:35
Hipnotizáló gesztusok kíséretében buzdított leszokásra a dohányzásellenes Tony Curtis, aki az 50-es évektől nagy lendülettel csajozta végig Hollywoodot. A kényszeres udvarolgatást még 83 évesen sem nőtte ki, amikor festményei és életrajzi könyve miatt jár Budapesten.
Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Tony Curtist a New York-i utca és a hollywoodi filmek nevelték fel az iskola és a csóró, Mátészalkáról kivádorolt szülei helyett. Az új önéletrajzi könyve, a Hollywood hercege szerint később Janet Leigh-n és négy másik feleségén kívül számtalan kalandja volt, a sztárok közül például Marilyn Monroe, Anita Ekberg és Natalie Wood engedett neki. A Van, aki forrón szereti, a Spartacus és A bostoni fojtogató után ötvenéves korától lefelé ívelt a karrierje. A 80-as években kokainfüggő lett, és az élete azóta rendeződött, hogy 15 éve megismerkedett mostani feleségével, a nála 41 évvel fiatalabb Jill Vandenberggel. A néha már nagyothalló színésszel a budapesti Hiltonban beszélgettünk, ahol három éve a Minden lében két kanál másik playboya, Roger Moore adott villáminterjút az Indexnek.

Igaz, hogy segített Roger Moore-nak leszokni a dohányzásról?

Igen, nagyon jó barátom, és teljesen leállt vele.

Milyen módszerrel? Én is dohányzom, ezért érdekel.

Mennyit szív egy nap?

Húsz-huszonöt szálat.

Mától számítva négy nap múlva le kell mennie húsz szálra, aztán egy hétig szívhat ugyanennyit, és így ötösével csökkentse hetenként. Ezután akkor teszi le a cigit teljesen, amikor jónak látja. Utána szívhat megint napi ötöt, vagy akár többet is, csak ezt a lépcsőzetes rendszert kell betartania. De ha nem csinálja végig, visszajövök, megkeresem, szexelek magával, és örökre leszoktatom.

Ó, ez nagy segítség. Roger Moore-al is így csinálta?

Majdnem. Vele nem feküdtem le, de szereztem neki egy nőt.

Ha ön Hollywood hercege, akkor ki Hollywood hercegnője?

A hercegnőim néhány hetente változnak, Demi Moore is közöttük volt, most inkább a fiatalok.

03

Mint Scarlett Johansson?

Pontosan. Engem mindig az hajtott, hogy jól érezzem magam, és az a lány is, aki éppen velem van. Ebbe sokminden beletartozik, hogy elmegyünk egyet sétálni, elviszem vacsorázni, táncolunk, csókolózunk. De most, hogy megházasodtam, már nem hajtom így a nőket. Megállapodtam Jill mellett.

Sok híres nője volt.

Nézze, 83 éves vagyok. Mit gondol, mit csináltam ennyi éven keresztül? Üldögéltem és olvasgattam? Na nem.

De volt, akit nem tudott megkapni?

Sok ilyen van, de neveket nem mondhatok. Nem akarom tönkretenni a családi életüket. Nekik már gyerekei vannak.

Sok viszonyt kibeszélt a könyvében, megsértődött valaki?

Mit takargassak még? Megsértődni nem sértődött meg senki. Lehet az ilyesmit valaki ellen fegyverként használni, de akkor a barátai elfordulnak tőle. Egy igazi barát viszont sohasem okoz fájdalmat. Még akkor sem, ha a kapcsolat rég véget ért. Biztos vagyok benne, hogy a magyarok nagyon jók ebben, és ezért ilyen szépek és lazák.

Amerikában találkozott olyan magyar színésznőkkel, akik kivándoroltak?

Sajnálom, de nem ismerem a magyar színésznőket, nem láttam a filmjeiket.

A gyerekkora kemény volt, de legalább megedzette. Mi volt a legjobb tulajdonság, amit az utcán felszedett?

Hatévesen vetettem bele magam az utcai életbe. Az anyám mindennap egy órára engedett el. Hat-nyolc éves koromban volt a legnehezebb, akkoriban az idősebbek folyton elvertek. De tizenegy éves koromra felkészültebb lettem. Ha megéreztem, hogy valaki rosszat akar mondani rólam, lekevertem egyet. Aztán mikor tizenhárom lettem, rájöttem, hogy ez így nem helyes. Ne üss meg senkit, és akkor téged sem ütnek meg, azóta ezt vallom, és többé egyszer sem keveredtem verekedésbe, még a haditengerészetnél sem. Csak a filmekben.

02

Arról is híres, hogy Elvis önről másolta a frizuráját. Később összehaverkodtak?

Egyszer találkoztunk az öltözőjében. Valaki magához vont, hogy Elvis beszélni akar veled. Bementem, és azt mondta, Mr Curtis, örülök, hogy találkoztunk, mire mondtam, hogy hívjon csak Tonynak. Megkérdeztem, hogy akkor én hogyan szólíthatom, azt válaszolta: Mr Presley-nek.

Milyen volt Kubrickkal dolgozni a Spartacusban?

Zseniális rendező volt. Nagy tragédia, hogy meghalt. Nem is értettem, hogyan és miért ment el ilyen korán. Hiszen fiatalabb volt nálam.

Volt testen kívüli élménye, amíg kómában volt és az életéért küzdött két évvel ezelőtt?

Volt. Nem tudtam beszélni, csak feküdtem a kórházban. Hirtelen megláttam magam, ahogy ott állok a saját ágyam mellett, és lenézek magamra. „Kelj fel", mondta a másik énem, és megpróbáltam, de nem sikerült. Aztán rátette a kezét a vállamra, nagyon erősen megszorított, és azt mondta: „Majd menni fog." Aztán eltűnt. Fantasztikus élmény volt. Ott álltam magam előtt szépen felöltözve, megborotválkozva, és ha ez az alak nincs, ma nem vagyok itt.

Kiállítás, könyvbemutató és Marilyn csókja